Vilniuje – svarbiausios Italijoje literatūrinės „Strega 2014“ premijos finalininkai | kl.lt

VILNIUJE – SVARBIAUSIOS ITALIJOJE LITERATŪRINĖS „STREGA 2014“ PREMIJOS FINALININKAI

  • 0

Italų kultūros institutas Vilniuje kartu su Lietuvos rašytojų sąjunga birželio 25 d. pristato penkis svarbiausios Italijos literatūrinės Strega premijos finalininkus.

Italų kultūros instituto suburtas dešimties italų ir lietuvių skaitytojų komitetas pirmą kartą dalyvauja balsavime renkant Premijos, kurios finalas įvyks liepos 3 d. Romoje, Villa Giulia nimfėjuje, laimėtoją. O šis pristatymas – tik vienas iš daugelio Italų kultūros instituto organizuojamų renginių, skirtų supažindinti Lietuvos skaitytojus su šiuolaikine italų literatūra.

Be abejo, tai ir puiki proga skatinti mainus tarp dviejų šalių kūrėjų. Taigi, italų rašytojus Giuseppe Catozzella, Antonio Scurati, Francesco Piccolo, Francesco Pecoraro ir Antonella Cilento pristatys lietuvių rašytojai Kornelijus Platelis, Alvydas Šlepikas, Renata Šerelytė, Vladas Braziūnas ir Laura Sintija Černiauskaitė. Susirinkusi publika galės įvertinti ir italų autorių kūrybą: į finalą patekusių tekstų ištraukas skaitys aktoriai Gediminas Storpirštis ir Juozas Budraitis.

Pristatymas vyks birželio 25 d. 18 val. Lietuvos rašytojų sąjungos Rašytojų klubo salėje (Sirvydo g. 6, Vilnius).

Organizatoriai bus dėkingi, jei ketindami dalyvauti renginyje, užsiregistruosite el.paštu istitutovilnius@gmail.com arba tel. (5) 2611076.

***

Giuseppe Catozzella

Gimė 1976 m. Milane, poetas ir rašytojas. Rašo spaudai, bendradarbiauja televizijoje. Skaitė paskaitas Niujorko Kolumbijos universitete, Majamio UM universitete, dėsto Alessandro Baricco įkurtoje Holden rašymo mokykloje.

Strega premijai pristatytas jo romanas „Nesakyk man, kad bijai“ (Non dirmi che hai paura, leid. Feltrinelli) pasakoja apie mergaitę iš Somalio, per sunkų darbą ir užsispyrimą pasiekusią sporto aukštumų, tačiau dėl gimtosios šalies biurokratijos tapusią nelegalia emigrante.

Antonio Scurati

Gimė 1969 m. Neapolyje. Romanistas, eseistas, atlieka tiriamąjį darbą Tarptautiniame kalbų ir komunikacijos universitete Milane (IULM), vadovauja Karo ir smurto kalbų studijų centrui, rašo dienraščio „La Stampa“ vedamuosius.

Strega premijai pristatytas romanas „Neištikimas tėvas“ (Il padre infedele, leid. Bompiani) itin atvirai nagrinėja tėvu tapusio vyro jausmus.

Francesco Piccolo

Gimė 1964 m. Kazertoje, rašytojas ir scenaristas. Rašo spaudai, dienraštyje „L’Unità“ turi savo skiltį. Roma Tre universiteto Menų bakalaurams veda scenarijaus rašymo laboratoriją.

Premijai pristatytas romanas „Troškimas būti kaip visi“ (Il desiderio di essere come tutti, leid. Einaudi) – tai neįprasta knyga: ne tik Italijos kairiųjų pažiūrų romanas, bet ir pasakojimas apie asmenybės bei kolektyvo formavimą, kiekviename puslapyje primenantis, kad viskas yra susiję su mumis pačiais.

Francesco Pecoraro

Gimė 1945 m. Romoje. Apsakymų, eilėraščių autorius.

Strega premijai pristatytas romanas „Gyvenimas taikos metu“ (La vita in tempo di pace, leid. Ponte alle Grazie) taikliai, chirurgiškai tiksliai ir įtraukiančiai antiherojaus lūpomis pasakoja 20 a. antros pusės Italijos istorijos peripetijas ir iškelia buržuazijos prieštaravimus.

Antonella Cilento

Gimė 1970 m. Neapolyje. Rašo ir moko kūrybinio rašymo jau virš 20 metų. 1993 m. Neapolyje įkūrė kūrybinio rašymo mokyklą „Lalineascritta“, visoje Italijoje veda kursus. Bendradarbiauja su spauda ir radiju, rašo teatrui. Jos kūryba išversta į vokiečių ir rusų kalbas.

Premijai pristatytas romanas „Lisario, arba begalinis moterų malonumas“ (Lisario o il piacere infinito delle donne, leid. Mondadori) – tai knyga apie moterį, atrandančią malonumą, apie dailininką, atrandantį aistrą, apie miestą, besipriešinantį galingiesiems, tačiau pirmiausia tai nuotykių knyga, kurią skaitydamas galvoji - kada vyksta veiksmas: 17 amžiuje ar vis tik mūsų dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS