Komisija: inspekcijos nurodymas Vilniaus rajone naikinti lenkiškus užrašus yra neteisėtas | kl.lt

KOMISIJA: INSPEKCIJOS NURODYMAS VILNIAUS RAJONE NAIKINTI LENKIŠKUS UŽRAŠUS YRA NETEISĖTAS

  • 18

Lietuvos administracinių ginčų komisija paskelbė, kad Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymas Vilniaus rajone panaikinti lenteles su lenkiškais užrašais yra neteisėtas ir nepagrįstas.

Lietuvos administracinių ginčų komisija pranešė praėjusią savaitę ikiteismine tvarka išnagrinėjusi ir tenkinusi Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus prašymą dėl Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymo panaikinimo.

Inspekcija buvo nurodžiusi, kad užrašai lietuvių ir lenkų kalbomis: „k. Bieliškės w. Bieliszki“ ir „Ažulaukė orzelowka“, informuojantys apie Vilniaus rajone esančius Ažulaukės ir Bieliškių kaimus, būtų tik valstybine kalba.

Savo ruožtu komisija konstatavo, kad kalbos inspekcijos nurodyme esanti išvada yra „nepagrįsta konkrečių faktinių aplinkybių ištyrimu bei taikytinu teisiniu reglamentavimu“. 

„Atsakovė nurodyme tinkamai nepagrindė, kodėl būtent ginčo užrašus pripažino viešaisiais ir oficialiais. Aplinkybė, kad ginčo užrašai yra kelkraštyje, taip, kaip jie užfiksuoti pateiktose nuotraukose, savaime nedaro šių užrašų viešaisiais ir oficialiais Įstatymo 17 ir 14 straipsnių taikymo prasme“, – skelbia komisija.

Lietuvos administracinių ginčų komisija taip pat pažymėjo, kad  inspekcija turėjo remtis ne tik įstatymu, formaliai jį cituodama, perrašydama užrašus, bet ir įvertinti individualiai faktinę situaciją. Ginčo užrašai nepakeičia oficialių gyvenvietės pavadinimų.

Be to, Valstybinė kalbos inspekcija, neįtraukdama į galimo pažeidimo tyrimą mero, komisijos manymu, neužtikrino objektyvios pažeidimo nagrinėjimo procedūros ir pažeidė gero administravimo principą, įpareigojantį vykdyti procedūrą nešališkai ir objektyviai, išaiškinti visas klausimui spręsti reikšmingas aplinkybes, išklausyti asmenis, kurių atžvilgiu yra priimami administraciniai sprendimai.

Komisijos teigimu, Valstybinė kalbos inspekcija teisiškai nepagrindė, kad būtent meras yra atsakingas dėl ginčo užrašų įrengimo ir turi pareigą juos pašalinti. 

Komisija pabrėžia vertinusi nurodymo teisėtumo ir pagrįstumo klausimą, taikant galiojančius teisės aktus, nevertindama politinio konteksto.

Valstybinės kalbos inspekcija gegužės 22 dieną merui nurodė, kad iki liepos 1 dienos šios savivaldybės teritorijoje esančiuose Bieliškių ir Ažulaukės kaimuose minėti užrašai būtų tik valstybine kalba.

Inspekcija nusprendė, kad už nurodymo įvykdymą atsakingas meras.

Šis nurodymas buvo grindžiamas valstybinės kalbos įstatymu.

Šis įstatymas nustato, kad oficialios, sunormintos vietovardžių lytys Lietuvoje rašomos valstybine kalba, taip pat, kad viešieji užrašai turi būti valstybine kalba ir valstybinė kalba privaloma visų Lietuvos įmonių, įstaigų ir organizacijų antspauduose, spauduose, dokumentų blankuose, iškabose, tarnybinių patalpų ir kituose užrašuose, Lietuvos gaminių ir paslaugų pavadinimuose bei aprašuose.

Sprendimas per mėnesį nuo jo priėmimo gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Anot komisijos, iki įsiteisės šis sprendimas, yra galimybė ginčą baigti taikiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Wilno nasze

Aš tokį komentarą parašiau specialiai ir laukiau TIKRŲ LIETUVIŲ reakcijos,kad išsiaiškinčiau,ar dar daug jū liko.

To JO

Ar buvot Lenkijoje. Tai turėjot matyt, kad tik vienam Punske yra ir lietuviški užrašai ir tai ne visose gatvėse. Daugiau nei viename lietuviškame mieste lietuviškų užrašų nėra

pokyčiaipopokyčių ,kabutėspokabučiųl...:(

DobroWolskos "komisijos" išminties "perlas" ....Kur toliau ," gerb.Šreko vadovaujama vyriausyyyybe" ???. Vytautai Landsbergi , ką išdarinėji su lietuvių Tauta?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS