Rasų kapinėse bus pastatytas antkapinis paminklas Biržiškoms | kl.lt

RASŲ KAPINĖSE BUS PASTATYTAS ANTKAPINIS PAMINKLAS BIRŽIŠKOMS

  • 0

Šiemet Vilniuje, Rasų kapinėse, planuojama pastatyti antkapinį paminklą čia palaidotiems Biržiškoms.

Lietuvos nacionalinis muziejus po pakartotinio konkurso nugalėtoju pripažino skulptoriaus Mindaugo Junčio projektą „Kelias“.

Pagal jį, numatyta sukurti po atskirą antkapinį paminklą keturiems Biržiškų šeimos nariams – Vaclovui Biržiškai, Viktorui Biržiškai, Mykolui Biržiškai ir Bronislavai Šėmytei-Biržiškienei.

„Kiekvienam asmeniui sudėtas atskiras „kelias“. Jis prasideda nuo žemės gana grubiai apdirbtu akmeniu, tęsiasi laisvos formos, dinamišku siluetu ir pereina per „žydėjimo“ zoną, kyla į viršų, kur įgauna aiškesnę ir konkretesnę formą“, – sumanymą aiškino skulptorius.

Anot muziejaus pranešimo, Biržiškų šeimos palikuonys su konkursą laimėjusiu projektu yra supažindinti ir jo idėją palaiko.

Antkapinį paminklą įrengti ketinama iki lapkričio pradžios.  

Projekto vertė – 48 tūkst. eurų, jis įgyvendinamas Vyriausybės lėšomis.

Nepriklausomybės Akto signataras, Lietuvos kultūros ir literatūros istorikas Mykolas Biržiška (1882–1962) ir jo šeimos nariai – žmona Bronislava Šėmytė-Biržiškienė (1879–1955), broliai Vaclovas (1884–1956) ir Viktoras Biržiškos (1886–1964) Rasų kapinėse Vilniuje ilsisi nuo 2018 metų liepos 11 dienos. Tuomet jų palaikai iškilmingai perlaidoti iš JAV.

Iki šiol Biržiškų kapavietės vietoje stovi granitinis Signataro ženklas. Šis ženklas taps paminklo „Kelias“ dalimi. Signataro ženklai puošia visus Vasario 16-osios Akto signatarų kapus.

GALERIJA

  • Rasų kapinėse bus pastatytas antkapinis paminklas Biržiškoms
V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS