Renovuojant Šv. Jonų bažnyčios šiaurinę sieną rasti 140 žmonių palaikai | kl.lt

RENOVUOJANT ŠV. JONŲ BAŽNYČIOS ŠIAURINĘ SIENĄ RASTI 140 ŽMONIŲ PALAIKAI

  • 0

Renovuojant Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčios šiaurinę sieną, Konstantino Sirvydo kieme, rasta per 140 žmonių palaikų.

Jie aptikti prieš metus, apie tai VU pranešė pirmadienį.

Antropologinį tyrimą atlikusios VU Medicinos fakulteto mokslininkės Justina Kozakaitė ir Rūta Brindzaitė nustatė 96 individų lytį ir amžių, 15 jų buvo vaikai.

„Tyrimas atskleidė ir ligas, kuriomis sirgo mirusieji, atrasti išskirtiniai sužalojimai, pavyzdžiui, daugybinės sugijusios traumos galvos srityje arba mirtini sužalojimai, arba sėkmingos chirurginės intervencijos atvejis – sugijusi pėdos amputacija ir kt. Tokie tyrimai padeda nustatyti ne tik medicininius, bet ir istorinius faktus“, – VU pranešime sakė R. Brindzaitė.

Nuo Šv. Jonų bažnyčios pastatymo XIV–XV amžių sandūroje jos rūsiuose laidoti žmonės. Ten amžino poilsio atguldavo ne tik dvasininkai ar bažnyčios mecenatai, bet ir iškilūs miestiečiai.

Vilniaus auksakaliai, siuvėjai, chirurgai. Dėl to iškilūs miestiečiai čia buvo ir laidojami rūsiuose.

„Įkūrus bažnyčią buvo įsteigta Šv. Jono Krikštytojo brolija, kurios nariai buvo įžymesni miestiečiai, turėję rūpintis parapinės bažnyčios išlaikymu. Savo koplyčias prie parapijos bažnyčios netruko įsisteigti Vilniaus auksakaliai, siuvėjai, chirurgai. Dėl to iškilūs miestiečiai čia buvo ir laidojami rūsiuose“, – teigiama VU pranešime.

Bažnyčios Piaseckių ir Oginskių koplyčiose esančios paminklinės lentos su epitafijomis paliudija, kad rūsiuose palaidoti šių koplyčių fundatoriai. O po Loreto Marijos altoriumi yra įrengtas Jono Liutauro Chreptavičiaus šeimos moterų mauzoliejus.

XVI–XVII amžių sandūroje perpildyti rūsiai buvo išvalyti.

XIX amžiaus trečiajame dešimtmetyje rekonstruojant Šv. Jonų bažnyčią visi rūsiuose gulėję palaikai buvo sudėti į vieną didesnį rūsį, užpilti žemėmis, degintomis kalkėmis ir užmūryti. Universiteto administracija tuomet tam pritarė, teigdama, kad atviri palaikai gali sukelti epidemiją. Tolesnė palaidojimų istorija yra nežinoma.

Pasak VU, taip pat nežinoma, kada konkrečiai minėti palaikai atsirado K. Sirvydo kieme.

Liudininkų teigimu, mirusieji čia perkelti iš bažnyčios rūsių sovietmečiu, XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje vykusios VU rekonstrukcijos metu. Anot pranešimo, ši versija tikėtina, nes palaikai rasti suardyti ir po gana negiliu žemės sluoksniu.

Vilniaus universitetas rastus palaikus nusprendė perlaidoti Šv. Jonų bažnyčios rūsiuose, iš kur, manoma, jie ir buvo išnešti.

Antradienį vyks palaikų pagerbimo ir perlaidojimo ceremonija.

GALERIJA

  • Renovuojant Šv. Jonų bažnyčios šiaurinę sieną rasti 140 žmonių palaikai
  • Renovuojant Šv. Jonų bažnyčios šiaurinę sieną rasti 140 žmonių palaikai
  • Renovuojant Šv. Jonų bažnyčios šiaurinę sieną rasti 140 žmonių palaikai
VU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS