Pinigai už pažymius: gera paskata ar bereikalingos išlaidos? | kl.lt

PINIGAI UŽ PAŽYMIUS: GERA PASKATA AR BEREIKALINGOS IŠLAIDOS?

  • 3

Vilniaus rajone siūloma skirti premijas už gerą mokymąsi, šimtukus egzaminuose, praneša LNK.

Apie tai plačiau papasakojo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnas Waldemaras Urbanas.

– Pristatykite, kaip gimė idėja skatinti abiturientus pinigine išraiška?

– Kitą savaitę bus šio projekto pateikimas. Tikiuosi, kad taryba apsispręs teigiamai. Idėja kilo, nes mes norime labiau motyvuoti Vilniaus rajono moksleivius, abiturientus siekti aukštesnių mokymosi rezultatų. Mūsų projektas numato, jei mokinys, pradedant nuo penktos iki dvyliktos klasės, turės visų dalykų metinį pažymį dešimtuką, gaus mokymosi metų pabaigoje 500 eurų premiją. Taip pat mūsų projektas numato ir kitą galimybę. Abiturientai, kurie išlaikys egzaminus ir gaus bent vieną šimtuką, gaus 250 eurų premiją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar tai įkvėpė jūsų paties istorija? Būtumėte norėjęs gauti piniginę premiją už gerus pažymius?

– Deja, nebuvau dešimtukininkas. Mes tame matome prasmę. Mokiniui, nepilnamečiam asmeniui, mamos ar tėčio duoti pinigai nėra tas pats, kas pinigai, kuriuos jis savo pastangomis pats uždirba.

– Kiek per metus tai kainuotų?

– Skaičiuojame apytiksliai. Nežinome, kiek įtakos tas projektas padarys mokiniams nuo naujos mokslų metų pradžios. Manome, kad būtų kažkur apie 100 tokių dešimtukininkų ir apie 40-50 abiturientų, kurie gaus bent vieną šimtuką iš egzaminų. Biudžetui našta būtų apie 60 tūkst. eurų per metus.

– Kokių šalių ar miestų pavyzdžiu remiatės? Ar tikrai tikitės, kad tai sulauks palaikymo?

– Nesidomėjome kitomis šalimis. Bet Lietuvoje matome tuos gerus pavyzdžius. Žinome, kad Palangos savivaldybė jau įteisinusi tokią tvarką.

Mokiniui, nepilnamečiam asmeniui, mamos ar tėčio duoti pinigai nėra tas pats, kas pinigai, kuriuos jis savo pastangomis pats uždirba.

– Jei atsirastų kritikuojančių, kad kiekvieno jaunuolio pareiga gerai mokytis ir tai daryti ne dėl pinigų, ką jiems atsakytumėte?

– Galvojame, kad atsiras kritikuojančių. Kiekviena idėja susiduria su tuo. Ta 500 eurų premija nėra labai dideli pinigai, bet jaunam žmogui nemaža suma. Jiems tai bus savotiška paskata. Savivaldybė jau ir anksčiau turi tvarką skatinti tuos moksleivius, kurie užėmė prizines vietas Respublikinėse olimpiadose. Tai nėra pinigai, tai daiktai ar kuponai, išvykos.

– Jei taryba nepriims šios idėjos, ieškosite kažkokių kitokių išeičių?

– Taryba gali atmesti sprendimą. Be abejo, kalbėsime su frakcijomis. Manau, kad tai tikrai verta dėmesio idėja. Jei reikės patobulinti, patobulinsime. Eisime šiuo klausimu į priekį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

R

Suprasčiau, jei Lietuva ir švietimas taskytusi savo uždirbtus pinigais, bet kai taškai skolintis tokiu atveju geriau padaryti kaupiami fondą ir už tuos pinigus finansuoti gabių mokinių studijas universitetuose. Kad nepasiturintys, bet gabūs vaikai galėtų studijuoti ir siekti mokslo aukštumų, o mažiau gabus išvis neturėtų net už pinigus ten patekti, nes iškreipia pačią studijų kokybę ir jie naudojasi gabiausiais studentais nusirašinėdami ( neduosi nusirašyti - sumušiu ar panašiai), demotyvuodami gabius studentus, nes a la biznieriai- pirkasi pažymius. At norite, kad projektuotų namus tie, kurie nesugeba atsiminti daugybos lentelės, o funkcija jiems jau kosmosas, arba gydytojai, kurie neskiria tikro ligonio nuo apsimetelio ir neatpažįsta ligos požymių, nes nesimokė, o už pinigus studijavo. Netgi yra tokių, kurie dabar skelbiasi įvairiais sveikatinimo specialistais at treneriais ir net nežino kaip dozuoti krūvį, kad žmogaus neištiktų infarktas arba kokios raumenų grupes turi dirbti

Ha

O lietuviams uz desimtukus siulo pakuoti chemodanus ir grizti i rodyna.

senis

aš galvoju kad tutaišyje specialiai alina valsatybę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS