Ar viešbučio restorane tikrai privalo būti patiestos tik baltos staltiesės, jei pačiam viešbučio savininkui labiau patiktų juoda ar marga? Kodėl vieni viešbučiai vos išgyvena, o kiti auga tarsi ant mielių?
"Svetingumo filosofija"
Žmones dirbti viešbučiuose ruošiančių aukštųjų mokyklų specialistai teigia, jog tik atrodo, kad pradėti darbą viešbutyje galima atėjus kone iš gatvės. Iš tiesų ir šioje srityje labai svarbus išsilavinimas.
Su tuo sutinka ir sostinės viešbučių šeimininkai. Jie teigia, kad konkurencinėje kovoje geriau brangesnis, bet savo reikalą išmanantis specialistas.
Tad vis daugiau žmonių, ypač jaunų, kuriuos vilioja solidi karjera prestižiniuose pasaulinio garso viešbučiuose, suvokia šių standartų išmanymo vertę ir savo kelią į sėkmę pradeda nuo tinkamo išsilavinimo.
"Norinčių dirbti viešbučiuose yra tikrai daug, diplomuotų specialistų taip pat nemažai. Tačiau tokių profesionalų, kurie ne tik išmanytų viešbučio administravimo dalykus, bet ir išmanytų bendrą svetingumo filosofiją, gebėtų ja vadovautis kiekvieną darbo akimirką, labai trūksta. Turime suvokti, kad viešbučio darbuotojai atstovauja ne tik darbdaviui, bet ir savo miestui, šaliai. Ir tai turi įtakos kiekvienam iš mūsų, visai visuomenei", – tvirtino "Le Meridien Villon" personalo direktorė Stanislava Bruch.
Įvyko reikšmingų pokyčių
Šiai minčiai pritarė ir Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos (TTVAM) atstovai, turizmo bei viešbučių srities specialistus rengiantys nuo 1999-ųjų.
"Nors mūsų turizmo ir viešbučių administravimo studijų programa visuomet buvo labai populiari, o mūsų absolventai nesiskundžia negalintys rasti darbo, suvokiame, kad šioje srityje, ir ne tik Lietuvoje, per pastarąjį laiką įvyko reikšmingų pokyčių. Kažkada rinkos poreikis buvo "skubiai ir daug", dabar aukščiausios klasės viešbučiai jau dairosi tik labai profesionalių darbuotojų. Kartais profesionalumo įgyjama dirbant užsienyje. Tačiau tai brangus, nelabai efektyvus ir ne visuomet patikimas būdas. Juk profesionalumas suvokiamas ne tik kaip būtinų žinių ir gebėjimų paketas, bet ir kaip žmogaus mąstymo būdas, ištisa svetingumo filosofija", – aukštosios mokyklos poziciją komentavo TTVAM direktorė Gitana Jurgelaitienė, paklausta apie TTVAM galimybes padėti turizmo ir viešbučių verslui Lietuvoje.
Iškart du diplomai
Pasak jos, su verslininkais mokykla bendradarbiauja nuolat, todėl tikrai žino, kas šiandien jiems aktualu, ką galima patobulinti studijų programose.
"O dėl viešbučių lūkesčių ir poreikių – į vieną iš mūsų studijų programų, pagal kurią studentai mokysis jau nuo rugsėjo 1-osios, įdiegėme visame pasaulyje pripažintus viešbučių pramonės specialistų rengimo standartus", – kalbėjo pašnekovė
Minima Turizmo industrijos ir viešbučių valdymo programa skirta aukščiausio lygio viešbučių darbuotojams, kurie iš esmės ir sukuria viešbučio prestižą bei pripažinimą, parengti. Anot pašnekovės, pati svarbiausia žinia yra tai, kad ją baigę studentai įgis net du diplomus: TTVAM suteikiamą profesinio bakalauro bei Amerikos viešbučių ir apgyvendinimo švietimo instituto (angl. – American Hotel & Lodging Educational Institute).
"Iš savo patirties galiu pasakyti, kad toks pranašumas šiandienėje darbo rinkoje absolventams suteikia galimybę ne tik kad neieškoti darbo, bet iš daugelio pasiūlymų išsirinkti priimtiniausią", – teigė G.Jurgelaitienė.
Teorinių žinių nepakanka
Nors Lietuvoje netrūksta ir tokių darbdavių, kuriems tinka tik "pigūs" ir lengvai pakeičiami darbuotojai, pamažu ir mūsų šalyje atsiranda turizmo sektoriaus "grandų", kuriems personalo kokybė yra itin svarbi.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, profesionalų reikia ir Lietuvos kapitalo viešbučiams, kurie europiname kontekste užima labai gerą vietą.
"Jie yra palyginti nauji, svečiai juos vertina puikiai. Tačiau labai svarbu, kad į juos ateitų dirbti praktikos jau įgiję jauni žmonės, o ne turintys vien teorinių žinių. Todėl džiugu, kad tarp aukštųjų mokyklų atsiranda tokių, kurios sugeba greitai reaguoti į kintančias rinkos sąlygas", – teigė E.Šiškauskienė. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva tampa lyg ir kadrų kalve, kuri paruošia specialistus dirbti užsienyje.
Naujausi komentarai