Valdovų rūmų muziejus: kaip sukurti prasmingą Kalėdų dovaną? | kl.lt

VALDOVŲ RŪMŲ MUZIEJUS: KAIP SUKURTI PRASMINGĄ KALĖDŲ DOVANĄ?

  • 2

Valdovų rūmų muziejus siūlo ateiti ir patiems kurti Kalėdų dovanas. Pasirodžius pirmajam sniegui, čia prasidėjo žiemos susitikimai.

Lankytojai kviečiami kalėdines puošmenas kurti iš baltos vilnos, naudojant archajišką šlapios vilnos vėlimo technologiją. Galvojant raštus ar formas siūloma įkvėpimo semtis iš gotikinio Vilniaus Žemutinės pilies paveldo. Žvaigždžių, žuvų ir žvėrelių iškarpos parengtos pagal gotikinių archeologinių radinių formas ir ornamentus. Savomis rankomis sukurti darbai ir edukatorių pasakojimai papildo lankytojų žinias apie Vilniaus istoriją.

Užsiėmimai suaugusiems lankytojams ar šeimoms domina vilniečius

Muziejus tradiciškai kiekvienam metų laikui pritaiko kūrybinius užsiėmimus, paįvairinamus specialiais pasivaikščiojimais po ekspozicijas. Pastebėta, kad į tokius sezoninius kūrybinius užsiėmimus daugiausia atvyksta Vilniaus gyventojai, nors edukatoriai teigia, kad mielai lauktų ir lankytojų iš tolimesnių miestelių.

Kalėdoms galima susikurti ir eglutės puošmenų, ir keramikos suvenyrų su gotikiniais ornamentais. Kūrybinėse dirbtuvėse, naudojantis senųjų reljefinių koklių gamybos technologija, muziejininkai siūlo kurti koklį „Kalėdų žvaigždė“. Žmonės pasiilgę prasmingų susitikimų, todėl muziejaus edukatorių paskelbtų kūrybinių užsiėmimų grupės greitai užpildomos.

Galima improvizuoti istorinių ženklų, dailės kūrinių tema

Pasak muziejininkų, žmonės, apsilankę muziejuje, gali susikurti dirbtuves ir namuose. Žinoma, lipdyti iš molio, glazūruoti, vėliau jį išdegti būtų sudėtinga. Tačiau galima improvizuoti ir šventinei kūrybai įkvėpimo semtis iš Vilniaus Žemutinės pilies paveldo. Muziejuje rengiamose grafikos dirbtuvėse pagal pavyzdžius kuriami grafikos raižiniai su gotikiniais siužetais, piešiniais dekoruojami dovanų maišeliai ar popierius. Taip įpakuotų dovanų nerasime jokioje parduotuvėje.

Dar viena galimybė – Kultūros paso paslauga

Daugelį edukacinių užsiėmimų temų joms tinkamu laiku mokyklos gali rinktis ir per valstybės finansuojamą Kultūros paso paslaugą. Įsigilinę į mokymo turinį, kas mokiniams aktualu pamokose, Valdovų rūmų muziejaus edukatoriai yra sukūrę dešimtį edukacinių užsiėmimų ir dar aštuonis – nuotolinius. Aukštaitijos, Vidurio Lietuvos mokytojai ir tėvai šį rudenį galėjo susipažinti, kaip ugdyti vaiką, kad šis užaugtų kūrybinga asmenybe. Kultūros paso paslaugos rinkinio užsiėmimai buvo pristatyti viename iš kultūrinės edukacijos forumo „Kultūra veža“ renginių Anykščiuose.

Edukatorių teigimu, laiko patikrintomis temomis vedamuose edukaciniuose užsiėmimuose pradinukai supažindinami su valdovų ženklais ir ceremonialu, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės heraldika („Heraldikos pradžiamokslis“, „Mūsų Vytis“ ir „Valdovo valdžios ženklai“). Atvykę į muziejų, vaikai savo akimis išvysta, kur vykdavo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių susitikimai, kaip jie gyveno. Kiekvienas edukacinis užsiėmimas ne tik papildo istorijos ar literatūros pamokas. Muziejuje ieškoma, kaip, pavyzdžiui, paaugliams, kuriuos sudominti reikia daugiau kūrybiškumo, suteikti ne tik žinių, bet ir praturtinti vaizduotę. Kokie pasaulio kvapai buvo valdovų virtuvėje, kokios šiandien mums žinomų simbolių paslaptys ir ką reiškė Lietuvos didžiojo kunigaikščio karūna („Su Vyčio ženklu“, „Kodėl Lietuvos valdovą Vytautą vadinam Didžiuoju?“ ir „Maisto istorija: pasaulio kvapai rūmų virtuvėje“).

Vis nauji edukaciniai užsiėmimai

Nuolat temas užsiėmimams atnaujinantys edukatoriai Kultūros paso paslaugos ekspertams pateikė dar penkias naujas paraiškas ir laukia jų įvertinimo, kad galėtų pasiūlyti dar daugiau temų ir į kultūros pažinimą įtraukti platesnį 5–12 klasių mokinių ratą. Tačiau edukatoriai pastebėjo, kad mokytojai dažnai, užuot pasinaudoję Kultūros paso paslauga, tiesiai kreipiasi į muziejų ir užsisako edukacinius užsiėmimus. Pasak kai kurių mokytojų, tiesioginis kelias paprastesnis, nes galiojanti tvarka, kai Kultūros paso paslaugos rinkinyje esantis edukacinis užsiėmimas gali būti užsakomas tik per mokykloje šiam darbui paskirtą asmenį, užima daugiau laiko. Tačiau edukatoriai pastebi, kad Kultūros paso paslauga yra puiki, tai nemokama galimybė vaikams susipažinti su kokybiškais, specialistų įvertintais kultūros įstaigų sukurtais produktais.

Tikisi, kad pasisėmę idėjų muziejuje, mokytojai taip pat bus kūrybingesni

Valdovų rūmų muziejaus edukatoriai teigia, kad svarbiausia jiems – padėti mokytojams, papildyti bendrojo ugdymo programą nekasdienišku užsiėmimu ar pravesti pamoką kitoje aplinkoje ir kita forma, sudominti mokinį. Kadangi mokinius užsiėmime edukatoriai sutinka pirmą kartą, tai beveik kiekvienas toks susitikimas yra kūrybinė improvizacija.

Valdovų rūmų muziejaus statistika rodo, kad Kultūros paso paslauga didelės įtakos nei muziejaus lankomumui, nei žinomumui nedavė, tačiau pastebima, kad teigiamai paveikė paslaugų vartotojų geografiją – mokiniai atvyksta iš tolimesnių Lietuvos vietų (mokiniams reikia susimokėti tik už kelionę); paslaugos tapo prieinamesnės socialinės atskirties grupėms. Jei dėl įvairių priežasčių atokiau nuo sostinės gyvenantys vaikai negali atvykti į muziejuje rengiamą užsiėmimą, Valdovų rūmų muziejaus edukatoriai siūlo pasižvalgyti muziejaus interneto svetainėje – čia yra ir eksponatų nuotraukų, ir virtualių turų, kurie padės namuose sukurti ilgai atmintyje išliksiančią šventę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

prie įėjimo

pastatykite AMB iškamšą

123

Nešvenčiu kalėdų ir man tai nerūpi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS