„Kultūros naktį“ Ramintojos bažnyčioje nutūps „Kinetinė gervė“ | kl.lt

„KULTŪROS NAKTĮ“ RAMINTOJOS BAŽNYČIOJE NUTŪPS „KINETINĖ GERVĖ“

Ramintojos bažnyčia jau kurį laiką lankytojus traukia įvairiais religinei erdvei neįprastais renginiais ir meno kūriniais. Penktadienio vakarą, 20.30 val. vilniečius ir miesto svečius į bažnyčios vidų kvies nauja „Kultūros nakčiai“ skirta ekspozicija, kurios centre – menininkės Agnės Kišonaitės kūrinys „Kinetinė gervė“.

Projektą inicijuojanti „Užstato sistemos administratorius“ (USAD), pristatydama šį kūrinį, klausia: „Ar įmanoma iš vienkartinių pakuočių padaryti kažką įsimintino?“. A. Kišonaitės „Kinetinė gervė“ yra nebylus atsakymas, kuriame dermę randa aštrus ir charakteringas menininkės braižas bei USAD veiklai artimi principai ir vertybės.

„Kinetinė gervė“ – daugiau nei dviejų metrų aukščio kūrinys, kuriam buvo panaudotos USAD perdirbimui surinktos žaliavos – 1500 vienkartinių skardinių. Skardinės buvo surūšiuotos pagal spalvą, preciziškai išpjaustytos bei sujungtos į mozaiką primenančią plokštumą. Kūrinys išsiskiria ir tuo, kad reaguoja į aplinką – prisiartinus žmogui, lygus paviršius, dėl kūrinio viduje įmontuotų varikliukų, įgauna reljefinę formą, kuri atliepia gervės kontūrus.

„Gervės simbolis mano kūryboje pasirodo nebe pirmą sykį. Tai – Lietuvoje puikiai pažįstamas paukštis, simbolizuojantis skrydį, polėkį ir laisvę. „Kinetinė gervė“ yra orientuota į tai, kas ateityje taps įprasta – ji sukurta iš pakartotiniam naudojimui skirtų atliekų, o jos viduje esantys varikliai yra pagaminti 3-D spausdintuvu. Nepaisant to, gervė neatrodo svetima mūsų laikui – joje galima aptikti malonias akiai formas ir visiems gerai pažįstamus gėrimų pakuočių motyvus“, – sako kūrinio autorė A. Kišonaitė.

Pasibaigus „Kultūros nakčiai“, A. Kišonaitės kūrinys bus perkeltas į USAD būstinę ir prie įėjimo pasitiks visus įstaigos svečius.

„Jau beveik 5 metus skatiname pakartotinį atliekų panaudojimą ir su juo susijusį visuomenės sąmoningumą. Skatiname pilietišką elgesį – surinkti ir naujam gyvenimui prikelti jau panaudotas pakuotes, o greta įprastų perdirbimo būdų omenyje turime ir alternatyvius atliekų panaudojimo kelius. Kai Agnė Kišonaitė pristatė savo idėją, mums iškart tapo aišku, kad mes ne tik suteiksime „Kinetinei gervei“ atsirasti reikalingas žaliavas, bet ir šį meno kūrinį įkurdinsime mūsų patalpose“, – pasakojo USAD vadovas Gintaras Varnas.

Su „Kinetinės gervės“ autore A. Kišonaite vilniečiai gali susitikti 21.30 val. renginio vietoje.

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Planuojama, kad dėl sistemos dalyvių bei šalies gyventojų sąmoningumo, šiemet bus surinkta ir perdirbti perduota daugiau kaip 600 mln. vienkartinių pakuočių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dar

Koronos?

Bum

Valstieciu veryga jau ir taip nesusitvarko su virusu, o cia dar jiems pametesite keleta simtu virusu per diena.

Ne atliekas

Duokit nauja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS