R. Šimašiaus potencialūs koalicijos partneriai: viskas – mero rankose | kl.lt

R. ŠIMAŠIAUS POTENCIALŪS KOALICIJOS PARTNERIAI: VISKAS – MERO RANKOSE

  • 2

Įsibėgėja derybos dėl Vilniaus miesto tarybos koalicijos. Kaip ir žadėjo, meras Remigijus Šimašius kalbas pradėjo su visų išrinktų frakcijų atstovais, išskyrus Artūrą Zuoką ir jo komandos narius.

Galimi R. Šimašiaus koalicijos partneriai sutartinai iniciatyvą formuoti koaliciją atiduoda dabartiniam merui.

Savaitės viduryje, prieš Vilniaus miesto tarybos posėdį, R. Šimašius dar kartą patvirtino, kad į koaliciją bus kviečiami tie, kurie pritars jo išdėstytiems principams.

„Aš buvau įvardinęs dar pirmadienį tuos šešis punktus. Jie išlieka galiojantys. Tai yra mano sąlyga”, - sakė R. Šimašius.

Vilniaus meras teigė, kad kol kas konkrečių susitarimų nėra padaryta.

„Tikėtis visi gali visko, bet kai susitarsim, tai bus susitarta”, - komentavo R. Šimašius.

Tikėtis visi gali visko, bet kai susitarsim, tai bus susitarta.

Koalicijos dėlionę R. Šimašiui lengvina ir tai, kad nė viena naujai išrinktos tarybos frakcija neturi išankstinių neigiamų nusistatymų kitų frakcijų atžvilgiu. Tai R. Šimašiui suteikia galimybę 26 narių daugumą formuoti iš 41 mandato.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Vilniaus skyriaus pirmininkas Virginijus Sinkevičius tvirtino, kad „valstiečių“ frakcija yra pasiruošusi dirbti su R. Šimašiumi ir visomis kitomis frakcijomis, jeigu pavyks suderinti programas.

Virginijus Sinkevičius, I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

„Šitoje vietoje viskas yra mero rankose. Mes nematome kažko, dėl ko mes negalėtumėme dirbti. (...). Ir lygiai taip pat mes sakėme, kad nesipriešinsime, kaip ten meras dėliotų tą koaliciją, su kuo dėliotų, tai yra jo reikalas. Mes esame pasiruošę remti tuos projektus. Tai dabar klausimas yra jam, kaip jam pavyks susitarti su kitais koalicijos partneriais“, - teigė V. Sinkevičius.

V. Sinkevičius tvirtino, kad programos derinimas jau vyksta.

„Elektroniniu formatu dėliojame darbus, dėl kurių sutartume“, - sakė V. Sinkevičius.

Konservatorių sąrašo Vilniaus mieste lyderis Valdas Benkunskas teigė, kad jų frakcija gavo prašymą paruošti jiems aktualių darbų sąrašą ir pateikti jį R. Šimašiaus komandai.

„Esame pradėję pokalbius. Šiuo metu dirbame ties galimų darbų sąrašu. Turim gavę prašymą pateikti savo matymą ir pozicijas, kokius darbus norėtume įsirašyti ir atlikti per tuos ketverius metus“, - sakė tarybos narys.

V. Benkunskas tvirtino, kad jo frakcija sieks dirbti valdančiojoje koalicijoje.

„Mes esame pasakę dar prieš antrą rinkimų turą, kad gerbsime vilniečių sprendimą dėl mero ir sieksime dirbti koalicijoje valdančiojoje daugumoje tam, kad galėtume įgyvendinti savo rinkėjams duotus pažadus“, - sakė V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas, V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Visgi konservatorius teigė, kad frakcija tikisi lankstumo derinant programą ir netgi kalbantis apie šešis principus, kuriuos R. Šimašius išdėstė kaip būtinas sąlygas koalicijos partneriams.

„Tie principai nėra naujiena. Šimašius apie juos kalbėjo ir prieš rinkimus, ir tarp rinkimų pirmo ir antro turo. Tai ten daugiau mažiau viskas yra žinoma ir aišku. O viskas pasimatys, kai jau konkrečiai turėsime ant popieriaus parašytus tuos darbus ir tų principų įgyvendinimus. Šlifavimui vietos, kaip suprantu, yra. Ir iš visų pusių visi koalicijos partneriai kažką norės savo įnešti“, - teigė V. Benkunskas.

O viskas pasimatys, kai jau konkrečiai turėsime ant popieriaus parašytus tuos darbus ir tų principų įgyvendinimus.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Vilniaus skyriaus vedėja Vanda Kravčionok pripažino, kad koalicijos formavimo prerogatyva yra R. Šimašiaus rankose, bet jų frakcija tikisi pratęsti praėjusioje kadencijoje su R. Šimašiaus komanda pradėtus darbus.

„Mes baigiame šią kadenciją kartu. Manau, kad darbai buvo sėkmingi ir galime tęsti tuos darbus“, - sakė V. Kravčionok.

Kaip ir kitų frakcijų atstovai, V. Kravčionok šiuo metu nemato tokios frakcijos, su kuria nepavyktų sėkmingai dirbti koalicijoje.

„Mes jau ne pirmi metai politikoje, teko dirbti su visais. Gal ne Vilniuje, bet kitose savivaldybėse. Mes esam atviri bendradarbiavimui“, - sakė V. Kravčionok.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas teigė, kad R. Šimašiaus išdėstyti principai jiems yra priimtini.

„Visi keliami principai mums tinka“, - apie Darbo partijos ir R. Šimašiaus komandos programų suderinamumą sakė V. Uspaskichas.

V. Uspaskichas teigė, kad jų frakcija šiuo metu laukia pasiūlymo iš R. Šimašiaus.

„Dar reikia išgirsti ir pasiūlymą todėl, kad vis tiek meras dėlioja, jis turi didžiausią frakciją, koziriai visi jo rankose, todėl čia per daug nepadiktuosi“, - sakė europarlamentaras.

Kovo 3 d. vykusiuose Vilniaus miesto savivaldybės tarybos rinkimuose R. Šimašiaus vedamas komitetas laimėjo 17 mandatų. R. Šimašius į derybas dėl koalicijos pakvietė 9 mandatus laimėjusius konservatorius, 6 mandatus laimėjusią Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koaliciją „Krikščioniškų šeimų sąjunga“, 5 mandatus gavusią Darbo partiją ir su trimis mandatais likusius „valstiečius“. Į derybas nepakviesta A. Zuoko komanda rinkimuose iškovojo 10 mandatų.

Kovo 17 dieną vykusiuose Vilniaus miesto mero rinkimuose Remigijus Šimašius surinko 60 proc. rinkėjų balsų, o jo oponentas Artūras Zuokas - 38 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Visa Vilniaus liberalų dauguma - nuo žagrės. Todėl atitrūko nuo šaknų. Todėl Vilniaus liberalų dauguma nesilaiko moralės ir tradicijų, todėl ima tik sau. Štai pavyzdys - J.Kašėtaitė. "J.Kašėtaitė – Liberalų sąjūdžio senbuvė, šiai partijai priklausanti nuo pat jos įsikūrimo. Iš Varėnos persikėlusi į Vilnių, 2012 metais ji pradėjo vadovauti Liberalų sąjūdžio Žirmūnų poskyriui. Žirmūnų apygardoje į Seimą kandidatavo ir kyšininkavimu su MG Bamtic kaltinamas Š.Gustainis. Jųdviejų bendradarbiavimas virto draugyste, o po ketverių metų pora pradėjo kartu gyventi. Tačiau po metų jie vėl pasuko skirtingais keliais." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

po

karunavimo as negaliu i ji ziureti.Nezinau kodel,bet negaliu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS