LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį | kl.lt

LNDT KVIEČIA Į RYŠKŲ LAISVĖS PERFORMANSĄ-VAKARĖLĮ

Birželio 5 ir 6 d. vyks trečiojo Lietuvos nacionalinio dramos teatro organizuoto Jaunųjų kūrėjų konkurso laimėtojo – Maciejaus Gośniowskio-Gąsiu – premjera, kurioje jis kvies kalbėtis apie laisvę.

Kodėl dauguma mūsų vis dar yra susivaržę, stengiasi atitikti visuomenės lūkesčius ir bijo tų, kurie išdrįsta išreikšti save laisvai? Ar ne todėl bijome kitų, nes jų nepažįstame, o pažinti nenorime, nes tam reikėtų keisti savo pasaulėžiūrą ir pergalvoti, kiek mūsų požiūrį formuoja vertybės, o kiek – primesti stereotipai?

Lenkijoje gyvenantis aktorius, šokėjas ir queer kultūros atstovas M.Gośniowskis-Gąsiu kviečia visus susitikti performanse „Borderline Queen. Kerštas“ ir pagalvoti, kaip mūsų visuomenė gali tapti atviresnė ir įvairesnė.

Lenkija ir Lietuva yra vienos homofobiškiausių šalių ES (Lenkija užima antrą vietą, Lietuva – trečią). Kodėl vis dar esame tokie nepakantūs kitaip atrodančiam, kitaip apie lytį ir lytiškumą galvojančiam individui? Maciejus drauge su kūrybine grupe kelia sau didelį uždavinį nauju pasirodymu „Borderline Queen. Kerštas“ šią situaciją  pakeisti.

Semdamiesi įkvėpimo iš Edwino A.Abbotto knygos „Plokščiažemė“, performanso kūrėjai kalbės apie queer individo tapatybę ir vietą įsigalėjusiose hierarchinėse struktūrose: kultūrinėse, socialinėse ar seksualinėse. Gal kito, kitokio pasirodymas visuomenėje kelia ne grėsmę, bet skatina naujus teigiamus procesus, visuomenės evoliuciją, atvirumą?

Queer kultūra – tai laisvės kultūra. Jei esi atviras kitam, queer yra atvira tau. Bet kodėl kerštas? Todėl, kad negaliu pakęsti, kai žmonės teisia kitų žmonių saviraiškos būdus. Žmonės neturėtų jaustis esantys geresni už kitus vien todėl, kad jie baltaodžiai, heteroseksualūs ar cislyčiai.

Režisierius žiūrovams padovanos ryškų ir ekstravagantišką pasirodymą, kuriame bus galima pamatyti laisve trykštančius drag pasirodymus ir daugiau sužinoti apie iššūkius, su kuriais susiduria queer bendruomenės nariai. M.Gośniowskis-Gąsiu šiam performansui tikslingai pasirinko ne teatro patalpas, o klubinę „Kablys+Kultūra“ erdvę, kurioje susirinkę žmonės galės jaustis laisvai: nevaržomai judėti „Skatepark“ salėje, nusipirkti gėrimų, šokti ir linksmintis.

„Lietuvoje buvau vos keletą dienų, tačiau per tą laiką sutikau daug nuostabių, talentingų, atvirų ir išsilavinusių žmonių. Man susidarė įspūdis, kad mūsų šalyse queer kultūros situacija yra panaši. Yra žmonių, turinčių praktikos ir žinių, turime ir pogrindžio erdvių savo pasirodymams, tačiau negalime rodyti queer kultūros platesnei publikai. Queer kultūra – tai laisvės kultūra. Jei esi atviras kitam, queer yra atvira tau. Bet kodėl kerštas? Todėl, kad negaliu pakęsti, kai žmonės teisia kitų žmonių saviraiškos būdus. Žmonės neturėtų jaustis esantys geresni už kitus vien todėl, kad jie baltaodžiai, heteroseksualūs ar cislyčiai“, – sako režisierius.

Performanse „Boderline Queen. Kerštas“ žiūrovai pamatys garsius queer kultūros atstovus iš Lenkijos KaKatharsį ir Twoja Stara bei atranką Vilniuje laimėjusius menininkus: Gytį Ivanauską, Denisą Kolomyckį ir Brigidą Gruodytę.

Kūrybinė grupė pakvies žiūrovus dalyvauti ryškiame vakarėlyje, leistis į netikėtą nuotykį, atsikratyti mąstymo stereotipų. Performansas Lietuvoje bus rodomas tik du kartus – birželio 5 ir 6 d.

GALERIJA

  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
  • LNDT kviečia į ryškų laisvės performansą-vakarėlį
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Algys

Tai,ko neraso kad pyderu,o klaidina zmones trumpiniais LNDT=HOMIKU arba ISKRYPELIU !

kas

juos taip nuskriaudė vasarai prasidėjus ...........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS