Birželio pabaigoje Vilniuje bus atliekama legioneliozės prevencija | kl.lt

BIRŽELIO PABAIGOJE VILNIUJE BUS ATLIEKAMA LEGIONELIOZĖS PREVENCIJA

  • 2

Birželio pabaigoje Vilniuje bus atliekama legioneliozę – plaučių uždegimą – sukeliančių bakterijų prevencija.

Kaip penktadienį pranešė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT), birželio 21-22 dienomis šilumos tiekimo tinkle bus pakelta temperatūra, tai sudarys galimybę legioneliozės prevenciją atlikti namų administratoriams ir bendrijoms. Pasak pranešimo, reguliari terminė dezinfekcija yra efektyviausias būdas apsisaugoti nuo šios aerozoliais plintančios ligos.

Legionella bakterijos dauginasi 20-50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o žūsta, kai jo temperatūra pakyla virš 65 laipsnių Celsijaus.

Siekiant užkirsti kelią pavojingos bakterijos plitimui, kuri sukelia ūminę infekciją, du kartus per šildymo sezoną namų administratoriai privalo pastatuose atlikti terminę dezinfekciją, kitaip dar vadinamą termošoku. Tokios dezinfekcijos metu karšto vandens sistemose temperatūra pakeliama mažiausiai iki 66 laipsnių.

„Šios priemonės efektyvumas priklauso ir nuo gyventojų pareigingumo – per terminę dezinfekciją bent 5 minutėms būtina atsukti visus karšto vandens čiaupus, įskaitant ir dušą“, – sako VŠT Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas.

Per terminę dezinfekciją namų administratorių paskirtas daugiabučio namo vidaus inžinerinių  ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas turi ne tik sistemoje pakelti karšto vandens temperatūrą, bet ir dalyje butų pamatuoti vandens temperatūrą.

Pasak L. Jakubausko, kai kurie žmonės baiminasi, jog 5 minutes bėgantis vanduo labai brangiai kainuos, tačiau jeigu kubinis karšto vandens metras kainuoja 5,88 euro, termošokas gyventojams atsieitų 0,26-0,38 euro.

Taip pat po terminės dezinfekcijos gyventojams rekomenduojama nuimti dušų, čiaupų galvutes, mechaniškai nuvalyti nuosėdas ir pamerkti į specialią dušo galvutėms dezinfekuoti skirtą priemonę.

VŠT pabrėžia, jog visiems pastatams tiekiamas vienodos temperatūros termofikacinis vanduo, tačiau karšto vandens temperatūrą daugiabučių viduje reguliuoja namų administratorių paskirti šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai.

Gyvenamųjų ir kitų pastatų savininkai, valdytojai, namų administratoriai turi užtikrinti, kad karštas vanduo visose pastatų karšto vandens sistemose būtų ne mažesnės kaip 50 laipsnių Celsijaus temperatūros.

Artėjant atostogų metui, bendrovė gyventojams rekomenduoja neleisti vandeniui užsistovėti, jei jis buvo nenaudojamas ilgesnį laiką, pavyzdžiui, ilgiau nei savaitę. Prieš pradedant naudoti karštą vandenį, pravartu leisti vandeniui nubėgti keletą minučių.

Balandžio pabaigoje legioneliozės protrūkis buvo fiksuotas Kauno rajone, Garliavoje. Tuomet Kauno mieste ir rajone patvirtinti 24 šios ligos atvejai, mirė septyni žmonės. Vilniuje taip pat stebimas legioneliozės atvejų augimas.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

kaip bus su klaipeda ir kt miestais juk uzkrata per sena maista uzsake armoska tai sia padla ir sodikit su d ulkiagalviais cypen z

suprask

kad pas tave ras sia bakteruja ir prades / gydyt/ tai reiskia kad 1 pagyd ys/ kiti vaziuos i geroves dausas AA ir ramybes siom /a velem/ ,...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS