Atmestas Santaros klinikų skundas dėl dalies lėšų grąžinimo ES struktūriniams fondams | kl.lt

ATMESTAS SANTAROS KLINIKŲ SKUNDAS DĖL DALIES LĖŠŲ GRĄŽINIMO ES STRUKTŪRINIAMS FONDAMS

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų skundą Centrinei projektų valdymo agentūrai panaikinti sprendimą. Pagal šį sprendimą ES struktūriniams fondams klinikos turi grąžinti beveik 222 tūkst. eurų.

Teismas paskelbė, kad Santaros klinikos savo veiksmais apribojo sąžiningą tiekėjų konkurenciją, nes vienam tiekėjui suteikė papildomų balų, nors jie neturėjo būti suteikti, o kitam tokių balų nesuteikė, taigi pareiškėja savo veiksmais pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus principus, o kiekvienas viešųjų pirkimų principų pažeidimas laikytinas esminiu.

Santaros klinikos, įgyvendindamos projektą „Tuberkuliozės profilaktikos, efektyvios diagnostikos ir gydymo organizavimo bei veiklos efektyvumo gerinimas VšĮ VUL Santaros klinikose“, atliko tarptautinį pirkimą kompiuterinės tomografijos aparatui įsigyti vykdydama iš ES struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą.

Pirkime dalyvavo tiekėjai UAB „Tradintek“ ir Siemens Healthcare Oy Lietuvos filialas. Santaros klinikos su UAB „Tradintek“ 2020 m. birželio 10 d. pasirašė sutartį įsigyti kompiuterinės tomografijos aparatą už beveik 887 tūkst. eurų.

Centrinė projektų valdymo agentūra, atlikusi šio pirkimo patikrinimą, už padarytus pažeidimus pritaikė 25 proc. pataisos normą nuo sutarties vertės (beveik 222 tūkst. eurų). Tokį sprendimą Santaros klinikos apskundė teismui.

Teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, konstatavo, kad pareiškėja, vertindama „Siemens Healthcare“ Oy Lietuvos filialo ir UAB „Tradintek“ pasiūlymus, vienam iš tiekėjų (UAB „Tradintek“) suteikė papildomų balsų, nors jie neturėjo būti suteikti, o kito tiekėjo („Siemens Healthcare“ Oy Lietuvos filialo) pasiūlymą įvertino netinkamai, dėl to buvo nustatytas neteisingas pirkimo laimėtojas, taip klinikos pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus. Taig Santaros klinikos atrankos etape netinkamai taikė ir aiškino atrankos kriterijus, todėl buvo priimtas UAB „Tradintek“ pasiūlymas, o „Siemens Healthcare“ Oy Lietuvos filialo pasiūlymas buvo atmestas.

Europos Komisijos sprendimu nustatytose su Sąjungos finansuotomis išlaidomis susijusių finansinių pataisų, kurias reikia atlikti dėl taikytinų viešųjų pirkimų taisyklių nesilaikymo, nustatymo gairėse nurodyta, kad, nustačius pažeidimą, kai atrankos kriterijai buvo pakeisti atrankos etape arba buvo netinkamai taikomi atrankos etapo metu, todėl buvo priimti tokie laimėję pasiūlymai, kurie nebūtų buvę priimti, turi būti taikoma 25 proc. pataisos norma.

Pasak teismo pirmininko padėjėjo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Audrio Kutrvičiaus, šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS