Tarpukariu Vilniuje parašyta knyga šiandien tapo bestseleriu | kl.lt

TARPUKARIU VILNIUJE PARAŠYTA KNYGA ŠIANDIEN TAPO BESTSELERIU

  • 2

Ar žinojote, kad tarpukario Vilniuje, kai vegetarizmas dar nebuvo masiškai išplitęs, Fania Lewando turėjo itin populiarų vegetariškų valgių restoraną? Šiame restorane ne tik valgė, bet ir teigiamus atsiliepimus svečių knygoje paliko net Marc Chagall ar Itzik Manger. Taip pat vegetarizmą propagavusi restorano savininkė turėjo ir savo kulinarinę mokyklą, o sveikų ir gardžių žydiškų vegetariškų valgių receptus saugojo asmeninėje receptų knygoje. Iki šių laikų buvo manoma, kad Fania Lewando žuvo, o jos vertinga knyga – prarasta. Tačiau netikėtai šią knygą atradus antikvarinių knygų mugėje, ji tapo tarptautiniu bestseleriu, o dabar pasirodo ir Lietuvoje.

Leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga. Tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvė. Legendinio Fanios Lewando restorano receptai“ – siūloma per 400 receptų. Knygoje skaitytojai atras tradicinių žydiškų patiekalų (kugeliai, blynai, vaisių kompotai, barščiai), vegetariškų žydiškų šventinių patiekalų (šniceliai, cholent, kichke) ar užkandžių, sriubų, pagrindinių patiekalų bei desertų receptus. Juose stebina tai, kad jau 1938 metais Fania Lewando pasiūlė naudoti kai kurias daržoves ir vaisius, kurių tuo metu nebuvo įprastiniame namų racione – avinžirnių kotletai, Jeruzalės artišokų sriuba, porų fritata, obuolių šarlotė su rūpių kviečių miltų trupinėliais ir kt.

Naujai išleista „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ – visiškai pritaikyta šiuolaikinei virtuvei. Ji tinkama tiek prie vegetariškų patiekalų jau pratusiems, tiek dar pradedantiems atrasti valgius iš daržovių ar vaisių. Fania Lewando savo knygoje dalijasi ne tik receptais, bet ir patarimais, kurie su kiekvienu receptu leis paeksperimentuoti savaip.

„Knygos, patenkančios į mūsų rankas iš tarpukario, vertingos ne vien savo tematika, bet ir turiniu. Jose geriau nušviečiamas istorinis kontekstas, atskleidžiamos to meto aktualijos ir vertingi, laiko patikrinti patarimai. „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ labai greitai nuo jos suradimo tapo bestseleriu daugelyje šalių. Tokį skaitytojų susidomėjimą lemia istorinės knygos atsiradimo aplinkybės bei klausimas, kaip Vilniuje gyvenusiai Faniai savo receptais pavyko aplenkti laiką? Laikydami šią knygą rankose galime didžiuotis, kad jos ištakos – Lietuvoje“, – apie knygos išskirtinumą kalba „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

„Vilniaus vegetariškų valgių knygoje“ be vegetariškų valgių receptų publikuojami ir aistringi Fanios Lewando bei gydytojo straipsniai apie vegetarizmo naudą. Taip pat knyga – unikaliai iliustruota: prie Fanios Lewando receptų pateiktos spalvotos daržovių ir vaisių iliustracijos, paimtos nuo to meto sėklų pakelių.

Knygos „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga. Tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvė. Legendinio Fanios Lewando restorano receptai“ autorė Fania Lewando – 1938 m. populiaraus vegetariško restorano Vilniuje (Vokiečių g. 14) savininkė. Autorę galima drąsiai vadinti žydų vegetarizmo pradininke. Šalia restorano, F. Lewando turėjo ir nuosavą kulinarijos mokyklą, o savo žinias perkėlė ir į kulinarinę knygą. Nors pačios autorės likimas nežinomas, iki šiol išlikusi knyga leido išsaugoti F. Lewando indėlį į šiandien plačiai paplitusį vegetarizmą.

GALERIJA

  • Tarpukariu Vilniuje parašyta knyga šiandien tapo bestseleriu
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Turėtu būt,

Tarpukariu Lenkijoje parašyta knyga, šiandien tapo bestseleriu - cha, cha.

tadas

kur pazvelgsi, vien bestseleriai ir zvaizdes. net keista - tokia maza valstybe, o tiek issaukstintuju...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS