Vilniaus mažajame teatre atgims R. Tumino spektaklis „Čia nebus mirties“ | kl.lt

VILNIAUS MAŽAJAME TEATRE ATGIMS R. TUMINO SPEKTAKLIS „ČIA NEBUS MIRTIES“

Vilniaus mažajame teatre prasideda režisierių Rimo Tumino ir Gabrielės Tuminaitės spektaklio „Čia nebus mirties“ repeticijos. Naujas „Čia nebus mirties“ pastatymas bus svarbiausias šio sezono Vilniaus mažojo teatro įvykis, skiriamas 30 metų teatro jubiliejui. Jo premjera numatyta 2020 metų kovo 27, 28, 29 dienomis.

Į repeticijas maestro R. Tuminas pakvietė visas tris savo teatro aktorių kartas: ir tuos, kurie vaidino pirmajame spektaklio „Čia nebus mirties“ pastatyme, ir tuos, kurie ilgai laukė galimybės padirbėti su režisieriumi R. Tuminu.

Premjeros kūrėjai sieks atskleisti kaip per daugiau nei 30 metų pasikeitė mūsų istorinė atmintis ir kaip keitėsi paties teatro idealai. Naujojoje „Čia nebus mirties“ versijoje susipins Lietuvos ir Vilniaus mažojo teatro istorija. Iš praeities į teatro sceną, pasitelkiant vaizdo ir garso įrašus, trumpam sugrįš išėjusieji aktoriai ir kiti Lietuvos šviesuoliai. Ekrane ir scenoje susitiks skirtingi laikai. Tai bus jautri, asmeniška teatrinė reminiscencija, sujungsianti praeitį ir dabartį.

R. Tuminas spektaklį „Čia nebus mirties“ statė 1989 metais Rokiškio teatrų festivaliui, o tuomet suburta kūrybinė bendruomenė tapo Vilniaus mažojo teatro pradžia. Aktorė Eglė Gabrėnaitė kadais paklausta apie jai brangius vaidmenis, atsakė: „vienas tokių – R. Tumino „Čia nebus mirties“. Aš ten vaidinau be žodžių. Tai spektaklis apie Paulių Širvį. Apie Sibirą. Mes vaidinome, o tuo metu čia tankai gatvėmis važinėjo. Ir kai aš išėjau į sceną, aš pamačiau verkiantį Regimantą Adomaitį, kuris pasakė: „Čia spektaklis apie mane, čia apie mano vaikystę.“ Aktoriai iki šiol mena ir akimirkas prieš premjerą. Tąsyk režisierius pasikvietė visą kolektyvą ir prieš spektaklį jiems tarė: „Jūs esat deimantai, brangakmeniai, aš jus visus labai myliu“.

Pasak teatrologės Ramunės Balevičiūtės, pirmajam šio spektaklio pastatymui atspirties tašku tapo poeto Pauliaus Širvio kūrybinė ir gyvenimo biografija, įkvėpusi skaudiems ir asmeniškiems poeto ir konkretaus laikmečio – pokario – prieštaravimų apmąstymams. „Idėja gimė iš dažnų mūsų naktinėjimų su Braziūnu, Erlicku, Jonynu, Kukulu. Kukulas – Pauliaus Širvio kraštietis, jis mane ir sudomino Širviu – ne tik jo eilėmis, dainomis, bet ir asmenybe. Aš vaikystėje gyvenau Aukštaitijoje, todėl per Širvį mane traukė grįžti į tą kraštą, pas tuos žmones. Gal porą mėnesių praleidau bibliotekoje, vartydamas pokario – Širvio jaunystės, laikotarpio iki jam atvykstant į Vilnių, – periodinę spaudą. Iš skiautelių, trumpų žinučių sudėliojau žmonių, personažų, gyvenimo, įvykių koliažą“, – apie spektaklio atsiradimą yra pasakojęs R. Tuminas.

Prieš 30 metų sukurtas spektaklis yrėsi prieš srovę, tapo įvykiu Lietuvos teatre. Bet svarbiausia – spektaklis „Čia nebus mirties“ liudijo naujo teatro gimimą.

Į jubiliejui statomo spektaklio kūrybinę komandą pakviesti Vilniaus mažojo teatro aktoriai, dramaturgas Alvydas Šlepikas, scenografė ir kostiumų dailininkė Virginija Idzelytė, kompozitorius Faustas Latėnas, chormeisteris Tadas Šumskas, judesio meistrė Vesta Grabštaitė, videoprojekcijų menininkė Aneta Bublytė, šviesų dailininkas Vilius Vilutis. Spektaklį režisuos R. Tuminas ir G. Tuminaitė.

GALERIJA

  • Vilniaus mažajame teatre atgims R. Tumino spektaklis „Čia nebus mirties“
  • Vilniaus mažajame teatre atgims R. Tumino spektaklis „Čia nebus mirties“
  • Vilniaus mažajame teatre atgims R. Tumino spektaklis „Čia nebus mirties“
  • Vilniaus mažajame teatre atgims R. Tumino spektaklis „Čia nebus mirties“
Vilniaus mažojo teatro ir asmeninių kūrėjų archyvų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sd

O ką nors naujo?Na tėvui tai tiek to,o dukrelei???!!!.Taip ir kankinsis visą gyvenimą ir kitus kankins.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS