Kantrybę prarandantys gyventojai sostinę pradeda lyginti su dykuma | kl.lt

KANTRYBĘ PRARANDANTYS GYVENTOJAI SOSTINĘ PRADEDA LYGINTI SU DYKUMA

  • 18

Kenčia žemdirbiai, dusti pradeda ir miestai. Bene blogiausia situacija Vilniuje, kur vyksta didžiausi istorijoje kelio remonto darbai.

Kantrybę prarandantys gyventojai sostinę pradeda lyginti su dykuma, kreipiasi net į savivaldybę. Daugiau apie tai LNK reportaže.

Vilnius skęsta dulkėse – taip galima būtų apibūdinti situaciją vienoje iš gatvių, kur šiuo metu vyksta kelio remonto darbai. Dalis vilniečių sako, kad dulkių tiek, kad net graužia akis ar sunku kvėpuoti.

„Taip, net tarp dantų dulkės jaučiasi. Kaip dykumoje.“

„Ypač tiems, kurie serga kvėpavimo takų ligom, astma.“ 

„Aš čia dirbu, tai negalima langų atidaryti.“

Baisu, automobilį tik nusiplaunu, vėl baisus. Nei praeiti, nei pravažiuoti.

„Rūkas didžiausias buvo, dulkių kamuoliai. Užsidarai visus langus.“

„Baisu, automobilį tik nusiplaunu, vėl baisus. Nei praeiti, nei pravažiuoti.“

Taip situaciją apibūdina pakalbinti vilniečiai. Tačiau jau piktinasi ne tik kalbomis, bet ėmėsi ir veiksmų. Dalis neapsikentusių jau kreipėsi į savivaldybę.

„Sulaukėme reakcijos dėl Pylimo gatvės. Dėl pašalinto asfalto atsivėrė skaldos sluoksnis ir transportui važinėjant pakyla dulkės, apdulka gretimos teritorijos. Įmonė ėmėsi priemonių, kurių, matome, nepakako“, – sakė Vilniaus savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyr. patarėjas Arūnas Visockas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Ir išties, žmonės skundžiasi ne be pagrindo – oro kokybės specialistai fiksuoja padidėjusį kietųjų dalelių kiekį jau keletą parų iš eilės. „Senamiesčio oro kokybės tyrimų stotis nuo 11 iki 13 val. nuolatos fiksuoja padidėjusią kietųjų dalelių koncentraciją. Koncentracija užkyla virš 100 mikrogramų, kai paros ribinė vertė yra 50.“

Specialistai bent jau vidurdienį, kai didžiausia kaitra, tokiame kietųjų dalelių debesyje pataria nestoviniuoti ir neužsiimti aktyvia fizine veikla.

Savivaldybė sprendimų nesiūlo. „Įpareigojome įmonę, kad ieškotų kitų sprendimo būdų, kurie padėtų surišti dulkes iki to laiko, kol pus paklotas asfaltas“, – teigė A. Visockas.

Darbų įkarštyje pasirodo ir vandenvežiai.

„Šiuo metu remontuojama Pylimo g., todėl dulkėtumas ten yra padidėjęs. Budi mūsų technika, kuri sušluoja susidariusias dulkes ir papildomai drėkina, kad tas dulkėjimas būtų kiek mažesnis“, – teigė „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Jis tvirtina, kad gatvės jau drėkinamos ir naktimis. „Jeigu ant karšto asfalto užpilsi vandens – jis akimirksniu išgaruos, o tai sukurs mieste tik pirties pojūtį, ko tikrai nesinori. Tenka drėkinti, tai mes pradedame pirmiausia nuo reprezentacinių gatvių ir po truputį judame į miesto išorę.“

Bendras paros Vilniaus oro užterštumas šiuo metu vidutinis. Savivaldybė primena, kad dabar vykdomi didžiausi gatvių tvarkymo darbai miesto istorijoje.

„Šiais metais tikrai suplanuota rekordinis darbų kiekis. Norime padaryti 100 km gatvių remontą, o jei pavyks – ir daugiau“, – apie planuojamus darbus pasakojo A. Visockas.

Tačiau apie didžiuosius remontus, vykdomus sausros metu, gyventojų nuomonės išsiskiria.

„Aš nesuprantu, kodėl tokiu periodu daro remontus. Dabar, kai oras išdžiuvo, jie kelia visas dulkes“, – piktinosi vilnietis.

„Kaip jie kitaip sutvarkys, jeigu lietaus nėra? Nuostabiai tvarko. Ir laisto, va, ir dabar drėgna. Argi negalima pakentėti dėl grožio?“ – jam prieštaravo linksmai nusiteikusi moteris.

Sausa ne tik Vilniuje. Anot klimatologų, yra kur blogiau. Labiausiai kenčia Žemaitija.

„Šilutės, Klaipėdos rajonų atskirose dalyse, atskirose seniūnijose jau pradeda formuotis stichinė sausra. Pirmiausia stichinė sausra žada negerą situaciją žemės ūkiui ir augalams“, – apie oro sąlygas papasakojo Hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

Artimiausiu metu didesnių kritulių nei Vilniuje, nei Žemaitijoje nenumatoma. D. Valiukas sako, kad anksčiau sausrų dar vasarai neprasidėjus nebūdavo. Pirmosios panašios sausros fiksuotos 2018–2019 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

rusakalbiai

labiau dusina vilniu.

tai

ko noret is /misraunes/ dvasuos ubagu /lohu/ tokiu kaip sikasius kuri pakeite narksaikos hebra ir lgbt pridurkai ireminti ursuliu is vakru siukslyno i kuri taip verzesi padugnes kgb liekanu kurios vasaliskai tarnauja kapitalystiniam satanizmui su jo /vertybem/ paties setono sukurtom z===0

dfg

Na o Kaunas išraustas ir dulkėmis nusėtas jau daugiau nei dešimt metų ir ne vienoje gatvėje, o visame mieste. Beveik nieko nedaroma, tik plaunami ES pinigai. Išrausia ir palieka, išrausia ir palieka, išrausia ir palieka... Jei darytų, tai per porą dienų sutvarkytų vieną gatvę ir tik tada eitų prie kitos. Na dabar ir vilniaus bosai išmojo plauti pinigus ant suardytų gatvių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS