Be priekaištų dėl higienos tik septynios Vilniaus mokyklos | kl.lt

BE PRIEKAIŠTŲ DĖL HIGIENOS TIK SEPTYNIOS VILNIAUS MOKYKLOS

Visuomenės sveikatos centro specialistai, rugsėjį–lapkritį atlikę privalomą 94 Vilniaus miesto ir rajono mokyklų patikrą, pažeidimų nerado tik septyniose.

Net 67 mokyklos veikia neturėdamos higienos pasų. Tai reiškia, kad sąlygos jose neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų. Pasak Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Viktorijos Montvilienės, šis pažeidimas ne itin baisus, bet higienos pasą gauti užtrunka.

"Jis pataisomas, bet mokyklos patenka į eiles. Mes jas baudžiame ir administracine tvarka. Kartais matome ir mokyklų vadovų abejingumą. Ta administracinė bauda visai nedidelė – vos penkiasdešimt litų, bet ji bent jau priverčia susimąstyti, duoda postūmį", – „Vilniaus dienai“ sakė specialistė.

Opi problema yra tai, kad vaikai dažnai priimami į mokyklą neperėję privalomosios sveikatos patikros. Šis pažeidimas buvo nustatytas 29 mokyklose. Penkiose mokyklose privalomosios sveikatos patikros nebuvo atlikę ir mokytojai. Aštuoniose mokyklose nebuvo skaitytos privalomos higienos paskaitos, o viena mokykla netgi įsigudrino veikti neturėdama pirmosios pagalbos rinkinio.

Tarp kitų dažnai pasitaikiusių pažeidimų: karšto vanduo į prausyklas prie tualetų, valgyklos ir į kitas patalpas netiekimas, asmens higienos priemonių (tualetinio popieriaus, rankų džiovintuvo arba vienkartinių rankšluosčių) nebuvimas.

Taip pat nemažai mokyklų naudoja suolus, kuriuose vaikai sėdi netaisyklingai. Kai kur vis dar šviečia kaitrinės lempos. Nustatyta atvejų, kai drabužinės buvo įrengtos mokymo klasėse ar kabinetuose, kai kur nebuvo žaliuzių ar užuolaidų, apsaugančių nuo tiesioginių saulės spindulių.

28-iose mokyklose mažamečiai turi per daug pamokų. Tokių atvejų daugiausia pasitaiko mokyklose, kur pamokos vyksta rusų ar lenkų kalbomis.

V.Montvilienė teigė, kad vis dėlto situacija Vilniaus mokyklose gerėja. Dabar beveik nebėra mokymo įstaigų, kuriose situacija būtų kritinė. Pavyzdžiui, Šv. Kristoforo progimnazija ar Naujininkų "Juventos" gimnazija, kuriose padėtis prieš kelerius metus buvo labai sunki, šiandien jau susitvarkiusios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vilniaus r.Lavoriskiu vidurine mokykla[lenkiska]

Eikite i lavoriskiu vidurine mokykla [lenkiska] ten jokios higijenos ir mokiniai ka nori ta daro jie apsisiusiojo visus toiletus, muilus i siuksladeze toiletini poperiu i toaleto kloaka ikiso.LABAI BLOGA MOKYKLA GIMNAZIJA NETAPS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS