Vilniuje atidaroma paroda „Sibiro sielos“, skirta sovietinių trėmimų aukoms atminti | kl.lt

VILNIUJE ATIDAROMA PARODA „SIBIRO SIELOS“, SKIRTA SOVIETINIŲ TRĖMIMŲ AUKOMS ATMINTI

  • 9

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčioje-kolumbariume antradienį atidaroma Audriaus Plioplio paroda „Sibiro sielos“, pranešė centras.

Paroda atidaroma Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimo išvakarėse.

Keturi parodos autoriaus giminaičiai mirė per NKVD tardymus, aštuoni buvo ištremti į Sibirą. Pagrindinis projekto tikslas – informuoti visuomenę apie šiuos įvykius ir apie 20 milijonų nekaltų žmonių žūtį.

Anot centro, autoriaus pastangų dėka buvo surinkta ir išsaugota daugiau kaip 400 laiškų ir nuotraukų, atsiųstų iš Sibiro į Jungtines Valstijas, kurie buvo rasti ir išgelbėti nuo užmaršties. Šių laiškų turinys ir fotografijos atskleidė tragiškus Sibire atsidūrusių šeimų likimus. Iš šio projekto gimė ir šviesos skulptūrų ciklas „Sibiro sielos“.

Būtent šie platūs, persidengiantys neuronų tinklai užkoduoja mūsų prisiminimus, įskaitant prisiminimus apie tuos, kurie mums buvo brangūs.

„Parodoje „Sibiro sielos“ vaizdai susideda iš neuronų profilių, susipynusių su mano smegenų magnetinio rezonanso nuotraukomis ir elektroencefalogramomis. Būtent šie platūs, persidengiantys neuronų tinklai užkoduoja mūsų prisiminimus, įskaitant prisiminimus apie tuos, kurie mums buvo brangūs“, – sako A. Plioplys.

Anot autoriaus, prie minėtų nuotraukų pridedami į Sibirą ištremtųjų portretai, jų ranka rašyti laiškai. Naudodamas neuronų modelius ir tinklus autorius teigia stengęsis suteikti asmenims nemirtingumo.

Profesorius A. Plioplys gimė ir užaugo Kanadoje, Toronte, vėliau persikėlė į Jungtines Valstijas. Baigęs medicinos studijas Čikagoje jis dirbo ligoninėse, specializavosi neurologijoje, pradėjo kurti savo neįprastus paveikslus, kurių pagrindu tapo neurologinių smegenų impulsų nuotraukos.

2011 metais A. Plioplys organizavo projektą „Viltis ir dvasia“, kuris buvo skirtas paminėti trėmimo iš Baltijos šalių į Sibirą 70-metį ir šių žiaurumų aukas.

Paroda veiks iki liepos 2 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Gerai daro,šik į kelnes,

anonimine kūr...va.

Anonimas

Kodel blokuoja straipsnius nuimama,

visus tikrunti,liks tik keleta,

Gal dar kur radot urva,jug musu proteviai neverti pagarbos,galejo ir mazesni urva suieskoti,kam reikejo skaditis,ar ne,,,,geda,visai nuvaziavo protelis valdzios,mat sau vogti visada randama pinigu,kada visi sugrazins isvogtas zmoniu lesas,niekas tu svolaciu nerinks daugiau,laikas ivesti labai grieztus istatymus,viska atimti ir i cype, kurie voge be sazines 3-5 kartus per diena pildes kuro,kur matyta ,sitoks vagies prigimtis,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS