Miuziklo „Into the Woods / Gilyn į mišką“ premjera: persipynė penkios pasakos | kl.lt

MIUZIKLO „INTO THE WOODS / GILYN Į MIŠKĄ“ PREMJERA: PERSIPYNĖ PENKIOS PASAKOS

  • 0

Lapkričio 29 ir 30 d. Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT) vyks miuziklo „Into the Woods / Gilyn į mišką“ premjera. Žiūrovai pamatys penkiolika aktorių, vaidinančių ir dainuojančių pasakiškoje istorijoje, skirtoje suaugusiems. Joje neįtikėtinai persipynė penkios pasaulio pasakos: „Raudonkepuraitė“, „Pelenė“, „Rapuncelė“, „Džekas ir pupos“, „Kepėjas ir jo žmona, kurie neturėjo vaikų“.

Miuziklą režisuoja Vilius Malinauskas, spektaklio muzikinis vadovas Joseph'as Bates (JAV), dailininkė Jolanta Rimkutė, scenografijos autorė Kristina Kasparavičienė, choreografė Leokadija Dabužinskaitė.

Pasak Olgos Polevikovos, LRDT scena idealiai tinka miuziklams – šioje teatro salėje yra bene geriausia Vilniuje akustika, dirba labai stipri aktorių trupė, galinti save išreikšti ne vien dramos pastatymuose. „Miuziklas dramos teatrui yra labai didelis iššūkis. Norėjosi visas šias duotybes apjungti ir sukurti kažką tokio nuostabaus, kas bus ir aktualu, ir linksma, suteikti galimybes aktoriams atsiskleisti naujai mūsų publikai, juolab miuziklas yra toks žanras, kuriame muzika tampa ryškesnė ir svarbesnė už žodžius. Taigi mes tikimės pritraukti ir naujų žiūrovų, kurie galbūt pirmą kartą susipažins su mūsų teatru. O šiame miuzikle yra daug muzikos, netikėtų siužetinių posūkių, gilių temų ir labai daug šventės“, – kalbėjo LRDT vadovė.

Laimė nėra būti turtingam, bet susitikti su savimi, pažinti save tikrąjį.

Režisierius V. Malinauskas sako, kad šiame spektaklyje suaugusiems reikėtų tikėtis ne vien lengvos, gražios, spalvingos šventės, nes jame bus ir švelnaus, gydančio liūdesio. „Didžiausia šventė mums yra ne šviesų pamirgėjimai, skambant gražiai muzikai, bet svarbu ir susitikti su pačiu savimi. Tas susitikimas nebus skausmingas, o lengvai, šiltai ir šviesiai, gydančiai liūdnas, nes susitikdami su mums puikiai žinomais pasakų personažais ir su motinos pienu įtvirtintais tų pasakų archetipais suprantame, kad vis dar negalime jų peržengti, siekdami socialinio teisingumo ir tikrosios laimės. O laimė nėra būti turtingam, bet susitikti su savimi, pažinti save tikrąjį“, – teigia režisierius.

Spektaklio muzikinis vadovas J. Bates sako, kad jam didžiausias iššūkis pirmą kartą Lietuvoje statant šį miuziklą yra ne kalba, bet kartu su aktoriais atrasti muzikos, kurią parašė S. Sondheimas, gylį, patirti ir suprasti kitokį būvį scenoje. „Šį miuziklą statau jau ketvirtą kartą, šįkart ne anglų, o rusų kalba, bet jaučiuosi taip, lyg girdėčiau jį angliškai. Tai nuostabus darbas ir šį teatrą, jei tik galėčiau, tikrai išsivežčiau kartu su savimi (juokiasi). Labai ačiū teatro vadovei O. Polevikovai, kad mane čia pakvietė, ir J. Rimkutei, sukūrusiai nepaprastus kostiumus ir grimą“, – dėkojo J. Bates.

Spektaklio kostiumų autorė, garsi mados kūrėja J. Rimkutė neslepia, kad kostiumų sumanymas pasakai suaugusiems gimė nelengvai. „Man labai svarbu, kad scenoje liktų pasakos, bet būtų ir šios dienos atspindžių – per medžiagiškumą, spalvas ar net eklektiką ir sąmoningą spalvų sutirštinimą. Siekiau, kad miuziklo kostiumai įgautų šiuolaikiškumo, bet ne kasdienio buitiškumo, nors ir būtų lengvai „nuskaitomi“ mūsų akims – tai labai arti mūsų, bet kartu tai yra ir pasaka. Scenovaizdžio daugiaplaniškumas atsispindi ir K. Kasparavičienės sukurtoje scenografijoje“, – kalbėjo J. Rimkutė.

Premjeriniame „Into the Woods / Gilyn į mišką“ spektaklyje Džeko partiją atliks vienas talentingiausių Lietuvos aktorių Valentinas Novopolskis, į žavią Raganą įsikūnys dainininkė Girmantė Vaitkutė, charizmatiški dainininkai Vaidas Baumila ir Rokas Spalinskas repetuoja Vilko ir Pelenės (aktorės Jevgenija Karpikova ir Elžbieta Latėnaitė) Princo vaidmenis, o aktorė Larisa Kalpokaitė suvaidins Džeko mamą.

„Into the Woods / Gilyn į mišką“ dainuos LRDT aktoriai Aleksandra Metalnikova – Rapuncelė, Artur Svorobovič – Kepėjas, Aleksandras Agarkovas – Pasakotojas, Andrius Darela – Pelenės tėvas, Dvariškis, Raudonkepuraitės senelė. LRDT aktorius Telmanas Ragimovas Rapuncelės princo vaidmenį atliks pakaitomis su kviestiniu aktoriumi Tomu Žaibumi. Kepėjo žmonos partiją atliks Monika Valkūnaitė, Pamotės – Lidiya Kuzmitskaja iš Baltarusijos valstybinio akademinio muzikinio teatro, Raudonkepuraitės – Kotryna Chruškova, Pamotės dukrų Florindos – Kajetana Ageikinaitė, o Liusindos vaidmenį dalijasi Jevgenija Karpikova ir Elžbieta Latėnaitė.

Vakaruose visus įmanomus apdovanojimus – kino „Oskarą“, „Tony“, „Emmy“, „Grammy“ bei Pulitzerio premiją laimėjęs kompozitorius S. Sondheimas vadinamas vienu ryškiausiu muzikinio teatro novatoriumi ir virtuozišku istorijų pasakotoju. Amerikoje miuziklas „Into the Woods“ laimėjo daugelį prestižinio „Tony Award“ nominacijų, o kritikai iki šiol tituluoja kūrinį „intelektualiausiu“ miuziklu Brodvėjaus istorijoje. Šiuo metu jau žanro klasika vadinamas miuziklas yra tapęs populiariausiu ir meniškai sėkmingiausiu kompozitoriaus S. Sondheimo kūriniu. Miuziklo žinovai akcentuoja dramaturginę kūrinio vertę, išskirtines vokalo partijas, unikalią muzikinės kompozicijos dermę ir aštrią mintį, jog labiausiai reikia bijoti savo norų ir troškimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS