Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras | kl.lt

NAUJAMIESTYJE ATVERTA NAUJA VIEŠOJI ERDVĖ – AMATŲ SKVERAS

  • 1

Sostinės Naujamiestis jau spėjo tapti vienu patraukliausių rajonų investuotojams dėl patogios lokacijos, kur buvusios pramoninės teritorijos virsta gyvenamosiomis ir verslo erdvėmis, o ant Tauro kalno duris atvers moderni kultūros erdvė.

Daugiau gyvybės atsiranda ir dar arčiau gyventojų – ketvirtadienio vakarą bendruomenė pakviesta į Amatų skvero atidarymą. Šis skveras įkurtas šalia iš esmės pasikeitusios Naugarduko gatvės ir netrukus po remonto atgimsiančios Amatų gatvelės.

Vietoje buvusios nelegalios automobilių aikštelės šalia Amatų gatvelės ir „Vinted“ biuro skvere įrengtos funkcinės erdvės aktyviam ir ramesniam poilsiui, paviljonas mugėms, bendruomenės susibūrimams ir koncertams. Jaunimo laukia riedučių ir riedlenčių zona, mažųjų – žaidimų aikštelė, sporto entuziastų – treniruokliai. Ieškantiems atokvėpio sukurtos patogios ramesnės erdvės, nes skveras išsidėstęs 0,7 ha plote. Skveras jaukiai apšviestas, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Bendruomenės aikštės erdvė nuo mažiesiems skirtos žaidimų zonos atskirta atramine sienute, kuri pritaikyta sėdėti. Išilgai skvero nutiestas įvairias zonas jungiantis takas.

Pasodinti 37 nauji medžiai: šermukšniai, slyvos, gudobelės, serbinės eglės, apie 500 krūmų: kauleniai, kalniniai serbentai, pilkosios ir japoninės lanksvos, kalninės pušys.

„Žaliųjų poilsio erdvių kasmet atidarome dešimtimis. Ši – miesto dalyje, kuri yra auganti, kylanti, nuostabi, tačiau būtent viešųjų erdvių joje labai trūko. Nepasakosiu, kas ir kaip čia ir aplinkui gerai – kviečiu ateiti ir pažiūrėti. Visame mieste, o ypač Naujamiestyje, Naujininkuose ir visame pietiniame Vilniuje naujienų ateina ir dar daugiau“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Ką tik pradėtas ir greta skvero esančios Amatų gatvės remontas. Kai kuriose 300 m ilgio gatvės vietose bus atkurtas akmenų grindinys, o pėsčiųjų patogumui bus nutiestas naujas takas. Darbai jau prasidėjo.

Skverui įrengti prireikė per 1,1 mln. eurų, iš jų 974 tūkst. eurų – Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo lėšos. Projekto autoriai – „Vilniaus planas”, įgyvendino savivaldybės įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“ su rangovų, bendrovės „Coreal“, pagalba.

„Matome, koks svarbus Amatų skveras kaimynijos gyventojams. Su bendruomene svarstėme, kokios veiklos galėtų kurtis skvero paviljone ir laisvalaikio zonose. Perduodami „raktelius“ tikime, kad bendruomene juo rūpinsis lyg savo namais,” – linkėjo „Vilniaus vystymo kompanijos“ projektų vadovas Eimantas Keršys.

Naugarduko gatvė keitėsi iš esmės. Čia pirmiausia pritaikytas gatvių standartų principas ir gatvei suteikta gyvybės, čia įsikūrė ir vienaragis „Vinted“.

Kiekvieną sekmadienį greta Amatų skvero Naugarduko gatvėje vyksta gatvės turgus.

Buvusioje „Spartos“ gamyklos teritorijoje Švitrigailos gatvėje kylančiame technologijų miestelyje kuriasi kibernetinio saugumo sprendimus kurianti įmonė „Tesonet“. Bendrovė ieškojo vietos mieste, kurią galėtų atgaivinti ir paversti traukos tašku. Naujamiestis pasirinktas dar ir dėl to, kad  dirbantiems žmonėms tai itin patogi lokacija – ji lengvai pasiekiama iš visų Vilniaus vietų, oro uosto, stoties.

Visuomenei pristatyta nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“ projektas. Sostinės širdyje, ant Tauro kalno duris atvers moderni kultūros erdvė. Projektas nuosekliai juda pirmyn – šiais metais planuojama atlikti techninę jo ekspertizę ir gauti statybą leidžiantį dokumentą.

Pradėtos tvarkyti „Tautos namų“ prieigos.

Ramaus eismo gatvės suteikia saugumo

Viena lokalių Naujamiesčio jungčių - Algirdo gatvė - sulaukė ne tik pagrindinės dviračių takų tinklo atkarpos, bet ir kito svarbaus sprendimo, gimusio po diskusijų su vietos gyventojais, – eismas šia gatve bus organizuojamas viena kryptimi. Tai padės sumažinti tranzitinio eismo srautus ir leis išsaugoti daugiau automobilių statymo vietų. Algirdo gatvėje eismas bus organizuojamas priešinga kryptimi, nei eismas juda Mindaugo g. – tai leis darniai paskirstyti eismo srautus. Vienpusį eismą planuojama organizuoti atkarpoje tarp Panerių ir A. Vivulskio g., kol kas paliekant galimybę ateityje eismą perorganizuoti į dvipusį, jei tik bus toks poreikis.

Ramaus judumo gatve driekiasi 3 m pločio dviračių takas, tapęs pagrindinių dviračių takų tinklo dalimi, kuri Naujamiestį jungia su aplinkiniais rajonais. Darbus Algirdo gatvėje planuojama baigti birželio pabaigoje.

Bandomasis ramaus eismo Naujamiesčio rajone projektas, pradėtas nuo Naugarduko gatvės, tęsiamas – jis apims Vytenio, T. Ševčenkos, Mindaugo ir kitas Naujamiesčio branduolio gatves.

Šiemet T. Ševčenkos gatvė iki pat Smolensko gatvės pertvarkoma pagal ramaus eismo gatvių ir naujojo gatvių standarto principus, siekiant užtikrinti visų eismo dalyvių, ypač pažeidžiamiausių (pėsčiųjų ir dviratininkų), saugumą ir patogumą. Numatomi esminiai pertvarkymai – važiuojamosios dalies atnaujinimas (pagal STR), parkavimas fiziškai atskirtose „kišenėse“ (parkavimo vietų mažinti nenumatoma), daugiau želdinių (išsaugant senuosius ir želdinant naujais), Vytenio ir Švitrigailos gatvių šviesoforu reguliuojamos sankryžos pertvarkymas į žiedinę sankryžą, šaligatvio dangų tvarkymas ar atnaujinimas.

Ramaus eismo gatvių koncepcija gyventojams leidžia tikėtis saugesnio judėjimo ne vien automobiliais, bet ir pėstiesiems bei dviratininkams, o tai kuria gyvesnę bei patrauklesnę gyvenamąją aplinką.

Naujamiestyje ne tik tvarkomos gatvių atkarpos, bet ir sodinami želdiniai. Šį pavasarį iniciatyva Žalioji banga nusidriekė Savanorių prospektu, apie 200 vilniečių, tarp jų – Savivaldybės įmonių ir greta dirbančių verslų darbuotojai, mokyklų mokiniai ir mokytojai, Naujamiestyje pasodino apie 2 tūkst. krūmų, o Naujamiesčio bendruomenė iš Vilniaus miesto seniūnijoms skirtos 5 tūkst. krūmų sodinukų programos rajone dar papildė žalumos – patys pasodino 240 pasirinktų rūšių sodinukų.

Šiemet Naujamiestyje bus tvarkomi daugiabučių kiemai Smolensko g. 13, Goštauto g. 3 / Jakšto g., Naugarduko g. 25, Naugarduko g. 56, A. Domaševičiaus g. 5, Kauno g. 25, Kauno g. 15A, 

J. Basanavičiaus g. 18C, M. K. Čiurlionio g. 20/24. Pėsčiųjų takus įrengs Savanorių g. 11-13, Lukiškių skg., Mindaugo g., Smolensko g., Vytenio g., atnaujins jų atkarpas M. K. Čiurlionio g., A. Vienuolio g., J. Basanavičiaus g., Seinų g. 3, P. Skorinos g., A. Vivulskio g., Birželio 23-iosios g., J. Basanavičiaus g., Kaštonų g., S. Konarskio g., Vytenio g.

GALERIJA

  • Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras
  • Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras
  • Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras
  • Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras
  • Naujamiestyje atverta nauja viešoji erdvė – Amatų skveras
S.Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Asta

Gal aktyvieji besigiriantys ponai pagaliau sutvarkys Narbuto gatvės dviračių taką? Gadinamas eismas, siaurinamos gatvės, didėja kamščiai ir labiau teršiamas oras. Tokie Šimašiaus nuopelnai. O ten, kur tikrai reikia pokyčių - kiauras nulis... Gėda, mere, ar lauksite, kol dar viena auka atsiras Narbuto gatvėje???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS