Vasario 16-ąją Valdovų rūmų muziejus žada daug virtualių įdomybių | kl.lt

VASARIO 16-ĄJĄ VALDOVŲ RŪMŲ MUZIEJUS ŽADA DAUG VIRTUALIŲ ĮDOMYBIŲ

  • 0

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai sveikina su Lietuvos valstybės atkūrimo diena ir kviečia Vasario 16-ąją paminėti kartu – dalyvauti šios dienos virtualių renginių ir pramogų programoje.

„Šie metai visiems yra išskirtiniai. Tačiau vis tiek su dideliu džiaugsmu pasitinkame mūsų valstybei reikšmingas šventes ir norime parodyti, kad net ir virtualiai galima švęsti bei pripildyti savo aplinką kūrybinio džiaugsmo, atradimų. Tai galime patirti, prisimindami valstybingumo tradicijas, giliau pažindami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės idėjų tęstinumą kuriant Vasario 16-osios Lietuvą, dėmesį sutelkdami į šalies kultūrą, istoriją ir praeitį“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

Šį antradienį, vasario 16 d., persikelti į virtualius Lietuvos valstybės atkūrimo dienos renginius bus galima nuo pat ryto. 11 val. muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ Valdovų rūmų muziejaus edukacijos specialistai kvies į dirbtuves „Smagioji trispalvė“. Jose bus galima prisiminti vieną iš seniausių būdų, kaip nusivyti simbolinę trispalvę juostelę.

15 val. muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ bus transliuojama virtuali paskaita „Vasario 16-osios akto signatarai ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybingumo tradicija“. Joje modernios Lietuvos užgimimo istorijos tyrinėtojas dr. Rimantas Miknys pasidalins mintimis apie Vasario 16-osios dokumento signatarų požiūrį į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tradicijas, jų panaudojimą, konstruojant modernų Lietuvos valstybingumą.

Prieš paskaitą arba po jos virtualios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos lankytojai kviečiami užsukti į Valdovų rūmų muziejaus svetainę pasigrožėti šios, išskirtinės, dienos eksponatu – Renesanso laikų heraldiniu kokliu, kurio centre vaizduojamas herbinis skydas su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės herbu – raiteliu ant šuoliuojančio žirgo.

Bet kuriuo patogiu laiku lankytojų dėmesio lauks ir atnaujintas virtualus 3D pasivaikščiojimas po Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijas bei ekskursijos su profesionaliais gidais po ką tik atvertas ir kol kas gyvai nepasiekiamas parodas: „Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.“ bei „Istorija ir atmintis. Romano Borisovo akvarelės“.

Šią dieną Valdovų rūmų muziejuje vyks ir iškilmingo renginio „Lietuvos valstybės keliu“ dalis: istorinėse Lietuvos didžiųjų kunigaikščių erdvėse istorikas Aurimas Švedas susitiks su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda ir ponia Diana Nausėdiene, kalbėsis apie asmenybes ir idėjas, sujungusias senosios ir šiandieninės Lietuvos valstybingumo tradicijas. Renginys bus rodomas 21 val. per LRT televiziją.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Valdovų rūmų muziejus mini ir dalyvaudamas Rokiškio krašto muziejaus inicijuotoje akcijoje #TrispalvisIššūkis socialiniame tinkle „Facebook“. Prie akcijos prisijungusios atminties institucijos vasario mėnesį skelbia tris vėliavos spalvas išreiškiančius eksponatus iš savo saugomų fondų.

Visą virtualios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos programą rasite čia.

GALERIJA

  • Vasario 16-ąją Valdovų rūmų muziejus žada daug virtualių įdomybių
Valdovų rūmų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS