Nelegalaus sąvartyno Vilniaus rajone žala gamtai – 104 mln. eurų | kl.lt

NELEGALAUS SĄVARTYNO VILNIAUS RAJONE ŽALA GAMTAI – 104 MLN. EURŲ

  • 5

Beveik 104 mln. eurų – tokia suma aplinkosaugininkai įvertino aplinkai padarytą žalą netoli Vilniaus. Tai didžiausia iki šiol nustatyta suma už aplinkosauginį pažeidimą. Tokią žalą galimai padarė vienas Vilniaus rajono gyventojas. Tyrimą atlikę 15min.lt žurnalistai netgi užfiksavo, kaip pilietis surinktas atliekas vežė į savo teritoriją, jas užkasinėjo. Ir šią galimai nelegalią veiklą tęsė beveik dešimtmetį. Kiek iš viso galimai užkasta atliekų, jau aiškinasi ir prokurorai. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su Vilniaus rajono aplinkos apsaugos skyriaus vedėju Pavel Jakubovskij.

– Kodėl aplinkosaugininkai tik dabar ėmėsi galimai nelegalių sąvartynų Vilniaus rajone? Pranešama, kad ta neteisėta veikla vykdoma jau dešimtmetį.

– Akivaizdu, kad turime reikalų su praeities pasekmėmis. Svarbu pasakyti, kad būtent minėtoje vietoje ir prieš tai buvo nustatyti pažeidimai, atsakingi asmenys buvo patraukti atsakomybėn, bet jų tai dažniausiai nesustabdo. Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamentas vykdydamas tyrimą Juodžių kaime surinktą informaciją ir medžiagą yra perdavęs ikiteisminio tyrimo pareigūnams, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šiuo metu tyrimas dar yra vykdomas ir lauksime ikiteisminio tyrimo pareigūno rezultatų.

– Kitaip tariant, toje teritorijoje pilietis ar grupuotė daug metų užsiėmė tokia nelegalia veikla – rinko šiukšles, atliekas, vežė į savo teritoriją ir ten užkasinėjo?

– Mūsų turimais duomenimis, darytina išvada, kad tai buvo sisteminiai pažeidimai.

– Yra įtarimų, kad toje teritorijoje ne vienas nelegalus sąvartynas, ne tik tas, kurį fiksavot, kur po žeme užkasta 10 tūkst. tonų atliekų. Ar aplinkosaugininkai turi galimybes patikrinti daugiau tos teritorijos?

– Kaip ir minėjau, ta jūsų minima teritorija su 10 tūkst. tonų yra viena iš tyrimo dalių. Būtent kalbant apie Juodžių kaimą, tų vietų yra ne viena. Visos tos vietos ir yra ikiteisminio tyrimo dalis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek gali būti ten atliekų?

– Jeigu kalbant apie tą vietą, kur yra paskaičiuota preliminariai 104 mln. eurų žalos, ten yra atlikti detalūs ekogeologiniai tyrimai, kurių metu buvo nustatyta, kad 23 arų plote yra maždaug 10 tūkst. tonų atliekų. Dėl kitų sklypų irgi yra nustatyti tikslūs kiekiai, išmatuoti. Kalbant apie žalą kituose sklypuose, ji sudaro apie 4,3 mln. papildomai.

– Milijoninė žala padaryta aplinkai ir tą skaičių įvardyjat aiškų – 104 mln. eurų. Dabar tas pilietis ar piliečiai, kurie užsiėmė nelegalia veikla ir vežė šiukšles į miškus, jie turės padengti tą žalą? Ar dar didės tos sumos ar gali sumažėti? Kaip viskas klostysis toliau?

– Jeigu ikiteisminio tyrimo metu bus nustatyti žalą padarę asmenys, be abejo, jie bus įpareigoti imtis veiksmų t. y. imtis užterštos teritorijos atkūrimo. Atlikus aplinkos atkūrimo priemonių veiksmus, žala yra mažinama tų priemonių atlikimui. Turiu omeny, jei tos atliekos bus sutvarkytos ir perduotos atliekų tvarkytojams ir teritorija grąžinta į pradinę jos būklę, tai žala atitinkamai mažinama atliktiems veiksmams.

– Kitaip tariant, piktadarys gali išsisukti nuo tokios didelės baudos?

– Norėčiau paminėti, kad yra skirtumas tarp baudos ir žalos. Tai nuo baudos greičiausiai tikrai neišsisuks, bet žala yra mažinama, jeigu jam pavyks atkurti pradinę būklę.

– O kokio dydžio bauda, kai toks pažeidimas?

– Šiai dienai mes kalbam apie ikiteisminį tyrimą. Tai griežčiausia sankcija iš tų visų trijų straipsnių yra šeši metai laisvės atėmimo. O kalbant apie administracinę atsakomybę, tos baudos svyruoja nuo 3 iki 4 tūkst. ir daugiau.

– O kas turėtų sutvarkyti tą aptiktą nelegalų sąvartyną?

– Kalbant apie tą jūsų minėtą žemės sklypą, tai ten yra valstybinė žemė, miško žemė. Šiai dienai yra departamentas nurodęs Nacionalinei žemės tarnybai kaip tos žemės patikėjimo teisę valdančiai institucijai paruošti būtent užterštos teritorijos tvarkymo planą ir turėtų būti teritorija sutvarkyta. Jeigu ikiteisminio tyrimo metu bus nustatyti taršą padarę asmenys, teisminio proceso dėka galima bus patirtas išlaidas išsiieškoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vilnietis

Tas savartynas jau veikė daugel metų, o šaunieji gamtosaugininkai matomai gaudami solidžius atkatus to nematė KODĖL???

Cia

pati gamta tiek ivertino?

Anonimas

aplinkosaugininkai kalno šiūkšlių neįžiūrėjo per užsiėmima tykrint mašinas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS