Registrų centras: jodo tablečių jau įsigijo 16 tūkstančių vilniečių | kl.lt

REGISTRŲ CENTRAS: JODO TABLEČIŲ JAU ĮSIGIJO 16 TŪKSTANČIŲ VILNIEČIŲ

Kalio jodido tablečių su elektroniniais receptais jau įsigijo 16 tūkstančių vilniečių, informavo Registrų centras.

Automatizavus e. sveikatos sistemoje receptų išdavimą, preparatą, skirtą apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos metu, vilniečiai gali įsigyti nuo antradienio.

„Per pirmąją dieną šio vaistinio preparato su e. receptu įsigijo 12,5 tūkstančių vilniečių. Iš viso, e. sveikatos sistemos duomenimis, nuo antradienio iki trečiadienio 11 val. kalio jodido tabletes jau įsigijo apie 16 tūkstančių sostinės gyventojų“, – BNS informavo Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Iš viso numatyta išrašyti daugiau kaip 0,5 mln. kalio jodido e. receptų – ar jis jau suformuotas, gyventojai gali patikrinti prisijungę prie e. sveikatos sistemos. Jis galios mėnesį.

Kaip skelbė Vilniaus savivaldybė, kalio jodido tabletes sostinės gyventojai gali gauti nemokamai pateikę asmens dokumentą atsiimti vaistinių tinkluose „Eurovaistinė“, „Camelia“, „Gintarinė vaistinė“, „Norfos vaistinė“ ir „Benu“.

Registrų centras akcentuoja, kad automatiškai išrašyti receptus be šeimos gydytojo tarpininkavimo leido e. sveikatos sistemos galimybės ir centro specialistų sukurti automatizuoti sprendimai. Receptai formuojami pagal Vilniaus savivaldybės administracijos pavedimą Centro poliklinikai.

Iš viso Sveikatos apsaugos ministerija yra išdalijusi 4 mln. kalio jodido tablečių šešiolikai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą, Baltarusija atmeta kritiką. Pirmąjį elektrinės reaktorių planuojama įjungti kitų metų pirmąjį ketvirtį.

 

 


„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sakė, kad pirmąją kalio jodido tablečių dalinimo dieną pacientų aktyvumas buvo išties nemažas. Kai kurie pacientai specialiai ateina į vaistinę tik kalio jodido tablečių. Kitiems, kurie ateina dėl kitų reikalų, vaistininkai primena apie galimybę neatlygintinai atsiimti kalio jodido tablečių – suaugusiesiems – po 4 vienetus, vaikams – po 2 vienetus.

„Kai pacientai į vaistinę ateina pirkti pagal elektroninį receptą, sistemoje iškart matome ir kitą receptą (jei jis priklauso tam asmeniui) kalio jodido tabletėms. Be abejo, iškart siūlome vieno vizito metu atsiimti ir šias tabletes, – sakė R. Blynas. – Taip pat pacientams, kurie perka ir be recepto, primename apie šią galimybę. Jei pacientas registruotas Vilniaus mieste ir su savimi turi asmens dokumentą ar mintinai žino savo asmens kodą, patikriname, ar yra išrašytas elektroninis receptas ir, jei taip, išduodame tabletes.“

Kaip pasakoja vaistininkai, kai kurie pacientai apie galimybę atsiimti kalio jodido tablečių apskritai nežino. Vaistininkams paaiškinus, kodėl to reikia ir, kad tabletės nekainuoja, pacientai jas atsiima.

„Visgi absoliuti dauguma žino, kad šiuo metu vyksta kalio jodido tablečių dalijimas ir supranta, kodėl to reikia,“ – sakė R. Blynas.

Vaistininkai, asmenis, atsiimančius tabletes informuoja apie galimą preparato vartojimą bei pateikia vartojimo instrukciją lietuvių, rusų, lenkų ir anglų kalbomis.

Vaistininkai akcentuoja, kad šių tablečių negalima vartoti prevenciškai.

Tabletes reikėtų vartoti branduolinės nelaimės atveju rekomendavus Vyriausybei arba Sveikatos apsaugos ministerijai. Įvykus branduolinei avarijai, Vilniaus gyventojai apie tai būtų įspėti trimis būdais: garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

„Camelia“ vaistinė primena, kad kalio jodido tabletės šiuo metu neatlygintinai dalijamos tik Vilniaus mieste gyvenamąja vietą deklaravusiems asmenims. Kalio jodido tabletes, kurias reikėtų išgerti galimai įvykus atominės elektrinės avarijai, vilniečiai gali atsiimti pagal iš anksto išrašytus elektroninius receptus, pateikus asmens dokumentą ar padiktavus asmens kodą.

Ką verta žinoti?

„Branduolinės avarijos atveju radioaktyvusis jodas gali pasklisti po mūsų aplinką: įkvėpus juo užterštą orą arba suvalgius užteršto maisto, radioaktyvusis jodas ima kauptis skydliaukėje, ją žaloti ir ilgainiui neretai sukelia vėžinius skydliaukės susirgimus“, – sako „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič.

Nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio apsaugoti gali kalio jodido tabletės, nes jose esantis stabilusis jodas kaupiasi skydliaukėje bei neleidžia radioaktyviajam jodui į ją patekti.

„Kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų medžiagų, pasklindančių branduolinės avarijos metu. Todėl, nelaimės atveju, būtų privalu imtis ne tik šios, bet ir kitų prevencinių priemonių, kurias rekomenduotų už situacijos valdymą atsakingos institucijos“, – sako „Camelia“ vaistininkė K. Zacharevič.

Kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai yra vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda būtent radioaktyviojo jodo dalelės ir tik sulaukus rekomendacijų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų.

„Šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Taip pat blokuoti skydliaukę kalio jodidu yra veiksminga ir praėjus 2 valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, tačiau ne vėliau nei praėjus 8 valandoms. Kitu atveju, kalio jodido vartojimas gali tapti žalingas organizmui“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

K. Zacharevič pabrėžia, kad vienkartinė kalio jodido tablečių paros dozė apsaugo skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio 24 valandas. Jį reikėtų vartoti su maistu, o vienos dozės kiekis priklauso nuo žmogaus amžiaus.

Atsitikus nelaimei:

– naujagimiams iki 1 mėnesio reikėtų duoti ketvirtį tabletės arba 16 mg;

– kūdikiams nuo 1 mėnesio iki 3 metų – pusę tabletės arba 32 mg;

– vaikams nuo 3 iki 12 metų – visa tabletė arba 65 mg;

– vaikams nuo 12 metų ir suaugusiesiems – dvi tabletės arba 130 mg.

Spiritiniam jodo tirpalui ir joduotai druskai – griežtas ne

K. Zacharevič pabrėžia, kad kalio jodidas yra vienintelis preparatas, kurį reikėtų naudoti avarijos atveju, norint apsaugoti skydliaukę. Nei spiritinis jodo tirpalas, nei joduota druska apsaugoti skydliaukės nepadės.

„Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik odai, jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas – toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų, apsinuodijimą, – sako „Camelia“ vaistininkė. – Jo negalima gerti net skiedžiant vandeniu. Nors joduota druska ir padeda suaktyvinti skydliaukės veiklą, tačiau reikėtų suvalgyti maždaug 1,5 kg druskos, kad tai prilygtų 130 mg dozei kalio jodido. Akivaizdu, jog valgyti tiek druskos yra griežtai draudžiama ir šis veiksmas gali tik pakenkti jūsų sveikatai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alis...

iš daugiau kaip 600 0000?...

teisingai --pirkit kuo daugiau

paskuj uzmarinuokit ir y slojkus , Astravo avarijos atveju -slojka atsidarot ir kaip ersketo ikrus uztepe ant batono galesit sveist y sveikata ,kad sveiki -galetumet nugaist nuo radiacijos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS