R. Šimašius: kitą savaitę skiepytis bus kviečiami 45-erių ir vyresni gyventojai | kl.lt

R. ŠIMAŠIUS: KITĄ SAVAITĘ SKIEPYTIS BUS KVIEČIAMI 45-ERIŲ IR VYRESNI GYVENTOJAI

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, jog kitą savaitę skiepytis nuo COVID-19 bus kviečiami 45-erių ir vyresni gyventojai.

Savo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį R. Šimašius vilniečius ir esančius Vilniuje paragino atvykti skiepytis. Meras tvirtina, kad padėtis Vilniuje yra „labai sudėtinga“, o artimiausios dvi savaitės, remiantis medikais, „bus lemiamos“.

„Labai prašau – neatsipalaiduokime per anksti, kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad vakcinavimo pradžia sukuria per ankstyvą iliuziją, kad virusą jau įveikėme – tada jis smogia trečiąja banga“, – rašo R. Šimašius.

Jis dėkojo Sveikatos apsaugos ministerijai ir Vyriausybei už papildomai skirtas vakcinas ir žada, jog ketvirtadienį bei penktadienį visi esantys Vilniuje gaus pranešimus su raginimu skiepytis bei pasitikrinti, ar jiems vakcina priklauso.

„O jei esate 55-erių ar vyresni – jau tikrai galite skiepytis. Jūsų amžiaus grupės žmonės sudaro daugiau nei pusę pacientų ligoninėse – nerizikuokite, ateikite pasiskiepyti. Jau kitą savaitę skiepui kviesime 45+ amžiaus žmones. Susikaupkim paskutinį kartą ir pasiraitokime rankoves!“ – skelbia R. Šimašius.

Ministro atstovė: eilę atverti galima įvykdžius sąlygas

R. Šimašiaus atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius tvirtino, kad atverti galimybę skiepytis šiai amžiaus grupei planuojama ketvirtadienį Lietuvai sulaukus didesnio kiekio „AstraZeneca“ ir kitų vakcinų, tai bus padaryta vadovaujantis Operacijų vadovo nustatyta tvarka dėl prioritetų.

„Pagal naujausią SAM informaciją, Vilnių pasieks 29,5 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių. Siekiant, kad vakcina nebūtų sandėliuojama, taip pat žinant jos likvidumo problemą, nuspręsta kviesti skiepytis platesnę grupę žmonių. Žinoma, tai daroma laikantis operacijų vadovo nustatytos prioritetų tvarkos“, – BNS sakė jis.

Paklaustas, ar iš dabar skiepijamų prioritetinių grupių nebėra daugiau norinčiųjų skiepytis ir ar savivaldybė su jais susisiekė, K. Vaitkevičius patikino, kad šių grupių aktyvumas – per mažas pagal turimus vakcinų kiekius.

„Atsiranda ir toliau bus skiepijami, tačiau aktyvumas galėtų būti didesnis, sukurti pajėgumai leidžia skiepyti sparčiau“, – kalbėjo jis.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta BNS teigė, kad Vilniaus savivaldybė tai gali daryti, jei vakcinavo kitas grupes arba jei su jais susisiekus norinčiųjų skiepytis daugiau neatsiranda.

„Tikslas yra vienas – vakcinuoti kuo daugiau visuomenės. Tad jei savivaldybė sako, kad jie paskiepijo visas prieš tai esančias grupes, jas perskambino – taip, jie gali tą daryti, leidžiantis pagal prioritetų sąrašą žemyn. Jie gali tą daryti, jei įvykdė žingsnius A, B, C, o ar įvykdė, gali pasakyti tik Vilniaus miesto savivaldybė“, – teigė A. Šuksta.

Vilniaus savivaldybė skelbia šiuo metu skiepijanti 55-erių ir vyresnius, taip pat švietimo darbuotojus ir abiturientus, diplomatus, sergančiuosius lėtinėmis ligomis, socialinių paslaugų teikėjus. Taip pat kviečiami skiepytis pareigūnai, prekybos įmonių salės darbuotojai ir kiti gyvybiškai svarbias funkcijas atliekantys asmenys.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas skirti apie 20 tūkst. šią savaitę visai Lietuvai numatytų „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių tik sostinei sukėlė kitų savivaldybių pasipiktinimą. Iš viso Vilniui, įskaitant Santaros klinikas, numatyta 46,5 tūkst. dozių, t. y. beveik pusė visos šią savaitę Lietuvai skirtos „Pfizer“ siuntos.

Vilniaus savivaldybės atstovai sako, jog tikisi spėti panaudoti visas dozes dar šią savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Daina

Provincija - ne Vilnius. Savivaldybės reikalas skiepyti savo teritorijose. Jei kaime senukai priešinasi, tai dėl to neturi kentėti norintieji skiepytis. O jei žinote, kas galėtų dar būti paskiepytas iš vyresnių grupių - tai imkitės jiems padėti susisiekti, padėkite registruotis ir nuvykti užuot rašinėjęs komentarus

Morgans

Nesuprantama, dar vyresni nepaskiepyti pvz. 60+ provincijoje. Visiškai neaišku kas vykdta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS