Galima ar negalima degintis viešose vietose? | kl.lt

GALIMA AR NEGALIMA DEGINTIS VIEŠOSE VIETOSE?

  • 44

Sostinės centre esančiose pievose vis drąsiau jaučiasi piknikautojai, pastaruoju metu – ir degintis mėgstantys žmonės.

Tik kai kuriuos gyventojus tai piktina. Esą neturėtų būti leidžiama išsinuoginti viduryje miesto. Specialių vietų saulės vonių mėgėjams nėra. Daugelis traukia į pliažus. Tačiau žaliosios zonos taip pat tam tinka. Apie tai – LNK žinių reportaže.

„O degintis miesto centre galima, kaip jums atrodo?“ – teiravosi žurnalistė.

„Čia – drąsiai. Čia tegul laisvę turi tie žmonės ir mėgaujasi. O kur jie kitur paragaus to?“, – atsakė klausta praeivė.

„Kitus erzina nuogybės, tarkim, kai žmonės deginasi šiek tiek išsinuoginę“ – sakė žurnalistė.

„Aš tada galvoju, kad jie savo kūno gėdijasi. Žvelkime giliau ir viskas bus paprasčiau“, – atsakė kalbinta praeivė.

„Ar galima degintis viešose vietose, pavyzdžiui, čia atsigulus? Ar vis dėlto nepadoru?“ – teiravosi žurnalistė praeivio.

„O kam tai trukdo?“, – į klausimą klausimu atsako kalbintas vyras.

„Yra kam trukdo.“, – teigė žurnalistė.

„Yra tokių žmonių,  kuriems viskas trukdo. Čia kiekvieno asmeninis reikalas. Na, jei žmogui patinka, tegul guli, tegul deginasi.

„Ar pats drįstumėte pasitiesti čia  ir išsirengti pasideginti?“ – teiravosi žurnalistė.

„Aš nežinau, neteko“, – juokdamasis atsakė kalbintas vyras.

„Jeigu būčiau jaunesnė, tada taip“, – atsakė kalbinta kita moteris.

„O kas trukdo?“ – teiravosi žurnalistė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Ai, gal dabar nesijaučiu tokia graži, bet šiaip manęs tas netrikdo“, – sakė kalbinta moteris.

„Va, toliau. O arčiau?“– klausė žurnalistė.

„Na...“, – neturėjo nuomonės klausta moteris.

„Na ne prie pačio kranto, kur žmonės vaikšto, o šiek tiek į šoną kažkur, prie šešėlių pasidegintum“, – sakė kitas kalbintas vyras.

Vilniaus centre, Konstitucijos prospekte, aplink daug žaliosios vejos, kur galima pasitiesti „pleduką“, pasėdėti, o gal ir pasideginti. Bet ar iš tiesų galima? To buvo klausiama Vilniaus savivaldybės Miesto administravimo skyriaus vadovo Gintaro Lepersko nuomonės.

– Sėdėdami čia, miesto centre, mes nepažeidžiame jokių miesto tvarkos taisyklių?

– Tikrai ne.

– Galima bet kur? Pamatau žolytę, galiu atsisėsti, prigulti, išsirengti ir degintis?

– Viešose vietose tikrai taip, tik reikia žiūrėti, kad nelystumėte į privačius sklypus. Galbūt privačių sklypų savininkai nenori, kad jūs pas juos atsisėstumėte ant jų prižiūrimos žolytės.

– Visuomenė mano įvairiai: vieniems tai yra laisvės išraiška ir jie nieko nebijo, gali bet kur prisėsti, degintis, pietauti ant žolės. Kiti tai vertina labai atsargiai ir sako, kad turi būti tam tikros taisyklės. Treti piktinasi ir sako, kad mus trikdo, ypač besideginantys žmonės, išsirengia mieste, ne paplūdimiuose, todėl tokie dalykai turėtų būti draudžiami. Ką manote jūs apie tai?

– Draudimų nėra atsigulti ant pievutės pasideginti. Ar čia, kur mes esame, ar prie Baltojo tilto, ar kažkur kitur. Tik policijos pareigūnai gali vertinti ar toks mūsų deginimasis nebus traktuojamas kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas.

– Kas gali būti nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas?

– Toks pažeidimas būtų tuo atveju, jeigu jūs savo veiksmais, tyčiniais veiksmais, rodytumėte nepagarbą visuomenei. O kiekvienu konkrečiu atveju sprendimą priimtų policijos pareigūnai. Ar tokie jūsų veiksmai deginantis yra tyčiniai ar netyčiniai, ar jie nukreipti pažeisti viešąją tvarką ar ne.

– Tai aš suprantu, tarkime išsirengimas su maudymosi kostiumėliu, tai gali trikdyti tvarką, ar negali?

– Tiktai policijos pareigūnai gali atsakyti. Mes už juos atsakyti tikrai negalime.

– O savivaldybė, turėdama paplūdimių tvarką, nesvarsto nustatyti tvarkos ir tokiems piknikams, deginimuisi?

– Ne. Tokių svarstymų dar nebuvo. Tokių siūlymų nebuvome gavę. Matyt tai, kas dabar yra Vilniuje, visiems tinka ir patinka. O patiems savo iniciatyva pradėti reguliuoti, kas ir taip lyg gerai veikia, kažkaip nekilo minčių.

– Bet tie žmonės, kurie mano, kad degintis ir maudytis reikia tik tam skirtose vietose, tarkime, paplūdimiuose. Kaip jūs galvojate, ar jie teisūs ar ne?

– Aš labai džiaugiuosi, kad mes gyvename laisvoje demokratiškoje visuomenėje, kur kiekvienas turime skirtingą nuomonę ir galime ją laisvai reikšti. Labai gerai.

– O vėlgi, iš kitos pusės pažiūrėjus ar mūsų žmonės turi drąsos prisėsti, prigulti, degintis viešose vietose, o ne paplūdimiuose?

– Dalis visuomenės jau turi tokios drąsos, o dalis vis dar gyvena turbūt tais laikais, kai viskas buvo draudžiama ir viską spręsdavo valdžia, kas ką gali daryti.

– O ką daryti nuogaliams? Tie, kurie mėgsta nuogi mėgautis saulės voniomis?

– Vilniuje, už Valakampių antrojo  paplūdimio, yra zona, kur nudistai gali pasimėgauti saulės spinduliais ir nuogi. Jeigu miestas tą vietą pažymėjo kaip tinkamą, skirtą nudistams, o tie žmonės į tą vietą ateina, natūralu, kad neturėtų jokių sankcijų susilaukti.

– O ką jūs galvojate apie piknikų kultūrą?, Ar ji jau pas mus yra įžengusi, įkėlusi koją ar vis dėlto tam dar reikia laiko, kad mes pamatytume tokį vaizdą kaip Vakarų miestuose, kur per pietų pertraukas nusėdą žolę ir pietauja, mėgaujasi, kalba?

– Aš manau, kad mes labai sėkmingai link to einame, bet dar tikrai nepasiekėme tokio lygio, ką mes matome civilizuotoje Vakarų Europoje.

– Ir pabaigai sakykite, ar jūs pats drįstumėte, kad ir prie Baltojo tilto išsirengti, degintis su maudymosi apranga?

  – O jūs galvojate, kad aš nesu taip daręs?

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Mantelis

Gali degintis. bet tik gražios

Patarimas

Deginkitės , bet tik nuogais kūšiais ir papais. Tada bus ir gražu ir europietiska.

to nu jo

O tai kuo skiriasi nosis,akys, rankos nuo krūtinės ar dar ko,niekuo,tai žmogaus kūno dalys,tai sovietinių laikų palikimas bjaurėtis savo kūnu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS