Buto nuoma sostinėje – sunki našta studento piniginei | kl.lt

BUTO NUOMA SOSTINĖJE – SUNKI NAŠTA STUDENTO PINIGINEI

  • 1

Liepos antra pusė – laikas, kai gyvenamosios vietos dar neturintys studentai leidžiasi į aktyvias jos paieškas. Kokios būsto nuomos galimybės ir kainos jų laukia?

Studentai gali rinktis tarp keleto būsto variantų – buto nuomos, bendrabučio, kambario nuomos pas šeimininkę arba didesnio buto nuomavimo kartu su draugais. Kiekvienas iš šių variantų turi privalumų ir trūkumų. Kokie jie?

Vieno kambario butų pasiūla – mažesnė

Šiuo metu vieno kambario butų Vilniuje ieškantys studentai turėtų gerokai paplušėti, kadangi jų nuomojama tris kartus mažiau nei dviejų kambarių butų – apie 190, rodo Domoplius.lt duomenys. Pagrindiniai vieno kambario butų privalumai – mažesnės kainos už šildymą bei privatumas.

„Studentai turėtų gerai apgalvoti, kokiame rajone vieno kambario buto dairytis, kadangi kainos tarp miegamuosiuose ir centriniuose sostinės rajonuose esančių butų gali skirtis 100 ar net daugiau eurų“, – sako Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Šiuo metu už senos statybos name esančio vieno kambario buto nuomą Antakalnyje, P. Širvio gatvėje, prašoma 220 Eur, o už tokio paties ploto buto nuomą Fabijoniškėse, S. Stanevičiaus gatvėje – 260 Eur. Vilniaus centre nuoma – brangesnė. Pavyzdžiui, Pamėnkalnio gatvėje bei netoli Tauro kalno nuomininkų laukia vieno kambario butai, kurių nuomos kaina – 350 eurų.

„Studentai, kurie ketina išsinuomoti vieno kambario butą, turėtų gerai apskaičiuoti savo galimybes bei nepamiršti, kad teks mokėti ir už komunalinius mokesčius. Nedirbančiam ir tik stipendiją gaunančiam studentui išlaikyti tokį būstą būtų nemenkas iššūkis“, – pažymi E. Narbuntovičius.

Kas laukia bendrabučiuose?

Pigesnis variantas – gyventi bendrabutyje. Tiesa, kainos skirtingų universitetų bendrabučiuose skiriasi. Jos priklauso tiek nuo viename kambaryje gyvenančių asmenų skaičiaus, tiek nuo bendrabučio būklės ir papildomų patogumų.

Pavyzdžiui, šiuo metu vienos iš aukštųjų mokyklų bendrabutyje galima gauti vienvietį kambarį už 55 eurus per mėnesį. Vienas asmuo gali gyventi ir dviviečiame kambaryje, tačiau mokėti už jį tektų jau apie 98 eurus.

„Maža kaina – pagrindinis bendrabučio privalumas. Be to, gyvenant bendrabutyje nereikia mokėti už šildymą, karštą vandenį ir kitus komunalinius mokesčius. Visgi dalį studentų toks būstas atbaido dėl nepakankamų patogumų: su kitais studentais tenka dalintis bendru dušu, tualetu bei virtuve“, – teigia E. Narbuntovičius.

Už 4 kambarių buto nuomą – nuo 400 iki 900 eurų

Išeitimi tiems, kuriems bendrabutyje trūksta privatumo, o vieno kambario buto nuoma jiems per brangi, gali būti daugiau kambarių turintys butai. Paprastai juos išsinuomoja draugai.

„Pavyzdžiui, šiuo metu Baltupiuose galima išsinuomoti 4 kambarių butą, kurio nuomos kaina – 399 eurai. Jame yra trys izoliuoti kambariai bei viena pereinama svetainė. Jei tokiame bute nutaria gyventi trys asmenys, kiekvieną mėnesį už nuomą jiems tektų mokėti po 133 eurus, papildomai paskaičiuoti mokesčius už komunalines paslaugas“, – skaičiuoja Domoplius.lt atstovas.

Kuo arčiau centro, tuo keturių kambarių butų nuomos kainos auga. Pavydžiui, Senamiestyje, Didžiojoje gatvėje, šiuo metu nuomininkų laukia butas su trimis atskirais miegamaisiais ir pereinama svetaine už 900 Eur per mėnesį. Trims studentams jo nuoma kainuotų po 300 Eur, keturiems – po 225 Eur per mėnesį ir komunaliniai mokesčiai.

Gyventi su šeimininke – pigu, bet rizikinga

Dar viena išeitis studentams – nuomotis kambarį viename bute su šeimininke. Pagrindinis tokio būsto privalumas yra maža kaina už nuomą bei perpus mokami komunaliniai mokesčiai.

Šiuo metu kambarių nuomos kainos Vilniuje vidutiniškai siekia 100 Eur per mėnesį, nors galima rasti ir pigesnių variantų.

„Nors gyvenimas su šeimininke viename bute išlaidų atžvilgiu yra pigesnis, tačiau jis gali ir apkarsti, kadangi tomis pačiomis erdvėmis tenka dalintis su nepažįstamu žmogumi. Turbūt visi esame girdėję istorijų, kai šeimininkai prisigalvoja keistų taisyklių ir draudimų arba skaičiuoja kiekvieną nuomininko išnaudotą vandens kubą“, – sako E. Narbuntovičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kam butas

kam studentui butas, tegu pirmiau pagyvena kambaryje su 2 ar 3 kambariokais, va tada ismoks gyventi, o dabar islepinti teveliu nebezino ko nori

SUSIJUSIOS NAUJIENOS