„Kultūros receptai“: gydo teatru ir muzika | kl.lt

„KULTŪROS RECEPTAI“: GYDO TEATRU IR MUZIKA

Menas gydo, o „kultūros vaistai” kartais tampa geresniais pagalbininkais nei tikrieji vaistai. Tai gerai žino Vilniaus Centro poliklinikos medikai pernai įgyvendinę projektą „Kultūros receptas”.  Šiandien, po trijų mėnesių pertraukos projektas vėl startuoja.

Antrus metus tęsiamo projekto autorius - Vilniaus mokytojų namai. „Projekto idėją parsivežiau iš Suomijos. Dalyvavau 2011 metų Europos kultūros sostinės – Turku miesto renginiuose. Čia ir buvo pristatytas Suomijoje sėkmingai įgyvendinamas ir plačiai paplitęs projektas. Džiaugiuosi, kad jis prigijo ir Lietuvoje “, - sako Vilniaus mokytojų namų direktorė Zita Žepnickienė.

Jau nuo balandžio mėnesio Centro poliklinikos gydytojai išrašys savo pacientams „kultūros receptus“, su kuriais pacientai galės nemokamai pamatyti teatro spektaklius, paklausyti aukštos meninės vertės muzikos koncertuose.

Anot mokslininkų, kultūra gydo bei padeda užpildyti kasdieninę tuštumą. “Kultūros receptai“ padės pagerinti sergančiųjų psichinę, fizinę, emocinę sveikatą bei pagerinti jų gyvenimo kokybę. Jau pernai metų patirtis parodė, kad pagerėja sergančiųjų lėtinėmis ligomis psichinė, fizinė, emocinė sveikata bei jų gyvenimo kokybė, pacientai mažiau jaučia nerimą ir depresiją, lengviau atlaiko chemoterapinio gydymo šalutinius poveikius, sumažėja skausmo intensyvumas, mažesnėmis dozėmis naudojami opiatiniai analgetikai, lengviau kontroliuojamas arterinis kraujospūdis, krūtinės, anginos skausmai.

“Lietuvoje dar nei viena įstaiga negydė savo pacientų pasitelkdama kultūrą, mes labai džiaugiamės šiuo projektu ir jau turimais rezultatais.  Pernai „kultūros receptus“ – kvietimus į kultūros renginius gavo 2500 pacientų, iš jų trečdalis net po kelis kartus. Iš viso buvo išdalinta 3420 „kultūros receptų“. Projektas vyko 8 mėnesius, prie jo dirbo 110 žmonių“, - sako Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras.

Projekto partneriai: Nacionalinė filharmonija, Rusų dramos teatras, kino centras „Skalvija“, Oskaro Koršunovo teatras, Menų spaustuvė, choras „Jauna muzika“, Kristoforo orkestras. Projekto globėja Agnė Zuokienė. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS