Meno mugė „ArtVilnius’19“: rinkos diagnostika | kl.lt

MENO MUGĖ „ARTVILNIUS’19“: RINKOS DIAGNOSTIKA

Didžiausiame vizualiųjų menų renginyje Rytų Europoje, meno mugėje "ArtVilnius’19", per keturias dienas apsilankė 23,1 tūkst. lankytojų, buvo parduota kūrinių už 380 tūkst. eurų. Anot mugės vadovės Dianos Stomienės, tai negalutinė sandorių suma.

"Džiugu, kad 10-ąją meno mugę surengėme su labai įdomia meno galerijų programa, šiemet buvo įvairių medijų kūrinių, nuo tapybos, fotografijos, šokio, garso, performansų ar objektų, – sakė ji.

Pristatė išskirtinai plačią programą

Šiemet meno mugė kartu su savo partneriais lankytojams pristatė išskirtinai plačią programą, kuri sulaukė puikaus lankytojų ir meno profesionalų įvertinimo. Projektų zonoje buvo galima išvysti mugės ypatingojo partnerio "Lewben Group" įsteigto meno fondo "Lewben Art Foundation" kolekcijos dalį, nagrinėjančią įdomią tikėjimo ir religijos temą šiuolaikinio meno kontekste.

Ilgametis mugės partneris Krokuvos šiuolaikinio meno muziejus MOCAK mugėje pristatė menininko situaciją tiriančią ekspoziciją. Mugėje ekspozicijas pristatė tokios svarbios Lietuvos meno institucijos kaip Šiuolaikinio meno centras, Jono Meko vizualiųjų menų centras. Kuruotų projektų erdvę papildė #FocusFrance programos kuratorės Aurélie Faure's paroda "On the Edge", kurioje susijungė skirtingos medijos.

Išskirtinė šių metų mugės naujiena tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scena, kurioje meno mugės lankytojai galėjo išvysti šiuolaikinio baleto projektą "Kūrybinis impulsas".

D.Stomienė pastebėjo, kad, pasibaigus mugei, kūrinių pirkimo procesas nenutrūksta, – jis persikelia į pačias galerijas, kur daugelis sandorių jau užbaigiami po mugės.

Mugę aplankė kolekcininkai iš Danijos, Vokietijos, Baltarusijos, Italijos, Prancūzijos, Latvijos, Rusijos, Turkijos ir Portugalijos, kurie įsigijo lietuvių menininkų darbų.

Mugės lankytojai įsigijo kūrinių iš pirmą kartą dalyvaujančių Prancūzijos galerijų "Galerie Eric Mouchet", "22,48 m²". Kūrinių pardavė ir antrą kartą mugėje pristatanti prancūzų galerija "Galerie des Petits Carreaux". Sėkmingais pardavimais džiaugėsi galerija iš Danijos "NB Galleri" ir galerija "Tsekh" iš Ukrainos, kuri turi savo filialą ir Vilniuje. Iš Ukrainos galerijos "Set.Independent Art Space" kūrinių įsigijo Baltarusijos kolekcininkai.

"ArtVilnius‘19" metu buvo įsigyta latvių menininkų kūrinių, kuriuos pristatė Latvijos dailės akademijos ir "Agijas Sūnas: galerija. Estų menininkų kūrinių buvo įsigyta iš ilgametės mugės dalyvės Estijos galerijos "Okapi". Sėkmingų pardavimų taip pat sulaukė Rusijos galerija "Kovcheg Gallery".

Šiemet meno mugę aplankė kolekcininkai iš Danijos, Vokietijos, Baltarusijos, Italijos, Prancūzijos, Latvijos, Rusijos, Turkijos ir Portugalijos, kurie domėjosi ne tik užsieniečių kūriniais, bet ir įsigijo lietuvių menininkų darbų.

Daug kūrinių buvo įsigyta iš tokių Lietuvos galerijų kaip: "The Rooster Gallery", "Meno niša", "Contour Art Gallery", "Menų tiltas", "Kauno langas" ir "Baroti galerija". Lankytojai rinkosi žinomų Lietuvos menininkų kūrinius: Rūtos Katiliūtės, Eglės Ridikaitės, Prano Gailiaus, Birutės Zokaitytės, Laisvydės Šalčiūtės, Rūtos Jusionytės, Eglės Gineitytės, Kristinos Norvilaitės ir Rimanto Milkinto.

Jaunosios kartos Lietuvos menininkai taip pat patraukė lankytojų dėmesį, buvo įsigyta Kristinos Ališauskaitės, Jurgio Tarabildos, Vitos Opolskytės, Tomo Daukšos, Rodiono Petrovo ir Julijos Skudutytės kūrinių. Šiemet mugėje buvo dar daugiau galerijų iš Lietuvos regionų, lankytojai nemažai kūrinių įsigijo ir iš šių galerijų: "Galerija XX", "Dusetų dailės galerija", "A galerija", "Ramybės galerija", "Vilkamergės galerija".

Geriausieji – prancūzai

Mugės uždarymo renginyje paskelbta, kam atiteko "ArtVilnius'19" žiūrovų simpatijų prizai.

Jau antrus metus iš eilės žiūrovai savo simpatijas atiduoda Vilniaus dailės akademijos (VDA) galerijoms. Po praėjusių metų "ARgenTum" sėkmės šiais metais nominacija "Žiūrovų rinktinė galerija" atiteko VDA parodų salėms "Titanikas", kurios pristatė jaunuosius menininkus Bon, Gailę Cijūnaitytę, Nidą Kaniušą, Laurą Sabaliauskaitę ir Matą Sergijų Šatūną.

"Titaniko" pristatyta jaunoji menininkė L.Sabaliauskaitė šiais metais "ArtVilnius'19" komisijos išrinkta geriausia jaunąja mugės menininke.

Nominacija "Žiūrovų rinktinis menininkas" atiteko Dusetų dailės galerijai atstovavusiam Remigijui Kriukui. Tai jau antras kartas, kai žiūrovai šį menininką išrenka geriausiu. "ArtVilnius'17" menininkų duetas R.Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė tapo "Žiūrovų rinktiniais menininkais" ir "Volfas Engelman" premijos laureatais.

Šiemet geriausiomis "ArtVilnius'19" galerijomis tapo: "Bubenberg" (Prancūzija), "Galerie Eric Mouchet" (Prancūzija), "Galerie Thomas Bernard | Cortex Athletico" (Prancūzija), "Kogo" (Estija), "Moksla XO" (Latvija), "The Rooster Gallery" (Lietuva) ir "Titanikas. VDA parodų salės" (Lietuva).

Geriausiu "ArtVilnius'19" menininku paskelbtas duetas –  prancūzai Emilie Brout ir Maxime'as Marionas.

Geriausia "ArtVilnius'19" skulptūra / instaliacija paskelbtas #FocusFrance dalyvės Elsos Philippe darbas.

Meno mugės mecenatas advokatų kontora "Cobalt", kaip ir kasmet, geriausią "ArtVilnius'19" jaunąjį menininką apdovanojo 2 000 eurų premija. Apdovanojimas atiteko L.Sabaliauskaitei, kurią pristatė "Titanikas".

Nugalėtojus rinko vertinimo komisija: menotyrininkai Virginijus Kinčinaitis ir Raminta Jurėnaitė, "Lewben Group" ir "Lewben Art Foundation" valdybų pirmininkas Vilius Kavaliauskas, MO muziejaus kuratorė Ugnė Paberžytė, Estijos šiuolaikinio meno plėtros centro, KAI meno centro ir šiuolaikinio meno bienalės "Tallinn Photomonth" projektų vadovė Kadri Laas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS