Menininkas užkūrė pirtį biurokratams | kl.lt

MENININKAS UŽKŪRĖ PIRTĮ BIUROKRATAMS

Žinomas kino ir televizijos režisierius Vytautas Damaševičius pasiryžo budėti gimtajame Žvėryne prie vandens malūno tvenkinio, kad šio pakrantės nesuniokotų sunkiasvorė statybininkų technika. Mat valstybės institucijos neranda sprendimo, kaip apsaugoti paveldą ir kartu įtikti statybų plėtotojams.

Liepia sąžinė

Daugiau kaip 60 menininkų kino portretų kūrėjas, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas V.Damaševičius, įsitaisęs ant sudedamosios kėdutės, ramiai skaito knygą. Juokiasi, kad dabar nuo 8-os ryto iki 17-os vakaro čia jo darbo vieta.

"Aš nepiketuoju, neprotestuoju, tik saugau, kad į statybą ant nukasto šlaito nevažiuotų ekskavatorius ar kita sunki technika. Kultūros paveldo departamentas uždraudė, nes kelias  suplanuotas netinkamoje vietoje, – sakė V.Damaševičius. – Dokumentuose parašyta, kad atstumas iki tvenkinio yra 6 metrai, bet plika akimi matyti, kad tiek nėra. Nebent imtų ir užverstų dalį tvenkinio. Bet jeigu atvažiuos buldozeris, stosiu prieš jį ir kviesiu policiją. Kad ir kaip ši mano akcija baigtųsi, sąžinė bus rami, būsiu viską padaręs savo gimtajam kampeliui apginti."

Žvarbokas pavasario oras 80 metų sulaukusio vyro negąsdina.

"Esu 20 dienų pragyvenęs ant ledyno Nepale, ir nieko. Dabar daug kas važiuoja į Tatrus, Zakopanę pasidžiaugti kalnų saule. O aš deginuosi čia, gimtajame Žvėryne, prie vandens. Pagaliau radau laiko ir knygai apie Lietuvos valstybės gimimą", – pabrėžė režisierius, rodydamas T.Balkelio istorinį leidinį "Lemtingi metai" apie Lietuvą, karų, revoliucijų ir valstybės kūrimosi peripetijas.

Lietuvos kino veteranas ketina budėti iki kovo pabaigos, tada jam numatyta planinė operacija. Visgi Žvėryno patriotas tikisi, kad sprendimas jau daugiau nei metus užsitęsusioje keblioje situacijoje bus rastas, mat aktyvi bendruomenė išjudino net kelias ministerijas, ragindama elgtis racionaliai, ne biurokratiškai.

Dūris biurokratijai

V.Damaševičius priminė, kad žemė prie vandens malūno tvenkinių priklausė Vilniuje užaugusiam, bet Prancūzijoje gyvenusiam garsiam mokslininkui, Alzheimerio ligos paramos fondo įkūrėjui Leonidui Pimonovui. Atgavęs nuosavybę, jis viską perdavė fondui.

"Mano namas Bebrų gatvėje taip pat stovi ant L.Pimonovo žemės. Tą dalį už tiltelio Alzheimerio fondas prieš keletą metų pardavė savivaldybei, o sklypas, kur bus statomas namas, buvo parduotas gerokai anksčiau už, atrodo, 15 mln. litų, – sakė V.Damaševičius. – Už tuos pinigus fondas vystė veiklą, o bendrovė, kuri įsigijo sklypą, vėliau bankrutavo taip ir nepradėjusi statybų. Tuomet sklypą nusipirko įmonė "Geri kaimynai".

Aš nepiketuoju, neprotestuoju, tik saugau, kad į statybą ant nukasto šlaito nevažiuotų ekskavatorius ar kita sunki technika.

Bėda ta, kad sklypo detalusis planas buvo patvirtintas dar 2014 m., o teritorijos vertingosios savybės, įtraukiant ir tvenkinių pakrantes, buvo patikslintos tik 2018 m. gegužę, ir statybų vystytojai į patikslinimus neatsižvelgė. Leidimą kelio statybai yra išdavusi ir Nacionalinė žemės tarnyba, bet jau po to, kai buvo patikslintos vertingosios savybės.

Prieš metus Žvėryno bendruomenės nariai pastojo kelią prie tvenkinio sunkiasvorei technikai, atvyko ir Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovas, darbai buvo sustabdyti, nors dalis šlaito jau buvo nukasta.

Šiuo metu keliukas link statybvietės padengtas skalda, o "Geri kaimynai" vasario pradžioje gavo statybos leidimą daugiabučiui. Bendrovė su būsimais kaimynais stengėsi elgtis draugiškai ir pati kreipėsi dėl kelio iš Blindžių gatvės servituto nustatymo. Tačiau gavo neigiamą atsakymą, kadangi sklypas Blindžių g. 32 dar Atgimimo laikais buvo priskirtas diplomatinės paskirties sklypams, nors iki šiol tam nenaudojamas. Nacionalinė žemės tarnyba, turėjusi formuoti įvažą, net nesikreipė į Užsienio reikalų ministeriją, kad būtų atskirtas diplomatinio sklypo ruožas keliui suformuoti.

Žvėryno bendruomenė ragino tvenkinių apsauga pasirūpinti ne tik Kultūros, bet ir Aplinkos ministeriją, mat kaip tik toje vietoje vyksta masinė varliagyvių migracija iš Karoliniškių draustinio. Be to, ieškinys dėl tvenkinio pakrantės išsaugojimo pateiktas ir teismui.

Nėra šeimininko

Kaip be statybinės technikos iškasti pamatus, susivežti medžiagas – ar vystytojui teks samdytis sraigtasparnį? V.Damaševičius juokėsi, kad yra ir paprastesnis būdas, kurį iki šiol naudoja nepaliečiai.

"Kai keliavome į Everestą, mačiau statybas Nepalo sostinėje Katmandu – cementą ir kitas medžiagas 6 aukštų namui darbininkai nešiojo ant pečių didžiulėse lėkštėse. Taip turbūt pigiau.  Bet, nuoširdžiai sakau, man statytojų tikrai gaila, nes jie nekalti, kad sklypas buvo suformuotas be privažiavimo. Dėl kažkokių neišmanėlių prasto darbo dabar ir vyksta trintis tarp vystytojų ir bendruomenės. Galime įtarti, kad kažkas to prašė, gal net sumokėjo, bet jiems su šiuo projektu elementariai buvo pakišta kiaulė, ir dabar mums visiems tenka tą košę srėbti", – padarė išvadą režisierius.

Čia tokia situacija, kai gali būti ir vilkas sotus, ir avys sveikos, bet biurokratų užsispyrimas didžiulis.

Pasak žvėryniečio, kelis dešimtmečius dalyvavusio visuomeninės miesto plėtros komisijos darbe, savivaldybėje vyrauja nuostatos, kad verslui būtų visur uždegama žalia šviesa, o bendruomenės kaip nors prisitaikys, galų gale susitars su naujų statybų vystytojais jų teritorijose.

"Pažiūrėkite, su kokiomis skylėmis naujasis Vilniaus miesto bendrasis planas, apkarpytos žaliosios zonos, visuomeninės teritorijos irgi atiduodamos statyboms, – apgailestavo V.Damaševičius. – Pirmame bendrojo plano variante, derintame 2018 m., net saugomą pušyną prie svečių namų Latvių gatvėje buvo numatyta užstatyti daugiaaukščiais. Bendruomenė pasipriešino, ir savivaldybės planuotojams teko atsitraukti. Žmonės dabar  sąmoningesni, savo teises žino ir tikrai netylės, jeigu miesto planai bus su tokiomis skylėmis, kur galima įsprausti naujus statinius, sunaikinus visuomenines erdves."

Kita vertus, menininkas linkęs sutikti su Vilniaus savivaldybės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio pozicija, kad miestą reikia tankinti, nes jis labai išsiplėtojęs, bet viską reikia daryti su protu.

"Kad ir šitas mūsų ginčas – kelias, kurį nutiestų iš Blindžių gatvės, būtų naudingas daugeliui gyventojų, ne tik naujojo daugiabučio statytojams, – tvirtino pašnekovas. – Čia tokia situacija, kai gali būti ir vilkas sotus, ir avys sveikos, bet biurokratų užsispyrimas didžiulis. Nacionalinė žemės tarnyba leido daryti kelią saugomų tvenkinių pakrantėje, Kultūros paveldo departamentas siūlo kelią tiesti iš Blindžių gatvės, o tarnyba nesileidžia į kalbas. Net Užsienio reikalų ministerija, kai kalbėjomės, nebūtų prieš, bet kažkas turi inicijuoti procesą. O tikro šeimininko Vilniuje nėra, kaip, ko gero, ir mūsų valstybėje."

Kito kelio nėra

Bendrovės "Geri kaimynai" vadovė Rūta Grucienė "Vilniaus dienai" patvirtino, kad į Nacionalinę žemės tarnybą buvo kreiptasi 2 kartus dėl leidimo statybos darbų metu įrengti laikiną įvažą į sklypą iš Blindžių gatvės pusės. Tačiau atsakymas buvo neigiamas – nurodyta naudotis galiojančiame detaliajame plane numatytu įvažiavimu, t. y., iš Latvių g. pusės tvenkinio pakrante, kurią taip siekia išsaugoti Žvėryno bendruomenė.

"Siekdami užsitikrinti, kad išvengsime bet kokio poveikio tvenkinio šlaitui, mes susitarėme su gretimo sklypo (Latvių g. 55) savininku – jis leido naudotis dalimi savo privataus sklypo įrengiant laikiną įvažiavimą statybinei technikai. Tai reiškia, kad maksimaliai atitraukėme laikiną įvažiavimą nuo tvenkinio šlaito ir pravažiuojanti statybų technika jam neturės įtakos", – aiškino R.Grucienė.

Paklausta apie nuolatinį privažiavimo kelią būsimiems namo gyventojams, ji teigė, kad, gavęs neigiamą atsakymą dėl kelio iš Blindžių g.  servituto, statytojas atnaujinto prašymo atidalyti keliui dalį diplomatinės paskirties žemės Nacionalinei žemės tarnybai neteikė: "Manome, kad neturime realių galimybių tai pasiekti. Todėl įvažiavimą suprojektavome laikydamiesi galiojančių teisės aktų."

Komentaras

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus patarėjas Audrius Gelžinis teigė, kad tarnyba negali elgtis biurokratiškai ar kažkaip kitaip, "nebiurokratiškai", nes privalo laikytis įstatymo raidės.

"Žvėrynas iš tiesų yra probleminė miesto vieta, esame gavę skundų ir dėl Latvių bei Blindžių gatvių, buvo atliekami patikrinimai, – sakė NŽT atstovas. – Visi sprendimai priimami griežtai pagal įstatymų, Vyriausybės nutarimų, ministrų įsakymų ir kitų galiojančių teisės aktų reikalavimus – jokių interpretacijų negali ir neturi būti."

GALERIJA

  • Menininkas užkūrė pirtį biurokratams
B. Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

geras

Ačiū

Jums

SUSIJUSIOS NAUJIENOS