Iš Lukiškių iškelti kaliniai širsta: neturi pasimatymų, negali mokytis | kl.lt

IŠ LUKIŠKIŲ IŠKELTI KALINIAI ŠIRSTA: NETURI PASIMATYMŲ, NEGALI MOKYTIS

Grupė iš uždaryto Lukiškių kalėjimo iškeltų suimtųjų pradėjo protestą dėl, jų teigimu, nepagrįstai apribotų pasimatymų ir nutrūkusių socializacijos programų.

Vilniaus pataisos namams vadovaujantis Viktoras Davidenko BNS teigė, kad jo įstaigoje nuo trečiadienio devyni suimtieji iš 26 atsisako imti valdišką maistą.

„Devyni žmonės neima valdiško maisto, jie yra nepatenkinti laikymo sąlygomis. Tai yra suimti asmenys. Jie nepatenkinti pasivaikščiojimo kiemeliu, kad jame nėra suoliukų, taip pat skundžiasi dėl pasimatymų, dėl skambučių“, – BNS sakė V. Davidenko.

Jis tikino, kad visi suimtiesiems atsiradę nepatogumai yra laikini ir greitai bus išspręsti.

Pasak V. Davidenko, Lukiškių kalėjimo iškeldinimas vyko sklandžiai, o situacija bando pasinaudoti nusikalstamo pasaulio atstovai.

„Eilinį kartą nusikalstamo pasaulio atstovai bando pasinaudot. Tas pats suimtasis vienas ir Lukiškėse buvo nepatenkintas. Aš nemanau, kad tas badavimas yra rimtas“, – sakė įstaigos vadovas.

Tačiau kelių suimtųjų advokatė Ingrida Botyrienė sako, kad Lukiškės uždarytos neparengus alternatyvų, dėl to pažeidžiamos suimtųjų teisės.

Jau daugiau nei du mėnesius neturi pasimatymų su savo šeimos nariais, kas suimtajam priklauso neribotai. Užkliuvo tai, kad nutrūko jų užklasinė veikla: mokymasis, studijos.

„Prasidėjus Lukiškių kalėjimo uždarymo procedūroms, jie pradėti vežioti po Lietuvą: iš pradžių į Kauno tardymo izoliatorių, po to grąžinti į Lukiškes, dabar patalpinti į pataisos namus Rasų gatvėje“, – BNS sakė advokatė.

„Nors ir skelbiama, kad Lukiškių uždarymas vyksta sklandžiai, signalai rodo, kad visai nesklandžiai“, – pridūrė ji.

Anot I. Botyrienės, šiuo metu Vilniaus pataisos namuose kalintys jos ginamieji neturi pasimatymų su šeimos nariais, pastarieji negauna informacijos apie suimtus giminaičius, nutrūko suimtųjų socializacijos programos.

„Svarbiausias dalykas tas, kad per dabartinę situaciją žmonės jau daugiau nei du mėnesius neturi pasimatymų su savo šeimos nariais, kas suimtajam priklauso neribotai. Užkliuvo tai, kad nutrūko jų užklasinė veikla: mokymasis, studijos – visa tai, kas reikalinga normaliai žmogaus socializacijai. Šeimos nariai informacijos negauna, yra nežinioje, ta informacija ateina po labai ilgo laiko“, – teigė I. Botyrienė.

Vilniaus centre įsikūręs Lukiškių kalėjimas–tardymo izoliatorius oficialiai uždarytas antradienį. Praėjusios savaitės penktadienį iš Lukiškių išvežti paskutiniai 74 nuteistieji ir suimtieji.

Iš viso nuo sausio pradžios iš čia iškelti 599 asmenys: 227 nuteistieji ir 372 suimtieji.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

urarara

Ka butu idomu kalbeja zonoje prie stalino :D tikriausiai pasikartu :D:D:D:D:D loxai

...

Che: "Užkliuvo tai, kad nutrūko jų užklasinė veikla: mokymasis, studijos – visa tai, kas reikalinga normaliai žmogaus socializacijai" - 'socializacija' tai reguliarūs apsilankymai Seime pas savus, bet DAR nesusodintus?..

Senolis

Ant duonos ir vandens palikti issigimelius, o mokytis reikejo jaunysteje- dabar zluge padarai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS