Paminklas lito „tėvui“ bus liejamas iš monetų | kl.lt

PAMINKLAS LITO „TĖVUI“ BUS LIEJAMAS IŠ MONETŲ

  • 0

Paminklas pirmajam Lietuvos banko valdytojui Vladui Jurgučiui bus nulietas iš išlydytų 50 lito centų monetų vario lydinio ir pastatytas Lietuvos banko pastato nišoje Vilniaus centre. Vlado Jurgučio biustą ir jo pagrindą kuria skulptorius Gediminas Piekuras.

„Tai bus pirmasis Lietuvoje ir kol kas vienintelis biustas, pagamintas iš išlydytų monetų. Taip ne tik pagerbsime nacionalinio centrinio banko pirmąjį vadovą, bet ir originaliai įamžinsime Litą, kuris pradėjo savo istoriją Vlado Jurgučio laikais ir liks mūsų atmintyje kaip atkurtai Lietuvos Respublikai padėjęs sustiprėti piniginis vienetas", - sako Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius.

Vlado Jurgučio biustas stovės ant postamento, kuriame bus pavaizduoti tarpukario Lietuvos ir dabartinių laikų litų monetų, buvusių apyvartoje iki euro įvedimo, vaizdai.

„Siekiant išraiškingai sukurti Vlado Jurgučio portretą, pasirinkta laisvos lipdybos plastika, kurią sustiprina pasiūlyta medžiaga. Klasikinė skulptūrinė kompozicija perteikia to meto Lietuvos Respublikos laikmetį ir puikiai dera su architektūra. Siekiant kompozicijos vientisumo ir monumentalumo, tos pačios meninės priemonės (medžiaga ir plastika) naudojamos kuriant koloną. Monetos ir jų fragmentai ne tik suteikia papildomo atraktyvumo, bet turi ir edukacinę funkciją", - sako G. Piekuras.

Biustą nuspręsta daryti iš didesnio nominalo, 50 lito centų monetų, kad naudojant mažesnį monetų kiekį būtų paprasčiau išlieti biustą ir postamentą. Sunaudotų monetų kiekis ir jų svoris paaiškės išliejus paminklą.

G. Piekuras jau sukūrė liejinio modelį, pagal kurį paminklas bus pradėtas lieti artimiausiu metu. Jis pagal Lietuvos banko sutartį su skulptoriumi turi būti sukurtas iki šių metų pabaigos.

Lietuvos banko skelbtame viešajame konkurse Vlado Jurgučio atminimui įamžinti dalyvavo penki menininkai. Jį laimėjęs G. Piekuras yra sukūręs skulptūrų, kurios stovi Vilniaus viešosiose erdvėse.

Vladas Jurgutis - viena iškiliausių tarpukario Lietuvos asmenybių, politikas, mokslininkas, pedagogas, talentingas finansininkas, nuo Lietuvos banko veiklos pradžios ir nacionalinės valiutos lito išleidimo į apyvartą septynerius metus (1922-1929 m.) vadovavęs mūsų šalies centriniam bankui - Lietuvos bankui - ir visai šalies pinigų politikai. Tuometinei Lietuvos pinigų sistemai jis sukūrė tvirtus pamatus.

Vlado Jurgučio nuopelnams Lietuvos bankininkystei pabrėžti Lietuvos bankas yra įsteigęs Vlado Jurgučio premiją. Šiemet ji skirta septintą kartą.

Lietuvos bankas taip pat yra įsteigęs Vlado Jurgučio stipendiją. Ji kiekvienais metais skiriama geriausiai studijuojantiems dviem Lietuvos Respublikos universitetų dieninio skyriaus bankininkystės ir finansų specialybės studentams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS