Protestuotojai sostinės Lukiškių aikštėje reikalauja pastatyti Vytį | kl.lt

PROTESTUOTOJAI SOSTINĖS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE REIKALAUJA PASTATYTI VYTĮ

Per šimtas visuomenininkų antradienio pavakarę Vilniaus Lukiškių aikštėje surengtame mitinge reikalauja atsisakyti jau atrinkto „Laisvės kalvos“ projekto bei šioje aikštėje pastatyti Vytį.

Akcijoje pristatytas skulptoriaus Gitenio Umbraso skulptūros „Baltai“ – skriejančio Vyčio maketas, dalyvavęs ankstesniuose konkursuose.

Pasak protestuoto organizatorių, aikštė turi atspindėti valstybingumą, įamžinti laisvės kovų dalyvius, o šias idėjas galėtų įkūnyti tik Vyčio simbolis, tačiau tai nebūtinai turėtų būti G. Umbraso kūrinys.

Pats menininkas BNS išsakė idėją atrinkti visų iki šiol skelbtų aikštės memorialo konkursų prizininkus ir iš jų atrinkti naują laimėtoją.

„Sudarius komisiją, reikėtų atrinkti darbą, kurį galima būtų vystyti, nes skelbdami naują konkursą pasityčiotumėme iš konkursantų“, – sakė jis.

Visuomenininkai, politikai taip pat piktinosi pastarųjų mėnesių sostinės politikų sprendimais panaikinti atminimo ženklus Kaziui Škirpai bei Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai, reiškė nepasitenkinimą dešimtmetį stovinčia skulptūra šalia Neries „Krantinės arka“.

2017-aisiais skelbtose Lukiškių aikštės memorialo dirbtuvėse geriausia idėja pripažintas skulptoriaus Andriaus Labašausko darbas „Laisvės kalva“, tačiau dėl teismų procesų, paveldosaugininkų, savivaldybės pastabų jis kol kas nepastatytas.

Diskusijos dėl reprezentacinės valstybės Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Žilvinas Ručys

Gal dar tokį mėšlo gabalą kaip Kaune ? Štampovkę , kuri be jokios kūrybinės vertės , tik valstybės pinigams iššvaistyti ir nuopisoms pasipuikuoti . Reikia to kas yra menas o ne štampofkė , kurios nieks neprisimins kai Ir nepatirs šalies .

z

na ir meno supratimas , ar jums negana vamzdžio?

Labai tiktų

BYYBIS...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS