Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais | kl.lt

ĮSPŪDINGA PRAMOGA – MASINIS NAKTINIS VAŽIAVIMAS ŠVIEČIANČIAIS RIEDUČIAIS

  • 0

Paskutinį liepos mėnesio vakarą sostinėje įvyko masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais, kuris suvienijo šią smagią ir darnią transporto priemonę mėgstančius vilniečius.

Darnų judumą mieste skatinančios SĮ „Susisiekimo paslaugos“ organizuotame renginyje drauge su patyrusiais instruktoriais Raminta ir Evaldu Norvaišomis į kelionę nuo Vingio parko iki Gedimino prospekto leidosi būrys žmonių.

„Mieste keliaujame kasdien, tačiau dažniau renkamės transportą, kuris mums jau įprastas. Vasara yra puikus metas atrasti judėjimo alternatyvas – įdomesnes, lankstesnes, ekologiškesnes, dažnu atveju ir patogesnes, pigesnes. Jau nuo pavasario kiekvieną mėnesį miestiečiams pristatome vis kitą darnaus judumo būdą, o liepą skyrėme riedučiams. Skatiname miestiečius pabandyti judėti kitaip, pradedant nuo pirmo, kad ir nedidelio, žingsnio – pavyzdžiui, savaitgalį su šeima vykti ne automobiliu, o dviračiais, paspirtukais, pėstute, viešuoju transportu ar tais pačiais riedučiais“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Trečiadienio vakarą į žygį riedučiais leidęsi miestiečiai važiavo nuo Vingio parko estrados, pasiekė Žvėryno tiltą ir, padarę vingį į Lukiškių aikštę, grįžo atgal.

Riedėjimas, kuris suvienija

Naktinis važiavimas riedučiais per miestą Lietuvoje surengtas pasisėmus įkvėpimo iš kitų šalių. Daugelyje pasaulio sostinių masinis riedėjimas – populiari pramoga, sutraukianti vietinius ir užsienio riedučių entuziastus. Trylika metų ant riedučių „gyvenanti“ instruktorė Raminta Norvaišė sako, kad lietuviai taip pat vis labiau prisijaukina šiuos darnius ratus.

„Laisvė yra taip riedėti, – pasakoja vilnietė. – Smagus tas bendras jausmas, kai riedi su minia žmonių, visi gerai nusiteikę, ir tai ne varžybos, ne maratonas, tiesiog pozityvus riedėjimas. Tai visame pasaulyje populiarus reiškinys, riedučiai dabar ant bangos“.

Smagus tas bendras jausmas, kai riedi su minia žmonių, visi gerai nusiteikę, ir tai ne varžybos, ne maratonas, tiesiog pozityvus riedėjimas.

Varšuvoje ir Paryžiuje kartu su keliais tūkstančiais ratuotų žmonių važiavusi instruktorė pasakoja, kad didžiuosiuose miestuose tokie naktiniai žygiai vyksta jau kurį laiką. Dvidešimt metų riedučiais tiek laisvalaikiu, tiek į darbą keliaujantis jos vyras Evaldas Norvaiša išmėgino šią pramogą ir Londone bei Barselonoje.

„Labai mėgstu masinius pasivažinėjimus, esu iš tų, kuriems patinka kompanija, pravažiuoti per miestą ir pamatyti jį kitomis akimis, sulaukti praeivių reakcijos, pabendrauti.

Naktiniai judėjimai įdomus reiškinys visame pasaulyje, jie prasidėjo prieš dvidešimt metų Amerikoje, dabar vyksta daugelyje didžiųjų miestų. Keliaudami stengiamės patekti į masinius važiavimus riedučiais, kartais dėl jų net keičiame savo kelionių planus“, – sako riedučių instruktorius.

Riedėtojų vis daugėja

Naktiniame žygyje dalyvavusių miestiečių riedučius renginio organizatoriai papuošė taip, kad jie švytėtų tamsoje – išpurškė juos specialiais spalvingais dažais. Šviečiantys ratukai, pasak riedučių profesionalų, dabar itin mėgstami, jie tapo ne vien saugumo ir matomumo, tačiau ir stiliaus dalimi.

Masiniam naktiniam važiavimui pasirinkta patogi ir saugi trasa – be didesnių įkalnių ir nuokalnių.

„Neseniai atnaujinta Neries krantinė, yra nemažai asfaltuotų dviračių takų – džiugu, kad galime lengvai riedėti“, – sako R. Norvaišė.

Naktinį pasivažinėjimą, sutraukusį būrį įvairaus riedėjimo lygio entuziastų, prižiūrėjo savanoriai, stebintys, kad visi saugiai išjudėtų iš vietos, mokėtų stabdyti, palaikytų optimalų greitį.

„Moterys dažniau bijo greičio, aukščio, bet šias baimes galima lengvai įveikti tiesiog pasirinkus tinkamus riedučius. Mokytis niekada ne vėlu, svarbiausia pradėti lėtai, sąmoningai, turėti apsaugas. Riedučiai yra puikus laisvalaikio leidimo būdas, ergonomiškas kūnui, draugiškas aplinkai, ekonomiškas, sveikas sąnariams. Dabar, kai asfaltuotų dviračių takų mieste daugėja, tai viena geriausių susisiekimo priemonių“, – įsitikinusi R. Norvaišė.

Instruktoriai pasakoja, jog vis daugiau vilniečių ima mokytis važiuoti riedučiais. Trylikos metų išmokęs riedėti E. Norvaiša pastebi, kad pastaraisiais metais miesto riedutininkų bendruomenė stipriai ūgtelėjo.

„Kai prieš penkiolika metų prisijungiau prie riedutininkų asociacijos, pažinojau visus Vilniaus riedutininkus. Jų buvo gal šimtas, prasilenkdamas gatvėje prisimindavau, kad tą veidą jau kažkur mačiau. O dabar vis dažniau sutinku puikiai riedančių žmonių, kuriuos matau pirmą kartą“, – džiaugiasi riedučių profesionalas, asociacijos „Riedėk.lt“ vadovas.

GALERIJA

  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
  • Įspūdinga pramoga – masinis naktinis važiavimas šviečiančiais riedučiais
J. Kalinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS