Atsirado naujas kaukaziečių virtuvės restoranas "Achtamar"? Taigi toks jau buvo. Tokia mintis pirmiausia atėjo išgirdus šią naujieną. Tačiau užėjęs į vidų supranti – čia tikrai viskas kitaip.
Idealus šventinei vakarienei
Naujasis restoranas "Achtamar" (Konarskio g. 1) nė iš tolo neprimena senojo. Vietoj užeigos, į kurią skubėdami bet ko įsimesti į skrandį užsukdavo šio rajono gyventojai ar atsitiktiniai praeiviai, dabar – prabangus, bet jaukus restoranas. "Norime, kad visiems čia būtų malonu užeiti", – šypsojosi kviesdamas apsilankyti restorano įkūrėjas armėnas Vrežas Grigorijanas.
Pora nedidelių salių, skoningas, ne pernelyg įmantrus interjeras, maloniai šildanti židinio liepsna – restorane tikrai galima maloniai praleisti pietų ar vakarienės valandėlę. Interjerui ypatingą stilių suteikia armėnų dailininko Armeno Babajano paveikslai, kuriuos laukiant maisto galima apžiūrėti lyg parodoje.
Tiesa, kainos tokios, kad eilinis vilnietis čia kasdien tikrai nepietaus – patiekalų kainos vidutiniškai svyruoja nuo 20 iki 50 litų, dar keletą litų reikės sumokėti už garnyrą. Lėkštė garsiosios sriubos charčio – 17 litų. Už taurę vyno – 20 litų. Vis dėlto rasti ko nors už mažesnę kainą šventinei vakarienei sostinėje jau sunku.
Liko tik pavadinimas
Nors restorane viskas iš esmės pasikeitė, V.Grigorijanas senojo pavadinimo atsisakyti nenorėjo – žodis "Achtamar" armėnams turi ypatingą reikšmę. "Achtamar" – tai ypatinga legenda, primenanti gražuolės princesės Tamaros ir neturtingo ją mylinčio jaunuolio meilės istoriją.
Kai supykęs karalius princesę įkalino saloje, pas ją bandydamas plaukti skęstantis mylimasis spėjo pasakyti tik ach, Tamar... "Negi kas nors galėtų sugalvoti ką gražesnio? – šypsojosi V.Grigorijanas. – Tai legenda apie meilę, kuri gyva ir dabar, nes dėl meilės daromi stebuklai, atliekami žygdarbiai ir puoselėjami prisiminimai apie ją."
Restorane taip pat netrūksta romantikos. Kasdien čia groja klasikinė armėnų muzika, o savaitgalio vakarais armėniškas melodijas pianinu skambina lietuvių muzikantas Alvydas Pociūnas.
Patiekalų pasirinkimas gausus
Restorano "Achtamar" virtuvėje šeimininkauja armėnas Vačaganas Akopijanas. Lietuvoje jis gyvena jau 15 metų, per tą laiko dirbo daugybėje skirtingų Vilniaus restoranų. Jam buvo patikėta sudaryti naujojo restorano valgiaraštį.
Restorane "Achtamar" galima paragauti tradicinių nacionalinės kaukaziečių virtuvės patiekalų: užkandžių, salotų, sriubų, kepsnių ant žarijų, kepinių, įvairiai ruoštų garnyrų, padažų, desertų. Prieskoninių žolelių armėnai skaičiuoja daugiau nei 300 rūšių – jomis gardinami įvairiausi patiekalai, kurie užkandami tradicine armėniška duona lavašu.
Lietuviai gali palyginti tradicinius mūsų verdamus balandėlius su armėniškais, verdamais vynuogių lapuose – jie įgauna pikantišką rūgštoką skonį. Restorane galima paragauti ir tradiciškų armėniškų gėrimų: vyno, brendžio ar šilkmedžio uogų degtinės.
Naujausi komentarai