Žiemos švenčių desertui Vilniuje – barokiškieji bitlai | kl.lt

ŽIEMOS ŠVENČIŲ DESERTUI VILNIUJE – BAROKIŠKIEJI BITLAI

  • 0

Net jei niekada ir negalvojote, kas įvyktų, jei grupė „The Beatles“ susitiktų su baroko muzikos meistrais, šio reginio liudininku galite tapti gruodžio 18 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Visuomet įdomių derinių ieškantis „Kristupo festivalis“, atrodo, neseniai kvietė į neeilinį vasaros renginių palydėtuvių koncertą, skambant simfoninei salsai.

O žiemos šventėms paruošė nuotaikingą muzikinę premjerą „The Beatles ir barokas“, leisiančią vienu metu pabuvoti skirtingose epochose.

Koncerte dvidešimt legendinės grupės „The Beatles“ dainų suskambės J. S. Bacho, G. F. Handelio bei A. Vivaldi stiliuje.

„Galbūt gretinti baroko meistrus ir 20 amžiaus kultinę grupę atrodo kiek beprotiška idėja, tačiau, mano manymu, ji pasiteisina! Klasikiniai muzikantai jau seniai pripažįsta „The Beatles“ dainų muzikalumą ir originalumą, o Leonardas Bernsteinas, amerikiečių miuziklų autorius, kompozitorius, dirigentas, Johno Lenono ir Paulo McCartney kūrybinį tandemą pavadinimo „mūsų laikų Šubertu“, – kalbėjo „Kristupo festivalio“ meno vadovė Jurgita Murauskienė.

Ko gero, tokia skirtingų epochų susikirtimo galimybė ir įkvėpė kompozitorių Peterį Breinerį sukurti originalią, laiko ribas ištrinančią siuitą „Beatles Go Baroque“. P. Breineris yra vienas labiausiai įrašinėjamų klasikinės muzikos atlikėjų, kuris kaip dirigentas, pianistas, aranžuotojas bei kompozitorius yra išleidęs daugiau nei 200 albumų.

Nors didžiąją dalį jų sudaro klasikinis repertuaras, vis tik sėkmingiausiu tapo būtent „Beatles Go Baroque“ - visame pasaulyje parduota daugiau nei ketvirtis milijono šių kompaktinių diskų. Na, bet argi gali būti kitaip, kai kūriniai išlaiko originalias melodines linijas, tačiau tuo pat metu girdi ir The Beatles „Help“, ir A. Vivaldi „Pavasarį“.

„Mano muzikinėje kalboje jaučiama populiariosios ir džiazo muzikos įtaka, tai atsispindi klasikinėse kompozicijose – simfonijose, oratorijose, kameriniuose kūriniuose. Kai kuriu miuziklus ar populiariosios muzikos kūrinius, man įtaką daro klasikinės muzikos žinios. Drąsiai galiu save apibūdinti kaip kompozitorių, nebijantį derinti skirtingų stilių“, – portalui naxosusa.com pasakojo P. Breineris.

Gruodžio 18 d. koncertą „The Beatles ir barokas“ atliks prieš kelerius metus susibūręs kolektyvas „Kristupo styginiai“, diriguojamas Karolio Variakojo.

„Džiaugiamės sėkmingai besitęsiančia partneryste su „Kristupo styginiais“ ir dirigentu Karoliu Variakoju, kurio tvarkaraštis vis įtemptesnis, o pasirodymų geografija jau išsiplėtė iki JAV. Rengiant koncertus, labai svarbu, kad atlikėjai tikėtų mūsų idėjomis, nes tuomet sukuriama ypatingai gera bei stipri energetika, kurią, neabejoju, jaučia klausytojai. Beje, ir jiems, ir mums labai pasisekė, nes orkestro skambesiui ypatingo skaidrumo, šilumos suteiks fleitos solo. Paulius Gefenas, tikiu, taps ta gardžiąja vyšnaite ant šventinio torto“, - šypsojosi J. Murauskienė.

P. Gefenas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Hagos karališkojoje konservatorijoje, tobulinosi Italijos „Academia Chigiana“, Briuselio karališkojoje konservatorijoje ir Paryžiuje. Tarptautinių konkursų laureatas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų. Fleitininkas grojo daugelyje prestižinių Europos koncertų salių, o tarp jo klausytojų – pati Belgijos karalienė.

Gruodžio 18 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje nepraleiskite progos išgirsti „The Beatles“ dainų Bacho, Handelio ir Vivaldi stiliuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS