Rašytojų sąjunga toliau sieks paminklą J. Marcinkevičiui pastatyti Vilniuje | kl.lt

RAŠYTOJŲ SĄJUNGA TOLIAU SIEKS PAMINKLĄ J. MARCINKEVIČIUI PASTATYTI VILNIUJE

  • 14

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba penktadienį pranešė lauksianti Vilniaus tarybos sprendimo dėl poeto Justino Marcinkevičiaus įamžinimo jo vardo skvere, nors ir supranta, kad tai gali užtrukti.

„Atsižvelgdama į įvykusią diskusiją ir jos metu išsakytas nuomones, Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba nutarė laukti Vilniaus miesto tarybos sprendimo dėl prie Lietuvos rašytojų sąjungos rūmų esančio skvero atnaujinimo, nors savivaldybės atstovai tokio sprendimo greitu metu ir nežada“, – penktadienį išplatintame pranešime rašė sąjunga.

Lietuvos rašytojų sąjunga ėmėsi iniciatyvos statyti paminklą J. Marcinkevičiui rašytojo vardo skvere prie savo būstinės Vilniaus senamiestyje.

Konkursą laimėjo „Architektūros linijos“ architektų projektas „Trilogija“, tačiau iniciatyvą aptemdė atsinaujinusi diskusija dėl J. Marcinkevičiaus asmenybės.

Rašytojas buvo aktyvus Lietuvai atkuriant nepriklausomybę, dalyvavo Sąjūdžio veikloje, tačiau dalis literatūrologų ir istorikų nevienareikšmiai vertina jo vaidmenį ir kai kuriuos kūrinius sovietmečiu.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas yra sakęs, kad sostinės savivaldybė nesiims spręsti dėl leidimo šiam įamžinimui, kol visuomenėje nebus sutarimo.

Siekį priimti J. Marcinkevičiaus paminklą yra išsakiusios kelios savivaldybės, tarp jų – Širvintų rajono bei Druskininkų.

Taip pat rugpjūčio pradžioje visuomenininkai pradėjo rinkti lėšas naujam poeto įamžinimo projektui, kuriam vieta dar neparinkta.

Poetas, dramaturgas, vertėjas, akademikas bei visuomenės veikėjas J. Marcinkevičius (1930–2011) per kūrybos metus išleido apie 50 eilėraščių, vaikų poezijos, dramaturgijos, esė, publicistinių knygų, tarp žymiausių jo kūrinių – draminė trilogija „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“.

Jis 1957 ir 1969 metais yra pelnęs LSSR valstybinę premiją, 2001-aisiais – Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Statykit

Yra toks pasakymas: kam klius, kam neklius, bet tam bizniui beuodegiui tikrai klius. Prie ko čia ožys, Landsbergis ir kiti kgbistai. Statykit tą paminklą nors visam Centro komiteto biuro šaikai, liks Vilniuje dar vietos ir ožui ir lapei utugovai.

skiep

prikibo prie Marcinkeviciaus su tuo paminklu ta rasytoju sajunga.Duokit zmogui ramybe,amzina jam atilsi.

labai gražu, bet

ar Vytis Lukiškių aikštėje jau pamirštas? toleruotini tampa tik visokie monstrai mooo ir prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios sudarkant ansamblį? Ar švento nieko nėra, tai sprendžia „gimę ne savo kūne“?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS