Parodoje – Trakų bazilikos lobiai | kl.lt

PARODOJE – TRAKŲ BAZILIKOS LOBIAI

Trakų salos pilyje antradienį atidaroma tarptautinė jungtinė paroda „Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimui - 300“, kurioje eksponuojami unikalūs eksponatai iš Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos lobyno.

Pasak Trakų istorijos muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, parodoje pristatomos Trakų Dievo Motinos ir Kūdikėlio Jėzaus karūnos, kuriomis 1718 metų rugsėjo 4 dieną buvo iškilmingai vainikuotas Trakų Dievo Motinos paveikslas.

Švč. Mergelės Marijos ir kūdikėlio Jėzaus karūnas iš Vatikano bazilikos kapitulos išrūpino Vilniaus vyskupas Konstantinas Bžostovskis. Šalia jų eksponuojamos dar dvi stebuklingojo paveikslo puošmenos - Trakų Dievo Motinai dovanotos karūnos ir aptaisai, monstrancijos, liturginė tekstilė.

Parodoje išvysime ir XVII a. nežinomo dailininko tapytą Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos fundatoriaus, Vytauto Didžiojo, portretą iš Trakų istorijos muziejaus rinkinių.

XX a. atlikti paveikslo tyrimai liudija, kad pirminis paveikslas buvo nutapytas vakarietišku vėlyvosios gotikos stiliumi, tačiau gaji legenda, kad tai Vytautui Didžiajam Bizantijos imperatoriaus Emanuelio II Paleologo (1391-1425) dovanota ikona, kuri buvo laikoma Trakų salos pilyje, o 1409 m. perkelta į bažnyčią.

Antrojoje parodos dalyje eksponuojami dailiosios tekstilės šedevrai - keturios kontušo juostos iš Plocko vyskupijos muziejaus (Lenkija). Kontušo juostos, labiau žinomos Slucko juostų pavadinimu, pradėtos austi Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XVIII a. Dėl subtilaus kolorito ir savito dekoro jos priskiriamos taikomosios dailės vertybėms.

Trečiojoje parodos dalyje eksponuojami Trakų istorijos muziejaus organizuoto tarptautinio ekslibrisų konkurso „Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimui - 300 metų. REGINA LITUANIAE“ darbai. Konkurse dalyvavo 99 menininkai iš 24 šalių, buvo atsiųsti 162 kūriniai.

Konkursiniai darbai sugulė į parodos katalogą, originalai po parodos uždarymo bus saugomi Trakų istorijos muziejaus dailės rinkinyje.

ELTA primena, kad 2018-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Lietuvos Globėjos, Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimo 300-ųjų metinių minėjimo metais.

Trakų Dievo Motinos atvaizdas yra pirmasis popiežiaus Klemenso XI atsiųstomis karūnomis 1718 m. oficialiai vainikuotas paveikslas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Paroda „Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimui - 300“ Trakų salos pilyje bus eksponuojama iki spalio 30 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS