Po T. V. Raskevičiaus bučinio Celofanui – kritikos strėlės: tai – Seimo nariui nederamas elgesys! | kl.lt

PO T. V. RASKEVIČIAUS BUČINIO CELOFANUI – KRITIKOS STRĖLĖS: TAI – SEIMO NARIUI NEDERAMAS ELGESYS!

  • 156

Po to, kai šeštadienį Vilniuje vykusiose LGBTIQ eitynėse parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius pabučiavo prieš eiseną protestavusį skandalingąjį Antaną Kandrotą-Celofaną, socialiniame tinkle kilo diskusijų banga.

Pašiepiančių komentarų dauguma

Po šio akibrokšto T. V. Raskevičius savo feisbuko profilyje pasidalijo bučinio nuotraukomis. Prie jų paliko ir prierašą: „I kissed a boy and I like it“ („Pabučiavau vyrą ir man tai patinka“ – aut.past.). 

Čia netruko užvirti internautų diskusija, kurioje nestigo pašaipių komentarų. „Iš esmės, nuleidai čiuvaką vienu bučkiu“, „Super. Celofanas, grįžęs į įstaigą, sulauks klausimų ir pasiūlymų“, „Dabar tiesiai į kalėjimą ji ir ant laktos. Šiaip, manau, čia buvo slaptųjų tarnybų akcija tokiu būdu užkardyti naujus Celofano nusikaltimus“, „Būkite atsargus, Tomai, nežinia, kur tas celofanas mėtėsi“, „Koks geras atsakas homofobui! Tikras meilės paradas“, „Viskas, Celofanui jau nebegrįžti į zoną“, „Oi negaliu – visą rytą juokiuosi! Koks šaunuolis Tomas Vytautas Raskevičius, kaip greitai sureagavote, sugalvojote! Net nežinau, ar galėtų būti geresnis gestas tokioje situacijoje – genialu!“ – rašė komentatoriai.

 

 

„Vilnius Pride 2023: vis dar einam“

P. Paleckio/BNS nuotr.

Tačiau nors daugelis jų į parlamentaro bučinį Celofanui pažvelgė kaip į pokštą, keliantį juoką, atsirado ir manančių priešingai. „O aš manau, kad pasielgėte bjauriai. Taip, Celofanas&Co nei intelektu, nei kultūra nepasižymi. Bet tai nereiškia, kad galite pažeisti kito žmogaus fizinę neliečiamybę. Nesvarbu, smogti ar bučiuoti – tai elementarios žmogaus teisės, kurias turėtumėte žinoti“, – rašoma viename komentare. 

„O paskiau sako, kad homoseksualai nelenda prie heteroseksualų. Čia taip – pamastymui. Vargu, ar taip čia visi džiūgautumėte, jeigu koks Puidokas ar Gražulis pabučiuotų jauną studenčiokę, kad atšvestų „heteroseksualumą“. Na, bet visas šitas balaganas ir yra apie tai – apie dvigubus standartus“, – įsitikinęs kitas komentatorius.

Filmų režisierius: tai – nederamas elgesys

Pastarojo pobūdžio nuomonės po T. V. Raskevičiaus įrašu, iliustruotu jau minėta nuotrauka, nebuvo vienintelės. Į parlamentaro elgesį sureagavo ir filmų režisierius Romas Zabarauskas.

Jis viešai prieinamame feisbuko puslapyje rašė: 

„Seimo narys pabučiavo nusikalstama veikla pagarsėjusį protestuotoją Celofaną. Stebina, jog ir šis žingsnis beveik nesulaukė viešos kritikos, todėl vis dėlto noriu ją išreikšti pats (nes tiesiog nenoriu su tuo sietis, pats anksčiau palaikęs šį politiką). Tai yra visiškai nederamas elgesys niekam, o ypač Seimo nariui“, – įsitikinęs R. Zabarauskas.

 

 

Jis išskyrė kelis punktus, kodėl toks bučinys yra nederamas veiksmas:

1) Nesiryžčiau spręsti, kaip vertintų teisininkai, tačiau akivaizdu, jog bendražmogiška prasme bučiuoti žmogų be jo leidimo yra seksualinio priekabiavimo forma;

2) Toks elgesys tampa įvaizdžiu homofobiškam stereotipui, neva homoseksualūs vyrai linkę priekabiauti prie heteroseksualių;

3) Bučinio logika vėlgi yra homofobiška – juoką tarsi turi sukelti faktas, jog Celofaną pažemins bučinys su vyru, kurio jis taip „bijo“. Kitaip tariant, dviejų vyrų bučinys paverčiamas pajuokų objektu;

4) Kita vertus, tokiu bučiniu tarsi trivializuojama Celofano nusikalstama veikla, jis ir jo santykis su LGBT+ bendruomene sužmoginamas;

P. Peleckio/BNS nuotr.

5) Galiausiai, be abejo, nukreipiamas dėmesys nuo realių problemų – nes ne Celofanas Lietuvoje saugo LGBT+ lygiateisiškumą varžančius įstatymus, o Seimas ir valdančioji koalicija, kuriai T. V. Raskevičius ir priklauso. Tad daug logiškiau būtų kritikuoti premjerę Ingridą Šimonytę – bet juk tai kažkodėl daug kam atrodytų radikaliau, nei priekabiauti prie nusikaltėlio.

Sulaukė palaikymo

Šią žinomo vyro nuomonę socialiniame tinkle pastebėjo LGBTQ+ teisių naujienų portalo redaktorius Jonas Valaitis.

„Pirmiausia, norėčiau atkreipti dėmesį, kad nesu didelis Celofano gerbėjas, mano nuomonė apie jį yra aiški. Šis veikėjas man yra grasinęs susidorojimu (policija,  beje, ikiteisminio tyrimo nepradėjo, nes pritrūko nusikaltimo sudėties), o aš jį kritikuoju dėl prorusiškos ir homofobiškos laikysenos. Tačiau, nepriklausomai nuo to, ar mes sutinkame su jo pažiūromis ir elgesiu, ar ne, nesvarbu, kas yra tas žmogus, bet nėra pagrindo nekorektiškai elgtis prieš jį.  Nesvarbu, ar žmogus nusikaltėlis, ar homofobas, ar vatnikas, manau, prie nieko priekabiauti nevalia“, – akcentavo jis.

Pasak J. Valaičio, tai, ką šeštadienį padarė T. V. Raskevičius, yra ne tik nekorektiškas ir homofobiškas, nepadorus elgesys, bet ir diskredituoja pačią LGBTQ+ bendruomenę.

Tomas Vytautas Raskevičius (dešinėje). P. Peleckio/BNS nuotr.

Buvęs Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius taip pat teigiamai sureagavo į šias dvi nuomones bei išsakė savąją.

„Tenka apgailestauti, kad žiniasklaida seksualinio priekabiavimo ir patyčių neįžvelgė, kad tai laikė pokštu. Ar tikrai seksualinis priekabiavimas yra pokštas? Dar daugiau, tenka apgailestauti, kad ir eitynėse dalyvavusi lygybės ombudsmenė nemato tame nieko blogo, kai Seimo narys, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas, buvęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojas, seksualiai viešai priekabiavo prie kito asmens. Taip, tai sustiprina stereotipus, kad homoseksualūs asmenys, arba tiksliau vyrai, linkę priekabiauti prie heteroseksualių asmenų (vyrų). Tačiau keltinas ir kitas klausimas, ar seksualinis priekabiavimas dera su Seimo nario etika, kokią žinią tai neša kitiems visuomenės nariams, ar tai tas lauktas dialogas su visuomene, politikais?“ – feisbuke rašė V. Valentinavičius.

Čia jis kreipėsi ir į Viktoriją Čmilytę-Nielsen klausdamas, ar ši pritaria seksualiniam priekabiavimui, ar toks Seimo nario elgesys yra norma.

Bučinys į žandą

Primename, kad LGBTIQ eisenai pasibaigus Katedros aikštėje su A. Kandrotu susitiko ir parlamentaras T. V. Raskevičius. Celofanui užsigeidus bendros asmenukės, parlamentaras protestuotoją pabučiavo.

Antanas Kandrotas-Celofanas. P. Peleckio/BNS nuotr.

Kaip skelbia TV3.lt, po šio nutikimo A. Kandrotas grasina skųstis policijai.

„Rašysiu pareiškimą dėl seksualinio priekabiavimo. T. V. Raskevičius puolė mane bučiuoti prieš mano valią. Jei ne pareigūnai, būtų gavęs į dantis“, – tikino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (156)

seimo nariui?

Seksualine prievarta yra jokiam zmogui nederamas elgesys. Tai nusikaltimas, uz kuri turi buti baudziama

Ar esame reiklūs?

Privalome bent jau tiek iš pretenduojančių į politiką reikalauti, kad skirtų savo miegamąjį nuo viešumos, nuo Seimo, vyriausybės ir t.t. Kad skirtų privatų gyvenimą, draugų vakarėlius, nuo darbo pareigų, nuo viešumos. O jei jiems priimtina raudonųjų žibintų kvartalams būdinga savireklama, tai nei Seimas, nei sostinės viešosios erdvės, nei švietimo sistema tam ne vieta. KILKIM NUO SOFŲ, ir VISI Į RINKIMUS!

Anonimas

Seimo nariai neskiria Seimo nuo naktinio klubo? Kažkas iš nuobodulio kokį nors šurajų Seiman pasikviečia, kažkas gatvėje bučiuotis lenda (gal taurelę paėmęs buvo?)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS