P. Poderskis atsiprašo J. Meko fondo ir A. Zuoko: šiek tiek paskubėjome | kl.lt

P. PODERSKIS ATSIPRAŠO J. MEKO FONDO IR A. ZUOKO: ŠIEK TIEK PASKUBĖJOME

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis šią savaitę žada grąžinti iš Zuokų šeimos įmonės patalpų paimtus Jono Meko fondo daiktus ir atsiprašo dėl skubotų savivaldybės veiksmų.

„Pasiekėme susitarimą tuos daiktus pervežti atgal, į jų nurodytas patalpas, tą su džiaugsmu padarysime šią savaitę. Taip pat norime atsiprašyti Jono Meko fondo vadovo ir Artūro Zuoko už viešoje erdvėje paskleistą informaciją ir veiksmus, kurie buvo šiek tiek skuboti“, – pirmadienį žurnalistams po susitikimo su fondo advokate sakė Povilas Poderskis.

P. Poderskis teigė, kad J. Meko fondo pateikti dokumentai patvirtina, jog daiktai priklauso fondui.

Fondo advokatė Reda Matuliūkštė sako, jog susitarimas, tarp jų ir savivaldybės administracijos vadovo atsiprašymas, fondą tenkina.

„Kiek girdėjau, atsiprašė – taip, to užtenka“, – teigė R. Matuliūkštė.

Taip pat norime atsiprašyti Jono Meko fondo vadovo ir Artūro Zuoko už viešoje erdvėje paskleistą informaciją ir veiksmus, kurie buvo šiek tiek skuboti.

Ji patvirtino, kad fondas atsiims skundą policijai dėl vagystės iš J. Meko fondo nuomojamų patalpų Užupio g. 30. Būtent taip fondas įvertino savivaldybės veiksmus, kuomet maždaug 100 dėžių su J. Meko daiktais praėjusią savaitę savivaldybei perdavė A. Zuokienė.

R. Matuliūkštė patvirtino, kad dalis daiktų buvo paimti fondo iš įmonės „BNA grupė“ nuomojamų patalpų, kita dalis galėjo būti ir patalpoje, kuri tiesiogiai priklauso Zuokams.

J. Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas sakė, kad daiktai šiose nenaudojamose patalpose sandėliuoti kelerius metus, puoselėjant planus kurti J. Meko kino centrą. Fondo atstovai tikina, kad daiktai neturi didelės meninės vertės, todėl ir nebuvo eksponuojami.

P. Poderskis sakė, kad paimti daiktus iš Zuokų įmonės patalpų nuspręsta po Agnės Zuokienės, besiskiriančios su vyru, kreipimosi, remiantis jos pateikta informacija, kad tarp jos rastų daiktų galėjo būti ir savivaldybės kolekcijos dalis. Anot jo, tai buvo bendras „mero, mano ir kelių kitų žmonių, kurie situaciją žinojo, sprendimas“.

„Mes ne ypatingai turime pagrindo netikėti tarybos nare, Kontrolės komiteto pirmininke, kuri atsakinga už tai, kad savivaldybės turtas būtų saugomas deramai. Nemanau, kad ji apgavo, manau, ji rėmėsi ta informacija, kurią turėjo tuo metu. Reikėtų jai padėkoti už informaciją, kuri buvo pateikta“, – kalbėjo P. Poderskis.

Nemanau, kad ji apgavo, manau, ji rėmėsi ta informacija, kurią turėjo tuo metu. Reikėtų jai padėkoti už informaciją, kuri buvo pateikta.

Anksčiau savo darbus tarp J. Meko daiktų atpažino keli menininkai, jie sutiko, jog kūriniai kartu su kitais daiktais būtų perduoti J. Meko fondui.

Administracijos vadovas taip pat džiaugėsi, jog ši istorija padėjo atrasti „labai daug meno kūrinių, kurie nebebus 10 metų užsigulėję sandėliuke, o bus eksponuojami“.

Fondo savivaldybei pateiktame paaiškinime nurodoma, kad vienas iš fondo steigėjų ir buvęs jo vadovas Kristijonas Kučinskas, tuomet Niujorke viešėjęs pas J. Meką, per pusmetį skaitmeninio jo kino juostas, vaizdo kasetes, knygas ir žurnalus, o tai padarius, J. Mekas atidavė fondui kino žurnalus bei knygas apie kiną kaip nereikalingą medžiagą. Pažymima, kad krovinyje „nebuvo jokių J. Meko ar kitų FLUXUS menininkų originalių meno darbų“.

Nurodoma, kad siunta rūpinosi Rasa Razgaitis, kuri „padėdavo J. Meko fondui ir viešajai įstaigai „Azzara“. Ji šiuo metu dirba projektų vadove savivaldybės įsteigtame J. Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC), kuris rūpinasi savivaldybės iš J. Meko įsigyta kolekcija. Dalis siuntos buvo skirtos būtent R. Razgaitis, likusi – tuometiniam fondo direktoriui K. Kučinskui, taip pat menininkui Eugenijui Varkulevičiui.

Aiškinantis situaciją su J. Meko daiktais, savivaldybė paskelbė atleidusi JMVMC direktorių Gintarą Sodeiką, vėliau patikslino, kad vadovas nušalintas mėnesiui, kol vyks tyrimas. P. Poderskis sako, kad sprendimai dėl G. Sodeikos bus priimami po kelių savaičių merui Remigijui Šimašiui grįžus iš atostogų.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

...

VIRTUOZIŠKAS Zuokulos ėjimas siekiant diskredituot š'Mašiuką... tuoj jis bus išpašol-vonintas iš merų, o jau tuomet sužinosim kad ir Zuokai susitaikė... :|

Anonimas

P.Poderski issiusti siukslynu tvarkyti, kitkam jis nelabai tinkamas. Kazkoks marazmas ant tos Lietuvos

Anonimas

toks vaizdas, kad Zuokas yra visa Lietuva. kazin, tai visi fondai turi buti pas ji namuose? ar paprastam zmogeliui cia nesuprasti. anksciau, visi fondai buvo laikomi Lietuvos muziejuose, ar dabar ir muzieju jau nera? jau Zuokas juos uzvalde?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS