Vilniuje bus apdovanoti geriausi praėjusių metų teatralai | kl.lt

VILNIUJE BUS APDOVANOTI GERIAUSI PRAĖJUSIŲ METŲ TEATRALAI

  • 4

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse, sekmadienį, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Vilniuje tradiciškai bus apdovanoti geriausi praėjusių metų teatro pastatymai ir jų kūrėjai.

Tarp nominantų gauti vienus aukščiausių šalies profesionaliojo scenos meno apdovanojimus „Auksinius scenos kryžius“ lyderiauja trys kūriniai.

Į penkis apdovanojimus pretenduoja Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Jauno žmogaus memuarai“. Jo kūrėjus siūloma apdovanoti režisūros, aktorių ansamblio, muzikos, jaunojo menininko ir dramaturgijos kategorijose.

Po keturias nominacijas surinko Panevėžio Juozo Miltinio teatre sukurtas „Laukys“ ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pastatyta „Dona Kichotė“.

Bendras nominacijų skaičius šiemet nepasikeitė, pakito tik kelios jų kategorijos, kurios tiesiogiai susijusios su sukurtais ir pateiktais spektakliais bei išryškėjusiomis tendencijomis.

„Auksiniam scenos kryžiui“ už geriausią režisūrą nominuotas Naubertas Jasinskas, pastatęs spektaklius „Edžio pabaiga“ ir „Pelikanas“, Eglė Kižaitė, sukūrusi „Pirk dramblį“, Olga Lapina už spektaklį „Laukys“, Antanas Obcarskas – už spektaklį „Boksas“ ir Eglė Švedkauskaitė – už „Jauno žmogaus memuarus“.

Į geriausios aktorės vardą pretenduoja Jolanta Dapkūnaitė už vaidmenį spektaklyje „Sieros magnolijos“, Digna Kulionytė – už vaidmenis „Žuvėdroje“ ir „Lost Lost Lost“, Alvyda Pikturnaitė – už darbą „Pelikane“, Aistė Šeštokaitė – už vaidmenį „Prarasta Katarinos Blum garbė“.

Geriausio aktoriaus apdovanojimui nominuotas Albinas Kėleris, suvaidinęs spektaklyje „Sala, kurios nėra“, Aurelijus Pocius už vaidmenį „Pelikane“, Gediminas Rimeika – už darbą „Bokse“, Mantas Zemleckas – už vaidmenį spektaklyje „Dorianas“.

Į metų solisto vardą pretenduoja Marija Arutiunova („Elisabeth“), Kamilė Bonte („Dievo avinėlis“), Gunta Gelgotė („Lokys“), Monika Pleškytė („Rigoletas“), Steponas Zonys („Dievo avinėlis“).

Šiemet vertintas ir aktorių ansamblis. Į šią kategoriją pateko spektaklių „Guašas“, „Jauno žmogaus memuarai“, „Kūnai“, „Laukys“ ir „Sporto grupė“ aktoriai.

Už geriausią scenografiją ir kostiumų dizainą „Auksinis scenos kryžius“ gali būti skirtas Sigitai Šimkūnaitei, Sandrai Straukaitei, Birutei Ukrinaitei arba Renatai Valčik, už videografiją bei šviesų dizainą – Arvydui Buinauskui, Vytautui Jašauskui, Rišardui Žigiui, Mykolui Budraičiui, Axeliui Martinezui, spektaklio „Scilė nori būti žmogumi“ kūrybinei grupei, Andriui Stasiuliui – Viliui Vilučiui.

Tarp pretendentų į „Auksinius scenos kryžius“ už spektakliams sukurtą muziką yra Rita Mačiliūnaitė, Agnė Matulevičiūtė, Mantvydas Leonas Pranulis, Jūra Elena Šedytė ir Albertas Navickas.

Apdovanojimą už choreografiją pretenduoja gauti Agnietė Lisičkinaitė, Birutė Letukaitė, Martynas Rimeikis, Agnija Šeiko, Gajus Žmavc.

Geriausio šokėjo kategorijoje nominuoti Diegas Vega Alcala, Anna Chekmarova, Oksana Griaznova, Marine Fernandez, Jeronimas Krivickas, Jaunojo menininko – aktorius Mantas Bendžius, šokėjas Marius Eidrigevičius, scenografai Jurgis Paškevičius ir Monika Janulevičiūtė, aktorius Domantas Starkauskas, dokumentinio spektaklio „Iš|m(i)estas“ režisierės bei aktorės Armanda Rudelytė, Mingaudė Kotryna Zujutė, Vaiva Ona Makūnaitė, Rugilė Jankauskytė.

Tarp geriausių spektaklių vaikams ir jaunimui – spektaklis-žygis „Brūzgynų eilės“, įtraukusis šokio spektaklis neregiams ir silpnaregiams „Neregėtas pasaulis“, šviesos ir materijų spektaklis „Tunelis“, baletas „Užburtos akys“, tarp objektų ir lėlių spektaklių – „Apie pasaulį“, „Deivių archeologija“, „Nykstantys žmogeliukai“, „Pasirinkimas“.

Už geriausią dramaturgiją „Auksinį scenos kryžių“ gali gauti Žygimantas Kudirka („Puikus naujas kūnas“), Mindaugas Nastaravičius („Miškelis“), Paulina Pukytė („Scilė nori būti žmogumi“) arba Dovilė Zavedskaitė („Pirk dramblį“).

Kaip didžiausią socialinį rezonansą sukėlę spektakliai atrinkti „Kauno asamblėja“, „Nemiga“, „Sirenų tyla“, ir „Spektaklis, kuris neįvyko“.

Į Boriso Dauguviečio auskarą už naujų sceninės išraiškos formų paieškas pretenduoja „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova, audioserialo „Šiaurės miestelis“ kūrybinė grupė, meno ir mokslo laboratorijos ir urbanistinio draustinio renginių ciklo MMLAB erdvėje autoriai bei dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė.

Komisija iš viso vertino 102 pasiūlymus skirti „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus.

Premijomis siekiama įvertinti profesionaliojo scenos meno srities kūrėjų, tyrėjų ir kitų meno srities darbuotojų reikšmingiausius praėjusių metų darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to liudna

keliuose buvai/pasidalink,pavardink,teatrale.

Liudna

Liūdni laikai atėjo.....prisiminus anapilin iskeliavusius teatro artistus,....beje ir nesuvokiami beverčiai spektakliai.

kaunietis

Butu protingas zingsnis jei jie visi atsisakytu tu apdovanojimu. Manau is zmoniu sulauktu palaikymo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS