„Baltcap“ partneris: stadiono projektą sužlugdė ir valdininkų nekompetencija | kl.lt

„BALTCAP“ PARTNERIS: STADIONO PROJEKTĄ SUŽLUGDĖ IR VALDININKŲ NEKOMPETENCIJA

  • 1

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) dėl per didelės rizikos įpareigojus Vilniaus valdžią nutraukti 156 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono koncesijos konkursą, projektą turėjusio finansuoti „Baltcap“ fondo partneris Šarūnas Stepukonis apgailestauja, kad 15 metų bendro darbo nuėjo perniek, rašo portalas 15min.lt.

Pasak jo, dėl dabartinio VPT aiškinimo Lietuvoje negalėtų veikti nė vienas privačios ir viešosios partnerystės (PPP) projektas.

Š. Stepukonis sako, kad procesas dėl stadiono komplekso Šeškinėje užsitęsė taip ilgai dėl valdininkų nekompetencijos.  

„Manau, kad šio projekto nori tiek savivaldybė, tiek Vyriausybė, tačiau matau kompetencijos problemą. Kai šis projektas buvo „pakištas“ po ministerija (Švietimo, mokslo ir sporto), tai jie nesuprato, apie ką jis yra, nes niekada nedarė jokių koncesijų, todėl jiems buvo sunku suprasti, koks čia daiktas. Čia patirties, kompetencijos ir žinių klausimas“, – interviu portalui sakė Š. Stepukonis.

Anot jo, ministerijai reikėjo kalbėtis su savivaldybe, Viešųjų pirkimų tarnybai – su Finansų ministerija, Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA).

Jo teigimu, VPT sustabdė projektą, nes matė, kad viešajam sektoriui buvo per daug rizikų. Tačiau Š. Stepukonis mano, jog savivaldybė niekuo nerizikavo, ir tai buvo jos išderėta gera sąlyga.

„Jokiame kitame panašiame PPP projekte to nerastumėt. Tad sakyti, kad rizika neperkelta, negalima, nes mokėjimai „pririšti“ prie to, kad objektas veiktų ir būtų pastatytas. Čia buvo didelis rizikų pasiskirstymas, tad VPT gal pirmą kartą koncesijos atvejį nagrinėjo? Gal jiems reikėjo pasamdyti specialistus iš CPVA, kurie supranta daugiau?“ – svarstė „Baltcap“ atstovas. 

Anot jo, fondas nebedalyvaus kituose stadiono projektuose. Nacionalinio stadiono projekte 100 mln. eurų dydžio fondas „BaltCap Infrastructure Fund“, įkurtas investuoti į infrastruktūros projektus Baltijos regione, turėjo dalyvauti kaip investuotojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klynas Kiauleikis

Chrchrchrchr

SUSIJUSIOS NAUJIENOS