Vilniaus fotografijos galerijoje – T. Pabedinsko personalinė paroda „Spektaklio vienišiai“ | kl.lt

VILNIAUS FOTOGRAFIJOS GALERIJOJE – T. PABEDINSKO PERSONALINĖ PARODA „SPEKTAKLIO VIENIŠIAI“

  • 0

Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius) 2022 m. vasario 9 d. – kovo 12 d. veiks Tomo Pabedinsko personalinė paroda „Spektaklio vienišiai“.

Baigiamuoju parodos akcentu taps susitikimas su autoriumi bei parodos aptarimas kovo 10 d. (ketvirtadienį) 16–20 val.

2007 m. atidarytas prekybos centras „Akropolis“ tapo didžiausiu prekybos centru Kaune. Labai greitai paaiškėjo, kad jis tapo ir madingiausia vieta mieste ne tik apsipirkti, bet ir „parodyti save“, ieškoti romantinių santykių ir siekti „prabangaus“ gyvenimo būdo. Visi šie lūkesčiai ir juos atskleidžiantis socialinis gyvenimas persikėlė iš miesto centro gatvių į prekybos centro pasažus. Atrodytų, prekybos centro erdvėje „Spektaklio visuomenė“ įgijo kone idealų pavidalą, atribotą nuo netobulos išorinės tikrovės. Tačiau čia taip pat dar labiau išryškėjo „spektaklio“ dalyvių nuobodulys ir nuovargis, neišsipildžiusių svajonių ir anapus regimybės slypinčios paslapties ilgesys.

Besikeičiančius miestiečių įpročius T. Pabedinskas stebėjo 2011–2016 m. Sekdamas amerikietiškos gatvės ir kelio fotografijos tradicijomis autorius siekė užfiksuoti tarpines neapibrėžtumo akimirkas, kai prekybos centro lankytojai ar darbuotojai atitrūksta nuo numatyto vartojimo scenarijaus ir dirbtinėje pramogų aplinkoje atsiskleidžia žmogaus vienatvės pojūtis. Tokie momentai fotografijose tampa apibendrintu vaizdiniu spektaklio, kuriame dalyvauja jau ne visuomenė, o nuo jos atitrūkę vienišiai.

T. Pabedinskas yra fotografas, fotografijos teoretikas, kritikas ir kuratorius. Autorius dėsto Vytauto Didžiojo universitete, išleido dvi monografijas apie šiuolaikinę Lietuvos fotografiją, nuolat skelbia mokslinius ir kritikos straipsnius, yra surengęs asmeninių ir dalyvavęs grupinėse fotografijos parodose Lietuvoje ir užsienyje.

GALERIJA

  • Vilniaus fotografijos galerijoje – T. Pabedinsko personalinė paroda „Spektaklio vienišiai“
T. Pabedinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS