Vilniuje – garsaus latvių menininko A. Vitolinio paroda | kl.lt

VILNIUJE – GARSAUS LATVIŲ MENININKO A. VITOLINIO PARODA

  • 0

Sostinės galerija „Meno niša“ šiemet švenčia 20 metų jubiliejų, kurio programą pradeda su ypatinga paroda. Nuo vasario 3 dienos per dvi vietas, Vilniaus rotušėje ir galerijoje „Meno niša“, atidaroma garsaus latvių menininko Andrio Vitolinio paroda „Mums reikia šanso atgimti“.

„Tai jau antroji asmeninė A. Vitolinio paroda galerijoje „Meno niša“. Pirmoji įvyko 2019 metais ir toliau sėkmingai tęsiame šį tarptautinį bendradarbiavimą su šiuo garsiu latvių menininku“, – apie parodą teigė galerijos vadovė Diana Stomienė.

Latvijos dailės akademijos profesorius ir prorektorius A. Vitolinis (Andris Vītoliņš) nuo 1996 metų aktyviai dalyvauja parodose tiek Latvijoje, Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse – Danijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Austrijoje. 2004 metais A. Vitolinis pelnė kasmetį žurnalo „Latvijas Architektūra“ apdovanojimą už geriausią debiutą. A. Vitolinis jau seniai domisi pramonės tema: mašinos, įvairios transporto priemonės, mechanizmai, gamyklos ir jų dalys – vamzdžiai, sraigtai, čiaupai, jungtys.

Menininko darbai įtraukti į tokias kolekcijas kaip „HangART-7“, „Red Bull Collection“, „Schlossberghotel“, Baku šiuolaikinio meno muziejus, „Swedbank“ šiuolaikinio meno kolekcija, Latvijos nacionalinis meno muziejus, Matti Milius meno kolekcija, „DnB Nord Bank“, „Signet“ bankų kolekcijos etc. A. Vitolinis Lietuvos meno lankytojams taip pat yra pažįstamas ir iš tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“, kurioje dalyvavo ir kaip menininkas, ir kaip geriausių dalyvių rinkimo tarptautinės komisijos pirmininkas.

Galerijos nuotr.

Parodoje „Mums reikia šanso atgimti“ daugiausia dėmesio skiriama į kritines situacijas patekusio žmogaus gebėjimui pamatyti ateities viziją. Menininko kūryba sujungia pasitikėjimą idėja, mintimi ir „atgimimu“ fizinėje erdvėje. Būtent daiktais ir objektais virtusioms idėjoms suteikiama galimybė atgimti ir atsinaujinti paveiksluose.

„Savo darbuose stengiuosi užfiksuoti gyvą pasaulio tėkmę. Viena vertus, paveiksluose gyvena žmogaus sukurtos, palyginti stabilios struktūros, kita vertus, jaučiamas ir neracionalus pasaulis, kuris apima toli už žemiškos, akivaizdžios aplinkos ribų. Pastebėjau, kad mūsų susidūrimai su daugeliu dalykų ir reiškinių yra tarsi blyksniai – iš pradžių mintis ar procesas yra aktyvus, bet akimirksniu jis nublanksta ir išnyksta. Tuo metu mūsų fizinė padėtis yra labai svarbi – ar esame procesų centre, ar periferijoje“, – apie parodos „Mums reikia šanso atgimti“ meninį teiginį kalba parodos autorius A. Vitolinis.

A. Vitolinio paroda „Mums reikia šanso atgimti“ nuo vasario 3 iki 26 dienos lankytojų lauks dviejose vietose: Vilniaus rotušėje bei galerijoje „Meno niša“. Parodos atidarymas vyks vasario 3 dieną 18 val. Vilniaus rotušėje.

GALERIJA

  • Vilniuje – garsaus latvių menininko A. Vitolinio paroda
  • Vilniuje – garsaus latvių menininko A. Vitolinio paroda
  • Vilniuje – garsaus latvių menininko A. Vitolinio paroda
Galerijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS