Patarimai Vilniaus šviesų festivalio svečiams: kaip patogiau viską rasti ir apžiūrėti? | kl.lt

PATARIMAI VILNIAUS ŠVIESŲ FESTIVALIO SVEČIAMS: KAIP PATOGIAU VISKĄ RASTI IR APŽIŪRĖTI?

  • 0

Ketvirtadienio vakarą prasideda VI-asis Vilniaus šviesų festivalis, kuriame vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami patirti šviesos meno meistrų ir jaunųjų talentų kūrinius bei turiningai švęsti Vilniaus 701-ąjį gimtadienį. Kad apsilankymas keturias dienas truksiančiame renginyje būtų sklandus ir jo lankytojai kokybiškai praleistų laiką, festivalio organizatoriai primena svarbiausią informaciją ir dalinasi bičiuliškais patarimais.

Festivalio darbo laikas

Vilniaus šviesų festivalio svečiai sausio 25–28 d. šviesos meno galerijos erdvėse laukiami nuo 18–23 val. Išimtis – ketvirtadienį, sausio 25 d. instaliacija Nr. 8 – VILNIUS 700 – KOSMOSO VILNIUS Vilniaus jėzuitų gimnazijos kieme pradės veikti nuo 19 val.

Maršrute – 20 šviečiančių objektų

2024 metų Vilniaus šviesų festivalio programoje  yra net 20 modernaus meno eksponatų – penkiolika naujų šviesos instaliacijų ir penki papildomi objektai. Renginio lankytojų patogumui sudarytas visus eksponatus apimantis, sostinės senamiesčio erdvėse vinguriuojantis, maršrutas. Instaliacijas rekomenduojama lankyti nuoseklia eilės tvarka.

A. Buinausko nuotr.

Pradėti pasivaikščiojimą ir naujų įspūdžių paieškas siūloma nuo greta Bernardinų sodo esančios Menų spaustuvės (Šiltadaržio g. 6), kurioje bus pristatomos dvi instaliacijos Nr. 1 ir Nr. 2 bei papildomas objektas D. Keliaujant maršrutu toliau bus galima apžiūrėti Turizmo informacijos centro vitrinas (papildomas objektas C), o apsidairius LR Prezidentūros kiemelyje, kviečiama apsilankyti Vilniaus paveikslų galerijos kieme, toliau keliauti Bokšto gatve, užsukti į Bokšto skverą ir Vilniaus Jėzuitų gimnazijos bei edukacinių medijų centro „Lajoteka" kiemus. Vėliau, pasigrožėjus įspūdinga videoinstaliacija ant Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios, maršrutas veda Vokiečių gatvės pėsčiųjų alėja, užsuka į S. Neries gimnazijos ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemus, kviečia užeiti į Šv. Kotrynos bažnyčią bei paieškas užbaigti Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje.

Be jau paminėtų, likusius du papildomus objektus galima išvysti Katedros aikštėje. Tai festivalio tradicija ir vizitine kortele tapusios instaliacijos: A – Gedimino pilies bokštą puoš atnaujinta šviesos karūna – KVIETIMAS; ir B – Katedros aikštėje sužibs NŪDIENOS GEDIMINAS – paminklo Vilniaus miesto įkūrėjui LDK didžiajam kunigaikščiui Gediminui kardas. Objektas E šiek tiek nuklydęs nuo maršruto ir lankytojų lauks bohemiškame Užupyje, Jono Meko Skersvėjo take.

Instaliacijos uždarose erdvėse

Trys festivalio instaliacijos bus eksponuojamos ne atvirose, o uždarose erdvėse – Nr. 14 Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30) ir Nr. 1 ir Nr. 2 Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6), kur organizatoriai tikisi lankytojų supratimo ir kantrybės belaukiant eilėje prie įėjimo. Čia lankytojų srautus valdys ir visais klausimais padės festivalio savanoriai.

Draudžiama liesti rankomis

Festivalio organizatoriai tikisi lankytojų supratingumo ir pagarbos menininkų kūriniams ir labai prašo instaliacijų neliesti rankomis.

S. Žiūros nuotr.

Išimtys – interaktyvios instaliacijos: Nr. 1 Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6), Nr. 13 LTMK muziejaus kieme (Vilniaus g. 41) ir Nr. 14 Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30), kurios tik lankytojų dėka atsiskleis visu grožiu. Kokiu būdu? – Paaiškins savanoriai.

Festivalio maršrutas – žemėlapyje

Susipažinti su žemėlapyje atvaizduotu festivalio maršrutu galima Vilniaus šviesų festivalio svetainėje https://lightfestival.lt/marsrutas/, mobiliojoje programėlėje arba lankstinukuose, kuriuos galima rasti Turizmo informacijos centre (Pilies g. 2) ir Vilniaus miesto savivaldybės informacijos centre (Konstitucijos pr. 3, 1 aukšte). Taip pat lankstinukus dalins savanoriai, kurie renginio metu maloniai padės ir atsakys į visus su festivaliu susijusius klausimus. Jie renginio metu dėvės ryškias geltonos spalvos liemenes.

S. Žiūros nuotr.

Patogiau su mobiliąja programėle

Mobilioji programėlė – patogiausias būdas rasti visus Vilniaus šviesų festivalio objektus: instaliacijų vietas, adresus, meno objektų  aprašymus, darbo laiką ir praktines rekomendacijas dėl viešojo transporto, automobilių parkavimo bei informaciją negalią turintiems žmonėms. Ją atsisiųsti arba atsinaujinti galima App Store arba Google Play.

Neskubantiems – atokvėpio ir gastro erdvės

Atsikvėpti, pasimėgauti karštais gėrimais, numalšinti alkį ir aptarti naujus įspūdžius sausio 25–28 d. vilniečiai ir miesto svečiai galės sostinės K. Sirvydo skvere, dar kitaip vadinamame „Prancūzparkyje“, kur nuo 17 val. iki 23 val. veiks restoranų ant ratų erdvė.

Taip pat keliaujantiems Vokiečių g. link, rekomenduojama iki 20 val. užsukti pas festivalio draugus – į jaukią kavinę „Italala Caffè" (Vokiečių g. 1) pasimėgauti rūšinės kavos ar sušildančios arbatos puodeliu, kur ne tik atrasite naujų skonių bei specialiai Vilniaus šviesų festivaliui skirtą kavos gėrimą Light Flat Whitebet, bet ir festivalio informacinių lankstinukų.

Festivalis – draugiškas gyvūnams

Primename – Vilniaus šviesų festivalis yra draugiškas gyvūnams. Organizatoriai tikisi, kad kiekvienas atsakingas keturkojo augintojas žino, jog šiame renginyje yra gausu ryškios ir dinamiškos šviesos, kuri gyvūnus gali sutrikdyti. Tad prieš apsilankymą festivalyje, šeimininkas turėtų įsivertinti savo augintinio būklę ir elgesį bei tai, ar keturkojis tikrai jausis saugus ypač uždarose festivalio erdvėse.

Norint užtikrinti, kad festivalio patirtis būtų maloni tiek lankytojams, tiek ir gyvūnams, rekomenduojama lengvai susijaudinančius bei garsams ir ryškiai šviesai jautrius augintinius verčiau palikti namuose. Iš į festivalio erdves atėjusių drauge su augintiniu, tikimasi, kad gyvūnas bus šalia šeimininko ne didesniu nei pusės metro atstumu, su antsnukiu ir prisegtu pavadėliu. Taip pat prašoma, kad kiekvienas atsakingas keturkojo augintojas pasirūpintų higienos ir sanitarijos reikalavimų laikymusi.

Eismo ribojimai senamiestyje

Nuo ketvirtadienio, sausio 25 d. vakaro, laukiant didelio miestiečių ir svečių susidomėjimo bei siekiant užtikrinti festivalio lankytojų saugumą, senamiestyje bus įvesti eismo ribojimai.

Nuo sausio 25 d. 18 val. iki sausio 28 d. 23 val. bus draudžiamas transporto priemonių eismas Universiteto, Švarco gatvėse, taip pat Didžiosios gatvės dalyje priešais Šv. Kazimiero bažnyčią ir Vilniaus gatvės dalyje nuo Liejyklos iki Klaipėdos gatvės.

Vilniaus šviesų festivalio metu sausio 25–28 d. nuo 18 val. vakaro iki 6 val. ryto bus draudžiamas transporto priemonių (išskyrus gyventojų ir aptarnaujantį transportą) įvažiavimas į senamiestį.

Į festivalį – viešuoju transportu

Organizatoriai praneša, kad patogiausias būdas aplankyti senamiestyje įsikūrusį festivalį – vykti viešuoju transportu. Įprastas viešojo transporto eismas nesikeis. Su maršrutų trasomis ir eismo tvarkaraščiais galima susipažinti interneto tinklalapyje www.judu.lt  ir viešojo transporto mobiliosiose programėlėse www.stops.lt , „m.Ticket“, „Trafi“.

Atvykstantiems į Vilnių automobiliu, rekomenduojama iš anksto pagalvoti apie kelių eismo taisyklių nepažeidžiantį automobilio parkavimą.

Daugiau informacijos apie parkavimo zonas ir aikšteles galima rasti čia: https://judu.lt/vairuotojams/ bei mobiliojoje programėlėje „m.Parking“.

VI-asis Vilniaus šviesų festivalis – sausio 25–28 d., nuo 18 val. iki 23 val.

Daugiau informacijos svetainėje  ir Facebook.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS