Keturiuose Vilniaus darželiuose įtariamas salmoneliozės protrūkis | kl.lt

KETURIUOSE VILNIAUS DARŽELIUOSE ĮTARIAMAS SALMONELIOZĖS PROTRŪKIS

  • 1

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) bei Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tiria vaikų apsinuodijimo maistu atvejus keliuose sostinės privačiuose darželiuose. Įtariama, kad protrūkis kilo dėl maistą tiekusios įmonės kaltės.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras BNS informavo, kad gauta informacijos apie susirgusius vaikus keturiuose sostinės privačiuose darželiuse: „Koriukas“, „Mūsų pėdutės“, „Baltų šalelė“, „Mini“. Šiems darželiams maistą tiekė bendrovė „Rutrema“, įmonėje atlikus patikrinimą jos veikla laikinai sustabdyta.

„Šiuo metu Vilniaus departamento užkrečiamų ligų skyrius yra registravęs aštuonis atvejus iš keturių skirtingų ugdymo įstaigų, susirgimus registruojame nuo birželio 13 dienos (...), jau turime kelis patvirtintus salmoneliozės atvejus iš vaikų klinikinių mėginių“, – BNS sakė Vilniaus departamento Užkrečiamų ligų skyriaus specialistė Ginreta Valinčiūtė.

Anot jos, įtariama, kad susirgimai susiję su bendrovės „Rutrema“ tiekiamu maistu. Ji tiekia maistą 11 sostinės darželių ir vienai mokyklai. Kitos ugdymo įstaigos kol kas apie vaikų negalavimus nepranešė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad tikrintojams atvykus į bendovę įmonė maisto negamino, buvo valomos ir tvarkomos patalpos bei įrenginiai. Tarnybos inspektoriai paėmė ištirti laboratorijoje plovinių mėginius nuo gamybos inventoriaus, maisto produktų ir darbuotojų rankų.

„Įvertinus riziką vaikų sveikatai, šios maistą ruošusios įmonės veikla laikinai sustabdyta, atsakingiems asmenims nurodyta papildomai išplauti ir dezinfekuoti visas maisto tvarkymo patalpas bei inventorių“, – nurodo VMVT.

Kol bus gauti laboratorinių tyrimų rezultatai, išaiškintos vaikų negalavimus sukėlusios priežastys ir išdezinfekuotos patalpos, ikimokyklinio ugdymo įstaigoms maistą tieks kita viešojo maitinimo įmonė.

Gegužės - birželio mėnesiais NVSC yra registravęs kelis salmoneliozės atvejus ugdymo įstaigose.

„Salmoneliozės protrūkiai dažniausiai kyla dėl salmonelėmis užteršto maisto. Dažniausiai salmoneliozė kyla nuo užterštų kiaušinių, vištienos produktų“, – teigė G.Valinčiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Evelina

Tai dar kartą įrodo,kad visuomenės sveikatos centras ir veterinarinė tarnyba blogai tikrina tiekėjų darbą.O vėliau , dėl jų kaltės,kenčia darželių personalas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS