Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl medžių kirtimo teisėtumo Verkių regioniniame parke | kl.lt

PROKURATŪRA PRADĖJO TYRIMĄ DĖL MEDŽIŲ KIRTIMO TEISĖTUMO VERKIŲ REGIONINIAME PARKE

  • 3

Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėtas tyrimas dėl Verkių miške, esančiame Verkių regioniniame parke, medžių kirtimo teisėtumo.

Kaip antradienį pranešė prokuratūra, įvertinę viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl sostinės Verkių regioniniame parke, Verkių miške, medžių kirtimo, Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo gynimo skyriaus prokurorai savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Organizacijų ir žmonių sambūrio „Girių spiečius“ narys Mindaugas Potapovas anksčiau išplatino pranešimą, kad šalia Santariškių esančiame sklype iškirstos ne tik kinivarpų pažeistos eglės, bet ir brandūs bei pusamžiai ąžuolai, klevai, liepos, pušys, lazdynai ir kiti lapuočiai. Kirtimų leidimai išduoti ir kitiems sklypams.

Kaip nurodoma pranešime, dėl to M. Potapovas išsiuntė kreipimąsi į institucijas, paragino stabdyti kirtimus.

Tuo metu Valstybinė miškų tarnyba nurodo, kad šiose vietovėse daugiausiai yra valstybinių miškų, kuriuose plynieji sanitariniai kirtimai galimi ir juose nėra privaloma palikti sveikus medžius, tarp jų – ir lapuočius.

„Ypač jei jie apsunkina medienos ruošą, medienos ištraukimą iš miško ar miško atkūrimą. Miško valdytojas, atsižvelgdamas į vietovės bei paties kirtimo specifiką, pats sprendžia, kokius medžius kirsti, kokius palikti“, – nurodė tarnyba.

Anot jos, kirtimus nurodytose vietovėse vykdo šių miškų valdytojas – Valstybinių miškų urėdija. Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, nei viena biržė šiose teritorijose nepatenka nei į „Natura 2000“ teritoriją, nei į Europos Bendrijos buveinių teritoriją, todėl naikinti minėtų sanitarinių kirtimų leidimus nėra pagrindo.

„Valstybinė miškų tarnyba, pripažindama atskirų savo darbuotojų padarytas klaidas, užtikrina, kad visi leidimai išduodami vadovaujantis LR Miškų įstatymo, miško kirtimo taisyklių ir miško sanitarinės apsaugos taisyklių nuostatomis“, – pranešime cituojamas tarnybos direktorius Saulius Vasiliauskas.

Pasak jo, prieš išduodant bet kurį leidimą, įsitikinama, kad toje vietoje nėra jokių buveinių ar saugotinų teritorijų ir kad kirtimus vykdyti galima, priešingu atveju leidimas neišduodamas.

Valstybinė miškų tarnyba atkreipė dėmesį, kad visi miškų valdytojai įstatymu yra įpareigoti iškirstą mišką atkurti, t. y. atsodinti. Pagal įstatymą, miško žemėje negalima jokia kita veikla, tik miško auginimas ir miškininkavimas. Jeigu kuris nors miško plotas ir yra iškertamas, jis privalo per trejus metus būti atkurtas.

Kirtimų teisėtumą kontroliuoja Aplinkos apsaugos departamentas.

Valstybinė miškų tarnyba įgyvendina valstybės politiką gamtos išteklių – miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių – valdymo srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

baikit koks parkas jei jame auga medžiai dar ir tokie iš kurių galima lentu pripjaut.

bl t

kol šita kontora ka ištirs Lietuvoj mišku ir parku neliks

Liepa

Pradėkit pradėkit. Šaukštai po pietų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS