Seime pristatoma dailininko R. Kuncos tapybos paroda „Peizažai, portretai, natiurmortai“ | kl.lt

SEIME PRISTATOMA DAILININKO R. KUNCOS TAPYBOS PARODA „PEIZAŽAI, PORTRETAI, NATIURMORTAI“

  • 0

Gruodžio 22 d., trečiadienį, 13 val. Vitražo galerijoje (Seimo I rūmai) pristatoma dailininko Romualdo Kuncos (1935–2011) darbų paroda „Peizažai, portretai, natiurmortai“.

Renginyje sveikinimo žodį tars parodos Seime iniciatorius – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas dr. Stasys Šedbaras, parodos kuratorė dailėtyrininkė dr. Nijolė Tumėnienė, programos vadovas prof. Petras Kunca.

Muzikos kūrinius atliks Inesa Kuncienė (vokalas), Marius Kunca (perkusija), Simonas Kunca (fleita), Justas Jasenka (gitara).

Paroda veiks iki 2022 m. sausio 7 d.

R. Kunca gimė 1935 m. kovo 10 d. Veliuonoje, Jurbarko rajone, mirė 2011 m. birželio 28 d. Vilniuje (palaidotas Veliuonoje). 1948–1953 mokėsi Kauno vidurinėje dailės mokykloje, 1953–1959 studijavo tapybą Vilniaus dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija). Ilgametis Vilniaus M. K. Čiurlionio meno mokyklos Dailės skyriaus dėstytojas (1965–999). Parodai atrinkti dailininko tapybos darbai – peizažai, portretai, natiurmortai – sudaro jo kūrybinio palikimo dalį, sukurtą įvairiais gyvenimo metais. Juose galime stebėti dailininko tapybos kelio periodus, kurių metu susiformavo individualus spalvinis koloritas, kompozicijos principai, kūrybos gairės. „Ir aiški, „graži“ spalva man paslaptinga, ir iš jų sandūros atsiveria kitas, netikėtas pasaulis, kurio nesugalvotum,“ – sakęs autorius. R. Kunca savo kūryboje ir pedagogikoje skyrė didelį dėmesį moderniosios tapybos raiškos sklaidai. Jo platus požiūris į meno estetiką ir filosofiją atsispindi ir šioje parodoje.

Seimo kanceliarijos nuotr.

Menininkas savo gyvenimą susiejo su Lietuvos dailininkų sąjunga, buvo Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos narys. Už savo kūrybą jis apdovanotas Hermano Blodės I laipsnio premija (2004), M. J. Šileikio dailės konkurso „Lietuvos tūkstantmetis“ II premija (2009).

Apie dailininko R. Kuncos kūrybą kalba dailėtyrininkė dr. Nijolė Tumėnienė:

„R. Kunca kaip dailininkas subrendo Kuršių nerijoje. Po to, kai pirmą kartą 1957 m. atvažiavo su A. Gudaičiu studijų laikais į Nidą, sužavėtas jos gamtos bei skaidraus apšvietimo, beveik kasmet ten sugrįždavo. Baigęs Dailės institutą, apsigyveno Klaipėdoje. Visa ankstyvoji dailininko kūryba buvo skirta Lietuvos pajūriui, Kuršių nerijos dvasiai, jos spalvinių nuotaikų kaitai. Paskutinį gyvenimo dešimtmetį R. Kunca surengė Nidoje didžiulę personalinę parodą (2008) ir didelę dalį savo kūrybos (52 paveikslus) paliko Kuršių nerijos istorijos muziejui.

Pirmoji R. Kuncos tapybos paroda Seime buvo surengta 2010 m. ir buvo skirta portreto žanrui. Šioje parodoje eksponuojami visi jo tapybos žanrai, išskyrus aktus. Tai peizažai, portretai, natiurmortai ir figūrinės kompozicijos, kurie atskleidžia dailininko meninių interesų platumą ir padeda suvokti savitą indėlį į lietuvių tapybos plėtrą. Jo pažiūrose į meną anksti subrendo modernizmo paieškos, ypač kolorito ir vaizdo konstruktyvumo srityje. Tačiau natūra išliko pagrindiniu dailininko įkvėpimo šaltiniu, jo peizažuose labai svarbi gamtos nuotaika. Net portretuose, labiausiai nutolusiuose nuo realistinio vaizdavimo, dekoratyviuose, kur emocija išreiškiama spalvos įtaiga, visada pagautas žmogaus charakteris ir asmenybės įspūdžio sukeltos emocijos. Figūratyvinės kompozicijos yra artimos grupinio portreto sampratai. Jų dekoratyvinis stilius netrukdo dailininkui virtuoziškai, keliais taikliais brūkštelėjimais perteikti vaizduojamų žmonių individualius bruožus. Meninė laisvė bei konstruktyvizmo idėjos itin stipriai išreikštos R. Kuncos natiurmortuose, kurie stebina netikėtomis kompozicijomis ir modernia vaizdo traktuote“.

GALERIJA

  • Seime pristatoma dailininko R. Kuncos tapybos paroda „Peizažai, portretai, natiurmortai“
  • Seime pristatoma dailininko R. Kuncos tapybos paroda „Peizažai, portretai, natiurmortai“
  • Romualdas Kunca
Seimo kanceliarijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS