Šviesų festivalio instaliacijoms – žalioji energija iš kavos tirščių | kl.lt

ŠVIESŲ FESTIVALIO INSTALIACIJOMS – ŽALIOJI ENERGIJA IŠ KAVOS TIRŠČIŲ

  • 1

Vilniaus šviesų festivalį šiais metais nušvies aplinkai draugiška žalioji energija – 28000 kWh elektros energijos jam pagaminta perdirbus 50 t kavos tirščių.

Antrą kartą vyksiantį festivalį bent iš dalies tvariu paversti pasiryžusi „Paulig“ taip siekia atkreipti dėmesį, jog vienas populiariausių gėrimų pasaulyje gali būti naudingas ne tik žmogui suteikiama energija, maloniu skoniu ir aromatu, bet ir virsti aplinkai draugiška elektros energija. 1200 kavos puodelių užtenka, kad perdirbus jų tirščius, valandą šviestų vienas pagrindinių festivalio akcentų – Prancūzijos menininkų komandos „Aero Sculpture“ kūrinys „Tensegrity”.

Kava naudinga ne vien kaip skanus gėrimas

„Prisijungdami prie antrą kartą organizuojamo Vilniaus šviesos festivalio, tęsiame prieš daugiau nei du metus pradėtą žaliosios energijos projektą, kurio metu renkame ir perdirbimui perduodame kavos tirščius. Jie, kaip ir kitos organinės atliekos, gali būti naudojamos elektros energijai gaminti, o juk lietuviai – vieni aistringiausių kavos mylėtojų Europoje. Tai patvirtina ir prie projekto prisijungę didieji sostinės verslo centrai, kurių darbuotojai padėjo surinkti kol kas rekordinį kavos tirščių kiekį“, – sako „Paulig“ rinkodaros vadovas Valdas Šidla.

Pasak jo, net ir nedidelį kiekį kavos tirščių galima paversti naudinga energija, pavyzdžiui, vos keturių puodelių kavos tirščių užtenka, kad juos perdirbus ir pagaminus elektros energiją, būtų pakrautas mobilus telefonas. Kelių dešimčių žmonių biurui per kelias dienas lengvai įveikiamų

298 kavos puodelių užtenka, kad perdirbus jų tirščius ir pagaminus elektrą, 2 valandas veiktų dulkių siurblys, o 358 puodelių – kad džiovykle būtų išdžiovinta viena partija drabužių.

Gyventojus kvietė rinkti kavos tirščius

Pirmą kartą kavos tirščius žaliajai energijai „Paulig“ pasitelkė 2017 m. Tuomet, per lapkričio-gruodžio mėnesius, buvo surinkta 15 tonų kavos tirščių, o juos perdirbus – apšviesta laikinosios sostinės Kalėdų eglė. 2018-aisiais projektas perkeltas į sostinę, kurioje per lapkritį-gruodį iš Vilniuje veikiančių organizacijų ir miesto gyventojų surinkta 12 t kavos tirščių. Juos perdirbus „Green Genius“ biojėgainėje pagaminta elektros energija panaudota Savičiaus gatvės šventinių dekoracijų ir joje esančios Šv. Mergelės Ramintojos bažnyčios apšvietimui. Tai buvo pirmas kartas po daugiau kaip pusė šimtmečio, kai ši vienintelė Vilniuje vėlyvojo baroko stiliaus bažnyčia išniro iš tamsos ir pasipuošė menininkų sukurtomis šviesos instaliacijomis.

Menininkų kūrinių apšvietimui perdirbus kavos tirščius pagaminta elektros energija bus naudojama ir šį savaitgalį vyksiančio Vilniaus šviesų festivalio metu. Jam visus praėjusius metus „Paulig“ iniciatyva kavos tirščius rinko „Technopolio“ verslo bei „Ikea“ prekybos centrai, o 2019 m. pabaigoje prie jų prisijungė ir „Danske Bank“ bei „Telia Lietuva“. Viena pagrindinių festivalio instaliacijų – „Tensegrity” papuoš Valdovų rūmą kiemą. Tapdama Vilniaus šviesų festivalio partnere, „Paulig“ pasirūpino, kad šiuo Prancūzijos menininkų komandos „Aero Sculpture“ kūriniu Vilnius gyventojai ir miesto svečiai galėtų grožėtis tris savaitgalio vakarus, nuo 18.00 iki 23.00 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nu jo

Nusipelne atlieku

SUSIJUSIOS NAUJIENOS