Aukščiausios eglės Vilnius vėl neturės | kl.lt

AUKŠČIAUSIOS EGLĖS VILNIUS VĖL NETURĖS

Artėjant Kalėdoms vilniečiai vėl pasigenda aukščiausios pasaulyje eglutės, kuria nuo 2000-ųjų, pasitinkant trečiąjį tūkstantmetį, virsdavo Vilniaus TV bokštas.

Patekusi į Gineso rekordų knygą, ji garsino Vilnių ir Lietuvą pasaulyje 14 metų. Net per krizę bėgančios švieselės kūrė šventinę nuotaiką, bet prieš 5 metus tradicija staiga nutrūko, o sostinės valdžia nepajudina nė piršto, kad kompensuotų šį praradimą.

Dangstėsi draudimais

Paskutinį kartą 165 metrų aukščio TV bokšto eglė girliandomis iš daugiau kaip 6 tūkst. lempučių švytėjo per 2013-ųjų Kalėdas. Po metų sugalvotas naujas projektas – nustebinti pasaulį aukščiausia lazeriais apšviesta Kalėdų egle, primenant, kad Lietuva yra lazerių šalis. Tačiau "stebuklas" neįvyko, nes lazeriais suformuotos eglės nesimatė, tik vienišas žalias spindulys. Vilniečių kritiką miesto valdžia atrėmė teisindamasi, kad Susisiekimo ministerijai pavaldaus TV bokšto vadovybė uždraudė kabinti tradicines girliandas, mat ekspertai nustatė, kad esą jos sukuria statiniui per dideles apkrovas ir deformuoja konstrukcijas.

14 metų prieš Kalėdas buvo puošiamas TV bokštas ir pateko į Gineso rekordų knygą kaip aukščiausia pasaulio eglė.

Žmonės stebėjosi, kaipgi ekspertai tik po 14 metų susizgribo, kad kalėdinis apšvietimas kenkia TV bokštui, ir įtarė, jog savivaldybė Vilnių garsinusio projekto atsisakė dėl pinigų. Tuo metu sostinė skendėjo skolose. 2013 m. šventinė TV bokšto iliuminacija ir 2 savaičių eksploatacija kainavo apie 60 tūkst. litų (beveik 17,4 tūkst. eurų). Nevykusiam lazeriniam projektui 2014 m. buvo numatyta 40 tūkst. litų (11,6 tūkst. eurų). O dar po metų Liberalų sąjūdžio suformuota savivaldybės administracija kreipėsi į verslo atstovus, prašydama "Dovanos Vilniui" – šventinio TV bokšto apšvietimo, kuris kainuotų apie 30 tūkst. eurų. Verslas tąsyk dovanos pagailėjo, o vėliau savivaldybė Vilnių garsinusios tradicijos visiškai atsisakė.

Dabar meras Remigijus Šimašius ir jo administracija giriasi augančiomis miesto pajamomis ir sparčiai tirpstančia skola, tačiau šventinei nuotaikai Vilniuje kurti pinigų gaili. Iš pastarųjų metų renginių, kuriuos organizuoja savivaldybė, išryškėjo valdančiųjų liberalų pozicija, kad daugiausia Kalėdų džiaugsmo vilniečiams teikia apsipirkimai – kalėdinės mugės rengiamos kone ant kiekvieno kampo. Suprantama, prekeiviai ne tik nekainuoja, bet ir papildo miesto biudžetą, o tokios pramogos kaip Kalėdų traukinukas – dar ir verslininkų kišenes.

Nevykdė rekomendacijų

"Vilniaus diena" pasidomėjo, kodėl iš tiesų nutrūko ilgametė tradicija įžiebti per Kalėdas didžiausią pasaulyje eglę. Lietuvos radijo ir televizijos centro atstovas spaudai Valdas Kaminskas teigė, kad 2014 m. buvo atlikta apšvietimo girliandų ir visos konstrukcijos ekspertizė, kurios metu nustatyta, kad kai kuriose jos dalyse sujungimai nepatikimi.

"Buvo rekomenduota kai kuriuos elementus pakoreguoti, tačiau įmonė, kuri teikė šią įrangą, rekomendacijų neįvykdė, o savivaldybė ėmėsi naujo lazerių projekto", – sakė pašnekovas.

Vėliau, ruošiantis TV bokšto išorės remonto ir hidroizoliacijos darbams, nustatyta, kad ir paties bokšto konstrukcija, prie kurios buvo kabinamos girliandos, deformuojasi, todėl reikia arba sumažinti apkrovas, arba sustiprinti viršutines konstrukcijas.

"Kad įsivaizduotumėte, kokios buvo apkrovos, pateiksiu pavyzdį: apie 60 m ilgio lynai, prie kurių kabinamos lempučių girliandos, apačioje būdavo tvirtinami prie 500 kg sveriančių betono blokų. Bokšto darbuotojai savo akimis matė, kaip esant stipriam vėjui betono blokai būdavo svaidomi į šonus iki 3 metrų atstumu. Dėl vėjo ta girlianda tampa tarsi burė. Todėl ir buvo nuspręsta nerizikuoti ir laikinai atsisakyti bokšto puošybos", – tikino V.Kaminskas.

Reikia 12 milijonų

Ar "laikinai" reiškia, kad Vilnių garsinusi tradicija sugrįš? Pasak Lietuvos radijo ir televizijos centro atstovo, 2015 m. vyko architektūrinis TV bokšto kapitalinės rekonstrukcijos konkursas, ir jo laimėtojas numatė viršuje esančią konstrukciją sutvarkyti taip, kad ji įgautų vientiso žiedo formą, o prie žiedo vėl būtų galima tvirtinti girliandas.

"Mes suvokiame, kad ir Vilniui, ir Lietuvai ta eglutė svarbi. Šiuo metu ieškoma lėšų kapitalinei TV bokšto rekonstrukcijai. Investicijų suma nemaža – apie 12 mln. eurų. Bet ji reikalinga, nes bokštas jau 38 metus stovi be rimtesnio remonto."

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

hahaha

hahaha nuo kada lempom apkabinetas stulpas egle...egle medis o ne betoninis stulpas!

Žaliakalnio pelėda

Užknysot negyvai su tom savo "aukščiausiom", "gražiausiom" eglėm. Nieko ir niekur jos negarsina, nes visiems pokuij kas kokiam pasaulio užkampyje ką papuošė. Žmonės nuo informacijos srauto greitai pradės mirti kaip mūsės. Šv. Kalėdos yra Kristaus gimtadienis, o ne dovanų ir rekordų metas. Ir ne tų kvailų kinietiškų mirksiukų mirgėjimo metas. Tik Kristaus gimimo diena !

deja

plastmasinę eglę Kaunas vėl turės../
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS