Gedimino pilies bokšte įkurtas muziejus kvies pamatyti „Traukos tašką“ | kl.lt

GEDIMINO PILIES BOKŠTE ĮKURTAS MUZIEJUS KVIES PAMATYTI „TRAUKOS TAŠKĄ“

  • 0

Gedimino pilies bokšte įkurtas muziejus trečiadienį švenčia 60-ąjį gimtadienį ir jį pasitinka su šmaikščiu vaizdo klipu ir nuolatinę ekspoziciją papildžiusia šviesos instaliacija „Traukos taškas“. Savaitgalį gimtadienio proga muziejus lankytojams dovanos nemokamas ekskursijas ir edukacijas.

Lygiai prieš 60 metų Gedimino pilies bokšte buvo atidarytas muziejus. Spauda anuomet skelbė, kad jis yra Vilniaus kraštotyros muziejaus filialas, o liepos 15 d. pasirinkta neatsitiktinai, – tą dieną minėtos 550-osios Žalgirio mūšio metinės, primenama Lietuvos nacionalinio muziejaus pranešime.

„Atsidaręs muziejus lankytojams pristatė svarbiausius Vilniaus istorijos momentus. Tai šiandien pristatome ir mes, tik pasitelkę šiuolaikines priemones ir laikotarpį atliepiantį naratyvą. Antrame aukšte 3D vaizdo projekcija per septynis bokšto langus lankytojams parodo, kaip nuo XIV iki XXI a. keitėsi Lietuvos sostinė. O trečią aukštą pernai papildėme interaktyvia Baltijos kelio instaliacija. Kad pajustum, kaip ji veikia, turi pats tapti jos dalimi“, – sako Gedimino pilies bokšto vedėja Asta Daunoravičienė.

Gedimino pilies bokštas dar 1996 m. tapo vienu iš Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinių, kurių šiuo metu yra dešimt. Daugiau nei 15 metų čia dirbanti A. Daunoravičienė išskiria du bokšte esančius ir kiekvienam lankytojui privalomus pamatyti eksponatus.

„Bokšte pristatome Gedimino laiškus, viduramžių Vilniaus pilių maketą, ginkluotę, šarvus. Tik čia galima išvysti du visoje Lietuvoje unikalius eksponatus: XIV a. pagamintą raginį dviašmenį kirvį, papuoštą svastikomis, ir kryžiuočių antpuolius menančią arbaleto strėlę, ko gero, skriejusią į Gedimino kalno gyventojus – tokių strėlių visoje Lietuvoje tėra tik dvi“, – pranešime cituojama A. Daunoravičienė.

Gimtadienio proga Gedimino pilies bokšte nuo liepos 15 d. dvi savaites veiks šviesos instaliacija „Traukos taškas“, įkurta per du aukštus. Instaliacijos autorius, dizaineris ir scenografas Andrius Ciplijauskas žada, kad pritemdytose ir specialiai apšviestose salėse lankytojai galės pasijausti lyg keliautų žvaigždžių ūku.

„Gedimino pilies bokštas šiandien švenčia gimtadienį ir labai laukia svečių. Žaismingame vaizdo klipe lankytojus kviečia pats bokštas. Klipo premjera – Lietuvos nacionalinio muziejaus socialiniame tinkle „Facebook“. Klipą šiai progai sukūrė labai kūrybiška asmenybė, todėl tikimės pačių geriausių emocijų“, – sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė Rūta Kačkutė.

Gedimino pilies bokštas yra daugiausia lankytojų pritraukiantis Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys. Kasmet jį aplanko daugiau nei 200 tūkstančių lankytojų, daugiausia – turistų.

Bokšte įrengtą instaliaciją „Traukos taškas“ bus galima pamatyti visą liepos mėnesį.

GALERIJA

  • Gedimino pilies bokšte įkurtas muziejus kvies pamatyti „Traukos tašką“
A. Šileikio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS