KT spręs, ar universitetas nediskriminuoja darbuotojų dėl amžiaus | kl.lt

KT SPRĘS, AR UNIVERSITETAS NEDISKRIMINUOJA DARBUOTOJŲ DĖL AMŽIAUS

Konstitucinis Teismas nagrinės, ar Vilniaus universiteto (VU) statuto nuostata, kad su vyresniais nei 65 metų asmenimis gali būti sudaroma tik trumpalaikė terminuota darbo sutartis, neprieštarauja Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį informavo priėmęs Vilniaus apygardos teismo prašymą įvertinti įstatymu patvirtintą VU statutą. Jame numatoma, kad vyresni nei 65 metų dėstytojai ir mokslo (meno) darbuotojai gali dirbti universitete, jeigu Senatas pritaria, kad su jais būtų sudaryta terminuota darbo sutartis ne ilgesniam kaip trejų metų laikotarpiui.

Vilniaus apygardos teismas savo ruožtu sustabdė civilinės bylos dėl asmens atleidimo iš darbo nagrinėjimą. Ieškovas šioje byloje siekia pripažinti, kad iš VU buvo atleistas neteisėtai, jį diskriminuojant dėl amžiaus. Jis teigė, kad pagal minėtą reguliavimą galimybės sudaryti naują darbo sutartį ribojimas siejamos tik su universiteto dėstytojo ar mokslo (meno) darbuotojo amžiumi – 65 metais, neatsižvelgdamas į tai, ar nurodytas amžius turi esminę įtaką jo profesiniams gebėjimams ir ar dėl tokio amžiaus darbuotojas negali toliau eiti savo pareigų.

KT šių metų sausį yra išaiškinęs, kad Konstitucijos 29-ajame straipsnyje įtvirtintas draudžiamos diskriminacijos pagrindų sąrašas, kuriame amžius neminimas, negali būti traktuojamas kaip baigtinis, nes pirmoji straipsnio dalis įtvirtina konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą.

„Taigi pagal Konstitucijos 29 straipsnį yra draudžiama diskriminacija, be kita ko, dėl amžiaus“, – nurodo KT.

Tuo pačiu sprendimu Konstitucinis Teismas grąžino pareiškėjui prašymo dalį, kurioje buvo prašoma ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja 2014-ųjų gegužę įsigaliojusi universiteto statuto nuostata, kad sutartis su darbuotoju pasibaigia paskutinę mokslo metų, kuriais jam sukanka 65 metai, dieną.

Teismas pasigedo teisinių argumentų, kadangi pareiškėjui 65-eri sukako 2012-aisiais, o darbuotojų skyrimą į pareigas reglamentavo ankstesnė, 2002-ųjų statuto redakcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS